KASZÓ-LIFE

2018.11.14. 18:11

Az erdőkért és a környéken élőkért fejlesztettek

Teljesen megújultak a Nyugat-Belső-Somogy területén található Natura 2000 területek élőhelyei.

Marosi Gábor;

A Szentai erdő területén a KASZÓ-LIFE elnevezésű programban összesen 1,34 millió euróból valósultak meg fejlesztések, melynek háromnegyed részét az Európai Unió is támogatta. Az összegből felújították a Kűvölgyi-tavakat, az egyik tóból körülbelül tízezer köbméter iszapot szedtek ki, amellyel megnövelték a meder kapacitását, emellett pedig a két tó közötti gátat is megerősítették.

Újabb tavakat építettek az erdőben, valamint több földutat újítottak fel. Kicserélték a Bükki-tó vízelvezető csövét, gátat építettek, a Baláta-tó lefolyásához pedig átereszt telepítettek. A területén lévő idegenhonos növényeket folyamatosan gyérítették a szakemberek. Kaszó területén oktatási céllal tanösvényt is kialakítottak, ahová már több túrát is szerveztek.

A különféle fejlesztések eredményeként mára kevesebb talajvíz tűnik el a területről, javult a mikroklíma is, ami az erdők és a környéken élők számára is élhetőbb környezetet biztosít. A KASZÓ-LIFE projekt egyébként december 31-én zárul, a jövő év elejétől pedig öt éven keresztül folyamatosan figyelik a fejlesztés hatásait a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában