motokrossz mx1

2018.09.03. 11:49

Betegen is dobogón – Szvoboda második lett a cseh bajnokságban

Opatovban befejeződött a nemzetközi cseh motokrosszbajnokság 2018-as kiírása. A sorozat egyedüli magyar résztvevője, Szvoboda Bence harmadik helyen zárta a finálét, amivel bebiztosította második helyét a végelszámolásnál.

Molnár Gábor

Kilátástalan helyzetből mentette a menthetőt hazánk egyik legjobb motorversenyzője. Szvoboda Bence szezonja az április végén elszenvedett csuklótörésével megpecsételődött, így biztossá vált, hogy a 2017-ben elért MX2-es bajnoki címe után nem fogja tudni elhódítani az MX1-es kategória titulusát Csehországban. Két hónap kényszerpihenő után, szívós munkával azonban behozta KTM-jét az elérhetetlennek tűnő második helyre.

– Nehéz volt ez az év a magánéleti és a sportban elszenvedett kudarcok miatt, de erőt vettem magamon, és a rehabilitációm után mindent kiadtam magamból – értékelt Szvoboda Bence, a cseh MX1-es kategória újdonsült ezüstérmese. – Megnyertem a dalecini és a petrovicei versenyeket, Stribróban csak azért szorultam a második helyre, mert kétszáz méterrel a cél előtt elestem. Kaplicében és Opatovban a harmadik helyen zártam. Azt hiszem, ez volt a maximum, amit kihozhattam az idei évből.

 

A szezonzárón ezúttal esélye sem volt a győzelemre Szvobodának. Egy héttel korábban megfázott a szlovákiai versenyen, emiatt lázasan nyomta az ágyat Opatov előtt, az ágyban fekvéstől pedig legyengült a szervezete. Bár a rajtok jól sikerültek, és vezette a futamokat Opatovban, erővel nem bírta a 35 perces versenytávokat, így a biztos célba érést szem előtt tartva, megelégedett a harmadik helyezéssel két kiváló cseh versenyző, FIlip Neugebauer és a bajnoki címet ezen a viadalon elhódító Martin Michek mögött.

– Nagyon fárasztó volt ez a nap, az utolsó szuszt is kiadtam magamból – tette hozzá Szvoboda Bence. – Ma ennyire futotta az erőmből, ezért nem vagyok csalódott. Most az ellenfeleim jobbak voltak, de akire figyelnem kellett, Vaclav Kovar mindkét futamban mögöttem végzett, így meg tudtam előzni őt a pontvadászatban, ami azért nagy szó, mert ő egy versennyel többet teljesített, mint én.

Egy forduló (két futam) kihagyásával is bámulatos Szvoboda idei cseh statisztikája. Tíz futamából ötöt megnyert, kétszer futott be a második helyen és háromszor a harmadikon, vagyis harmadiknál rosszabb pozícióban nem végzett az idén, pedig ezt a szezont tanulóévnek szánta az MX1-es kategóriában.

Bár a cseh egyéni sorozat lezárult, október közepéig még várnak versenyek Szvobodára. Németországban az ADAC MX Masters sorozaton, a hazai bajnokság futamain, valamint a környező országok bajnoki sorozataiban is láthatják még a szurkolói 2018-ban.

Cseh MX1-es bajnokság 6. forduló, Opatov

1. Filip Neugebauer (Csehország, Kawasaki) – 47 pont (1. és 2.)

2. Martin Michek (Csehország, KTM) – 45 pont (3-1)

3. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 42 pont (2-3)

4. Petr Smitka (Csehország, Husqvarna) – 34 pont (4-5)

5. Jaromir Romancik (Csehország, KTM) – 29 pont (5-8)

A bajnokság végeredménye

1. Martin Michek – 277 pont

2. Szvoboda Bence – 229 pont

3. Vaclav Kovar – 212 pont

4. Tomasz Wysocki – 192 pont

5. Rudolf Weschta – 172 pont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában