Motokrossz

2017.08.08. 11:32

Szvoboda Bence szenvedett, majd a nagy sárban is nyert

Szvoboda Bence egy első és egy negyedik hellyel zárta a cseh motokrosszbajnokság legutóbbi fordulóját.

A kaposvári Szvoboda Bence dobogóra állhatott a cseh nemzetközi motokrosszbajnokság legutóbbi versenynapján is. Kaplicében az egész nap szakadó eső keresztülhúzta a papírformát, a magyar krosszos ugyanis karnyújtásnyira volt az összetett győzelemtől, de vetélytársa hibája miatt végül bronzérmes lett.

Steven Spielberg sem tudott volna fordulatosabb forgatókönyvet írni a kaplicei motokrosszversenyről. Minden megtörtént, ami széppé és egyúttal nagyon nehézzé tudja tenni ezt a sportot. A kiváló krosszos, Szvoboda Bence is felült az érzelmi hullámvasútra a Buksa/Ados motokrossz bajnokság hatodik állomásán. Délelőtt még minden a magyar fiú elképzelései szerint alakult: a saras szabadedzésen és a kvalifikáción is a mezőny előtt motorozott, így szezonbéli harmadik pole-pozícióját szerezte meg.

 

A délutáni futamokra aztán az egyre jobban erősödő eső kiszámíthatatlanná tett minden kört. A motokrosszban az esős versenyzés más vezetési technikát és motorbeállításokat követel. Az igazán jó krosszosokat nem tudja zavarba hozni, sőt vannak, akik jobbak a sárban. Szvoboda Bence bármely körülmény között képes kihozni magából a maximumot, most azonban ő is megszenvedett a szélsőséges körülményekkel.

– Nagyon frusztrált az első futam, nem voltam képes a saját tempómat menni – mondta csalódottan a kilencszeres magyar bajnok Szvoboda Bence. – Már a rajtnál megpecsételődött a sorsom. A negyedik helyen fordultam, két kanyar múlva már bokáig eláztattak az ellenfelek. Átázott kesztyűvel képtelen voltam kellő mértékben szorítani a kormányt, egyszer el is estem, mert lecsúszott a kezem a kormányról. Nagy bukás volt, meg is ijesztett, így inkább nem kockáztattam a futam hátralévő részében, biztonságos tempóval bejöttem a negyedik helyen.

Motokrosszban két futamot rendeznek egy versenynap, és a két futam összesítése alapján alakul ki a végső sorrend, így még nem volt minden veszve a magyar fiú számára. A bajnokság éllovasához méltó önbizalommal vágott neki a második felvonásnak. Elsőként fordult a rajtnál, és meg sem állt a célig. Magabiztos futamgyőzelmet aratott. Az utolsó körig úgy tűnt, hogy az összetett győzelmet is bezsebelheti, de a második helyen motorozó Richard Sykina bukott, így Tomas Kohut és Sulivan Jaulin is pont annyi ponttal szerzett többet, hogy elsőből harmadik lett Szvoboda Bence a két futam alapján.

– Mindenáron meg akartam mutatni, hogy ilyen körülmények között is képes vagyok győzni – értékelt Szvoboda Bence. – Mindent megtettem, ami rajtam múlt. Nyertem a futamot, de az összetettet most nem sikerült. Annak örülök a legjobban, hogy ép bőrrel megúsztam, és még mindig van 55 pont előnyöm a bajnokságban. Ez azt jelenti, hogy ha minden a terveim szerint alakul, augusztus 20-án, a stribrói versenyen cseh bajnok lehetek. Köszönöm szépen a magyaroknak a helyszíni szurkolást, illetve a támogatóimnak és segítőimnek a feltétlen bizalmat. Nélkülük nem működne a pályafutásom.

A Kaplicében induló többi magyar versenyző is értékes bajnoki pontokkal távozhatott. Az MX2-esek között Varga Imre a 12., Kiss Márk a 24. helyen végzett. Az MX1-es kategóriában Szőke Márk 8. lett. Hugyecz Erik a kvalifikáción agyrázkódást szenvedett, neki ki kellett hagynia a futamokat.

Összetett végeredmény MX2, Kaplice

1. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 45 pont

2. Tomas Kohut (Szlovákia, KTM) – 44 pont

3. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 43 pont

4. Richard Sykina (Szlovákia, KTM) – 38 pont

5. Denis Polas (Szlovákia, KTM) – 32 pont

Az MX2-es cseh bajnokság állása 6 forduló után

1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 280 pont

2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 225 pont

3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 178 pont

4. Dusan Drdaj (Csehország, Yamaha) – 178 pont

5. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 175 pont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában