pontyfogó vb

2017.09.20. 19:12

A hideg és a szél sem szegi kedvét a csapatoknak

Szerdán alighogy elkezdődött a 72 órás desedai pontyfogó világbajnokság, délután több tíz kiló feletti pontyot fogtak az indulók. Újabb szép fogások sokaságában bíznak a mezőny tagjai: 26 országból érkeztek a csapatok a megméretésre.

Harsányi Miklós

– A horvát csapat alig fél órával a kezdés után egy szép pontyot fogott – a hír villámgyorsan terjedt szerda délután a Deseda partján. A versenyzők szemlátomást teljes erőbedobással indítottak, három nap alatt – csapatonként – 200 kiló etetőanyagot használhatnak fel. S bár korántsem volt barátságos az időjárás, a lehűlés és a szűnni nem akaró szél sem szegte kedvüket.

Húsz méter hosszú és 12 méter széles területet jelöltek ki egyenként a csapatoknak: a földön kihúzott sárga szalag egyértelműen jelzi a határt. Szigorúak a szabályok: a szektorba illetéktelen nem léphet, s versenyzőkre is számos előírás vonatkozik. Aki vét, először figyelmeztetést kap, végső esetben kizárják az indulót, a bírók éjjel-nappal dolgoznak. A parton sátrak sokaságát állították fel, 72 órán át– szombat délutánig – 26 ország kiválóságai küzdenek a legjobb eredményért.

– Minden apró részletre igyekszünk ügyelni: nagyrészt ezen múlhat a végeredmény – mondta Sidonia Kolar, a szlovén csapat kapitánya. – Vártuk és készültünk a magyar világbajnokságra, ám a váratlan helyzetekre is azonnal és határozottan kell reagálni. Persze a halak étvágyától is sok függ, de abban bízunk, hogy összességében úgy alakul a vb számunkra, ahogy szeretnénk. Csodálatos tó a Deseda, remélhetően sűrűn kapnak a pontyok.

Száz kiló etetőanyag, tíznél több bot, speciális zsinórok és orsók: gyors leltár az egyik külföldi csapatnál, persze a következő napok taktikája titkos. Ami viszont látszik: kiemelt érdeklődés övezi a kaposvári vb-t. A helyszínre érkező látogatóknak nem mindennapos látványban van részük.

– Szerintem csak a parton látható néhány spéci bot annyit ér, mint egy új autó – jegyezte meg egy középkorú férfi, aki tini korától horgászik. – Óriási élmény a világbajnokság, álmomban sem gondoltam, hogy a Desedára valaha is ilyen sok híres versenyző jön el. Ha esik, ha fúj, holnap is kijövök, nem szégyen ellesni néhány fogást a profiktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában