Labdarúgó NB II.

2018.01.04. 14:56

Varga Attila vezetőedző megtriplázta elődje pontjait

Egy pontra a kieső helytől telel a BFC Siófok együttese a Markantil Bank labdarúgó NB II.-ben egy gyengére sikerült, vezetőedző-cserét is hozó őszi szezont követően. Nagyon nehéz 17 bajnoki vár rájuk a tavasszal, melyből kilencet idegenben kell megvívni.

Keszthelyi Zoltán

Nincs előrelépés, sőt – mióta új tulajdonost kapott a megszűnés határán álló klub – folyamatos lejtmenetben van a BFC Siófok. Az első, 2105/16-os szezonban 21 forduló után 28 ponttal tizedik volt a somogyi klub, majd a következőben 21 bajnokit követően 24 ponttal már csak tizennegyedik, most pedig 20 ponttal tizenötödik. Fehér Csaba sportigazgató sincs már Siófokon, az utódja pedig ifjabb Mihalecz István, aki már dolgozott a balatoniaknál. Remélhetőleg neki sikerül eredményes munkát végeznie, minőségi változásokat elérni.

A szezont Sopron elleni sikerrel kezdte az együttes, aztán a kilencedik fordulóban már távoznia is kellett Disztl László vezetőedzőnek. Ez nem volt meglepő, talán csak az, hogy eddig maradhatott, hisz 10 forduló alatt öt pontot szerzett, a csapat pedig hatszor is otthon játszhatott. Az utóbbi haton nem tapsolták véresre a kezüket a hazai szurkolók, hisz három siófoki gólt láttak az 540 perc alatt.

Disztl edzőt Varga Attila váltotta, akivel a következő 11 forduló alatt 15 pont jött össze és a csapat végre elmozdult a kieső helyről. Az első fordulóban aratott Sopron elleni siker után – amely az egyetlen volt Disztl edző regnálása alatt – végre vele a 14 fordulóban újra nyerni tudott az együttes. Hosszú, majdnem három hónapos böjt volt, tizenkét nyeretlen bajnoki után jött el ez a pillanat.

Kapott anyagból dolgozott

Varga Attila – figyelembe véve, hogy „kapott anyagból” dolgozott – jól teljesített. Ugyanakkor az igazi értékmérő a tavasz lesz számára, hiszen akkor már egy általa felkészített és remélhetőleg „személyére szabott” játékoskerettel fog rendelkezni. Azért persze maradt hiányérzet, hiszen Szolnokon remekül játszottak, mégis kikaptak, majd otthon a Budafok ellen már képtelek voltak azt a teljesítményt megközelíteni és fontos pontokat vesztettek.

A Budaörs és a Dorog otthonában is előnyben voltak, ám az utolsó negyedórában mindkettővel szemben elbuktak, még pontszerzés sem lett. A legnagyobb csalódás a Szeged 2011 elleni találkozó volt nem az eredmény, hanem a mutatott teljesítmény miatt. Két győzelem után otthon csak döntetlenre futotta egy olyan csapat ellen, mely akkor 9 nyeretlen meccsnél járt. Most már tizenháromnál.

A gyenge szereplésben hatalmas szerepe van, hogy a bajnokság 14. helyétől lefele – a Sopront kivéve – egyetlen klub ellen sem tudtak győzni Nagy Dánielék, maguknak téve ezzel nagyon nehézzé a bennmaradás elérését. Másik pedig az idegenbeli teljesítmény, a 10 meccsen 7 pont a második leggyengébb a mezőnyben. Tavasszal pedig kevesebb bajnoki lesz és az idegenbeli meccsek lesznek többségben.

A bőség zavara

Az őszi szezonban két kapus és 21 mezőnyjátékos kapott lehetőséget a bajnoki mérkőzéseken, ami rettentő magas szám. Ráadásul akadt még további három olyan labdarúgó, aki csak a Magyar Kupában szerepelt. Lehet tehát miből keretet szűkíteni a télen... A bajnokságban Lorentz volt, aki nem hiányzott sosem, 1890 percnyit futballozott. Balajcza 20, Petneházi pedig 19 találkozón kapott lehetőséget, előbbi 1715, utóbbi 1709 percre.

A csapat házi gólkirálya Elek és Petneházi öt-öt találattal, hacsak Csákváron nem Elek szerezte az egyenlítő találatot, amit az adatbankban Tóthnak könyveltek el. A sárga lapokban Farkas járt az élen héttel, akinél négyen kaptak csak több lapot az egész mezőnyben, kiállítás sorsára pedig csak Balajcza jutott az ősszel.

Kilencedik körben a Siófok

A bajnokság mellett a Magyar Kupában is érdekelt még a BFC Siófok, ami némi plusz bevételt is hoz a konyhára. Három kört teljesítve bejutottak a sorozat legjobb harminckét együttese közé, ahol a bajnok Bp. Honvéd lesz az ellenfelük. Az első mérkőzést még a másodosztályú bajnokság rajtja előtt, február 21-én rendezik Siófokon, a visszavágót pedig 28-án a fővárosban.

A két legjobb magyar klub az FTC és a Videoton már búcsúzott, így remek teljesítmény mindez a balatoniaktól, igaz eddig csak alacsonyabb osztályú – RAFC (Bp. I.osztály), Andráshida (NB III), Nagyecsed (megyei I.o) – együttesekkel találkoztak. Mondhatni hozták a kötelezőt.

Petneházi az ősz legjobbja

Rosszul rajtolt a Siófok, ám az edzőváltás után jöttek a sikerek, melyben óriási része volt Petneházinak. Az első tíz fordulóban nem talált be, „csak” három gólpassz szerepelt a neve emellett. Érkezett Varga edző és Petneházi csapata utolsó 11 bajnokin szerzett 12 góljából csak Bévárdi óváriaknak lőtt találatából maradt ki, ő volt, aki véget vetett a balatoniak 12 meccses nyeretlenségi sorozatának.

A begyűjtött öt sárgájának köszönhetően – melynek nagy részét „szövegelésért” kapta – kénytelen lesz kihagyni a nyitófordulót. Petneházi mellett nagy értéke volt a kiesés elől menekülő csapatnak Lorentz és Gál is, utóbbi a nagy mezőnymunka mellett kapura is veszélyes tudott lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában