motokrossz

2017.09.01. 20:00

Szvoboda Bence történelmet írt, de még mindig „éhes”

Azon dolgozik Szvoboda Bence és csapata, hogy a nagy álom, a világbajnoki részvétel valóra válhasson.

Molnár Gábor

Egy fordulóval a bajnokság leintése előtt eldőlt, Szvoboda Bence első magyarként megnyerte a cseh Buksa/Ados Motokrossz Bajnokságot. A kiváló sportoló ezzel már három pontvadászatban is diadalmaskodott, hiszen nyert már junior osztrák és felnőtt magyar bajnoki címet is.

Pedig Szvoboda Bence elég későn, tíz évesen kezdett el versenyezni, a profik ugyanis általában 5-6 évesen már motorra pattantak. Édesapja, aki szintén versenyzett, a példaképe, s egyben a kezdetektől fogva mentora is.

– Nagyon nehéz kívülállóként ezt a sportot megérteni, aki pedig benne van, annak pedig csinálni, mert sok a buktató – mondta. – Nekem szerencsém volt, hiszen apukámnak nagy tapasztalata van a szerelésben és a versenyzésben is. Ráadásul már azt is korán felismerte, csak akkor lehetek jó versenyző, ha minél több külföldi megméretésen elindulok. Már fiatalon, a családi büdzséből elkezdtünk rangos nemzetközi viadalokra járni.

Sok akadály volt előttük, hiszen a motokrossz egy nagyon költséges sportág és sokáig nem volt Szvoboda mögött csapat, csak édesapja és a család.

– Néha komoly viták alakultak ki arról, folytassam-e a pályafutásom, de valahogy midig sikerült megoldást találni – hangsúlyozta a sportoló. – Aztán beérett a kemény munka gyümölcse. Itthon minden kategóriában nyertem magyar bajnoki címet, összesen kilencet, és Ausztriában is bajnok lettem a juniorok között, s a cseh bajnokságban is a dobogó legfelső fokára állhattam fel.

A kezdetek

A karrierének az adta a legnagyobb lökést, hogy két csapathoz is csatlakozhatott. Csehországban a Buksa/Ados KTM, míg idehaza és az egyéb nemzetközi viadalokon a HTS Team színeiben áll rajthoz. Minden terhet levesznek a válláról, így neki „csak” a versenyzésre kell összpontosítania.

– Nehéz szavakba önteni, mit éreztem, amikor megnyertem a cseh bajnokságot – fogalmazott Szvoboda Bence. – Hat szezonon át voltam az esélyesek között, de valami mindig közbejött. Hol egy sérülés, vagy egy technikai malőr akadályozott meg a végső sikerben. Valószínűleg fejben nem voltam rá felkészülve. Igazából elsősorban magamnak akartam bizonyítani, hogy képes vagyok rá, s hogy ez első magyarként sikerült, az csak a hab volt a tortán. A sikerben óriási szerepet játszott a Berkes Gábor, Naszódi Zsolt duó, ők ügyeltek a fizikai felkészítésemre. Úgy érzem, ez volt a siker kulcsa, hiszen ez volt a legkomolyabb változás az elmúlt éveimhez képest. Természetesen sok embernek tartozok még sok-sok köszönettel, közülük Horváth Lajost, a magyar csapatom tulajdonosát emelném ki, hozzá bármilyen problémával fordulhattam.

 

Minden futam más és egyik sem egyszerű, hiszen a motokrosszban bármikor, bármi megtörténhet. Dalecinben például szakadó hóesésben és fagypont körüli hőmérsékletben versenyzett, de mindkét futamot megnyerte. Opatovban sérült lábfejjel, nagy fájdalmak közepette diadalmaskodott. Kaplicében pedig özönvízben zajlott mindkét futam.

A bajnoki cím megszerzésével még nem ért véget számára az idény, hiszen a cseh pontvadászatból is van még hátra egy futam és három sorozatban is rajhoz áll még.

– Minden versenyt mag akarok nyerni, így az utolsó cseh fordulót is – hangsúlyozta Szvoboda Bence. – Ha nem így lenne, nem lennék igazi versenyző. Az ADAC MX Masters nagyon erős sorozat, Európa motokrossz „mesterei” mérik össze tudásukat. Nem Európa- vagy világbajnokság szintű, de 27 ország 230 motorosa pattan nyeregbe, s olykor a vb sztárjai is rajthoz állnak. Az idén már voltam dobogós ebben a sorozatban. Még egy verseny van hátra ebből a sorozatból, azt szeretném a lehető legjobb eredménnyel zárni és az év végén a legjobb tízben végezni. Szlovákiában is az első hely a cél, de mivel a teljes sorozatot nem tudtam teljesíteni, nem lehetnek bajnoki reményeim. A magyar csapatversenyen is az aranyérem a cél, ez nem lehet kérdés, de az egy speciális erőpróba, ugyanis a csapattársaim teljesítménye is beleszámít a végeredménybe. Az idény október 15-én ér véget, utána valószínűleg kapok két teljes hét pihenőt a csapattól, és november közepén újra elkezdjük a felkészülést.

Kemény munka az edzőteremben

Mely kondizásból, futásból, kerékpározásból, no és persze motorozásból áll. Lehetőség szerint egy külföldi edzőtábor, lehetőleg egy olyan országban, ahol meleg van, is be szoktak iktatni, hogy március közepére, amikor újra felbőgnek a motorok, a legjobb formába lendüljenek.

A jövő évi programja még nem állt össze, annyi biztos, hogy a cseh bajnokságban és az ADAC MX Mastersen újra elindul, a többi pedig majd januárban dől el.

– Jó volna egyszer állandó résztvevőként indulni a világbajnokságon (MXGP), de ez óriási költséggel jár, és a csapataimnak valamint nekem sincs olyan szponzorom, aki finanszírozná a sportág legmagasabb szintjét – tette hozzá Szvoboda Bence. – A vb a motokrossz Formula–1-e, melyhez komoly tőke kell. Azon dolgozunk, hogy ez a nagy álom valóra válhasson. S természetesen meg akarom védeni a bajnoki címemet.

S, hogy mit csinál, ha nem éppen nem versenyez? – Amint bármely hétköznapi fiatal – mondta. – Bulizok, sok időt töltök a barátnőmmel, s ha lehetőség adódik, akkor elutazunk valahová. Az idén – a sok verseny miatt – a nyaralásról le kellett mondanom. Egy dolog viszont kizárt, a motorozás, azt a szenvedélyemet kiélem a versenypályán.

Nem egy átlagos életforma

– A motokrossz egy életforma, nem igazán jut idő mellette sok más dologra – mondta Szvoboda Bence. – Minden nap edzés, és majdnem minden hétvégén verseny, általában más-más Európai országban. Nehéz így egy átlagos életet élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában