küzdősport

2018.01.14. 17:11

Klubot alapított, s könyvet is írt sportágáról Márton László

Márton László a ’80-as évek elején ismerkedett meg a karatéval, s pár éven belül a legmagasabb szintig jutott. 1984-ben már klubot alapított Göllében, s a mai napig oktatja a jövő tehetségeit.

Klein Péter

– Hogyan került a karate világába?

– Láttam egy műsort a tv-ben, még 1976-ban, s megtetszett ez a mozgásforma – emlékezett vissza a kezdetekre Márton László, a kaposvári Black Leopard Egyesület Hong Lung Chuan Tao Kung-Fu alapítója. – Nem sokkal később megismerkedtem egy magyar felmenőkkel rendelkező jugoszláv fiatalemberrel, aki kung-fuzott. Ezt követően néhány barátommal karöltve Göllében elkezdtük az edzéseket. Könyvekből próbáltuk meg elsajátítani az alapokat. Később a jugoszláv barátom – akinek már megvolt a mesterfokozata – tanácsára 1983-ban All Style Karate edzői minősítést, majd ’85-ben mestervizsgát tettem. A kettő között pedig Göllében elkezdtem oktatni a Hong Lung Ch’uan Tao stílust.

– Honnan jött az ötlet, hogy meghonosítsa a karatét Somogy megyében?

– 1984-től oktattam Göllében a helyi általános iskolában – mondta Márton László. – Az első edzésen az egész iskola jelen volt, nagyon lelkes társaság jött össze. Két évvel később Kaposváron is elkezdődött az oktatás. Emlékszem, eleinte alig fértünk el a Sportcsarnok galéria részén, nyolcvan fölött volt a létszám. Versenyekre nem igazán jártunk, de az első magyar kung-fu bajnokságon részt vettünk, itt nyolc versenyzőből öt ért el dobogós helyezést. Az eddigi harminc év alatt az ország harminc településén oktattam, vagy oktatták tanítványaim az általam alapított Hong Lung Ch’uan Tao stílust.

– Miben különbözik ez a stílus a többitől?

– Ez egy önvédelmi rendszer, aminek a lényege, hogy olyan technikákat használunk, amelyeket az életben is alkalmazni lehet. Egy versenyre való felkészülés teljesen más technikák gyakorlását igényli, hiszen minden megméretésnek megvannak a saját szabályai, hová lehet rúgni, ütni. Az életben nincs ilyen. Dobásokat, ízületi feszítéseket és vitálpont támadásokat is belevettem a stílusomba, amelyek nem voltak benne a régebbi rendszerekben.

– Említette, hogy kevés versenyen vesznek részt. Milyen eredményeket értek el a közelmúltban?

– A zalaegerszegi Európa-kupán értünk el szép eredményeket – emelte ki Márton László. – Formagyakorlatban első, míg küzdelemben második helyeket értek el a tanítványaim. Budapesten Lóka József kardos formagyakorlatban országos bajnoki címet szerzett. Értünk el szép eredményeket, de egy versenyre külön kell készülni, s így azok a technikák, amelyeket ott nem tud használni egy versenyző, háttérbe szorulnak.

– Hányan sportolnak a klubban?

– Elég változó a létszámunk, általában 25-en vesznek részt az edzéseken, az óvodásoktól a felnőttekig.

– Milyen terveik vannak?

– Jelenleg a balatoni edzőtáborra készülünk, s egy országos szemináriumot is szeretnénk rendezni. Ezen különböző stílusok mesterei tartanának bemutatókat és edzéseket. Decemberben vettek be minket a Világszövetségbe, ahol megkaptam a nyolcadik dan fokozatot, ami az egyik legmagasabb fokozat. Ennek a szövetégnek én vagyok a magyarországi képviselője. A feladataim közé tartozik az edzőtáborok, versenyek, szemináriumok megszervezésének segítése.

Harmadik kötetét adta ki

Márton László Csuz Gáborral közösen tavaly decemberben jelentette meg harmadik könyvét. – Az első könyv, amelyet elektronikusan is kiadtak, harminc éve jelent meg – mondta Márton László. – Ezt Galla Ferenc, Magyarország legmagasabb judo mestere lektorálta, s a Testnevelési Egyetem küzdősport anyagába is bekerült.

– A harmadik könyvbe azok a dolgok kerültek, melyek az első kettőből kimaradtak – fogalmazott a szerző. – Ilyen a stílus kialakulása, ismertetése, fokozatrendszere. A tanítványaim tanulhatnak is belőle, hiszen szerepelnek benne a különböző rúgások és ütések is. A könyvben olyan rendszereket is ismertetek, amelyek kevésbé ismertek hazánkban. Ilyen például a krav maga és a savate, amelyet már az 1700-as években is űztek Franciaországban. Előbbi egy izraeli önvédelmi rendszer, amelyet a Budapesten született Lichtenfeld Imre talált ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában