Kosárlabda NB I/A.

2018.11.24. 21:54

Kiütötte a Kaposvári KK az Alba Fehérvárt

Kiütötte a Kaposvári KK a fáradtnak tűnő Alba Fehérvárt. Jó három perccel a vége előtt már kerek 30 ponttal mentek a somogyiak, amiből a végére 22 maradt.

Fenyő Gábor

Kaposvári KK–Alba Fehérvár 89–67 (24–12, 29–19, 14–10, 22–26)

Kaposvár, Városi Sportcsarnok, 1000 néző. V.: Papp P., Török R., Mészáros B.

Bár egyértelműen az Alba Fehérvár volt a szombat esti Kaposvári KK elleni találkozó favoritja, mégis benne volt a pakliban, hogy meg lehet őket fogni. A székesfehérváriak három nappal korábban ugyanis még FIBA Kupa-meccset játszottak Olaszországban a Pallacanestro Varese csapatával, s már arról a találkozóról is hiányzott Lóránt Péter. akinek porccal műtötték a térdét. A bokasárüléssel bajlódó amerikai légiós Kyron Cartwright viszont ott volt a fehárváriak kezdőcsapatában.

Allerik Freeman talált először a gyűrűbe, amire Marko Spica válaszolt. Kezdetben még döcögött a Kaposvári KK szekere, majd a kaposvári alakulat egyre jobban ellépett az ellenfelétől. A hatodik percben – amikor is kerek 10 pontra nőtt a hazai előny – jött meg a szurkolók hangja, akik helyükről felállva pillanatok alatt elképesztő hangulatot teremtettek. Spica lehetetlen szögből és lehetetlen mozdulattal a hármas vonal mögül is betalált, az első negyed végét pedig Baki Gergely két triplája koronázta meg.

 

A folytatásban Markovic Luka irgalmatlan nagy zsákolása hozta ismét tűzbe a nézőket, amit csak fokozott, hogy több parádés blokkolást is láthattunk. A vendég székesfehérváriak csak másfél perccel a szünet előtt dobták az első triplájukat, ám ekkor már több mint 20 pont volt a különbség a két csapat között.

Fordulás után is határozottan, keményen – ám egyáltalán nem durván – védekezett a Kaposvári KK, míg a vendégek jobbára csak látványosan kínlódtak-küszködtek a somogyi palánk alatt. Egyszerűen semmi nem akart összejönni az Albának; még a büntetők is rendre kiperdültek a gyűrűből.

Az utolsó etapra csupán annyi maradt a kérdés, hogy mekkora különbséggel üti ki ellenfelét a Kaposvári KK. Bő három perc volt vissza, amikor kereken 30 volt a különbség – közben Fekete Ádám egymás után küldte pályára a saját nevelésű fiatalokat, így Bogdán Benedeket, Kocsis Zalánt és Puska Bencét –, amiből 22 maradt a találkozó végére. A slusszpoént Harazin Tamás megmozdulása jelentette, aki elemi erővel húzta bele a gyűrűbe a játékszert.

– Amit megbeszéltünk és gyakoroltunk az edéseken, azt valóra tudtuk váltani: a jó védekezésünk magabiztos győzelmet ért – mondta a találkozó után Markovic Luka.

Tényleg parádés győzelem volt; olyan, ahol a Kaposvári KK csapata és a szurkolói is rászolgáltak a főhajrásra.

Kaposvári KK: Lilov (5/3), Shepherd (21/3), Hendlein (10/3), R. Johnson (15/3), Spica (15/3). Csere: Baki (11/9), Markovic (8), Harazin (4), Halász Á. (–), Bogdán B. (–), Kocsis Z. (–), Puska B. (–). Vezetőedző: Fekete Ádám. Edző: Filipovics Gordan.

Alba Fehérvár: Cartwright (8), Bullock (7), Keller I. (7/3), Heath (–), Freeman (9/3). Csere: Filipovity (19/6), Boykins (10/3), Tóth P. (7/3), Varga M. (–), Peringer (–). Vezetőedző: Dzunic Branislav. Edző: Góbi Henrik.

Kipontozódott: Heath (a 35. percben).

Jók: Shepherd, R. Johnson, Spica, Baki, Hendlein, illetve Filipovity.

Fekete Ádám: – A hétközi olasz FIBA Kupa-mérkőzés miatt fáradt volt az Alba Fehérvár, amit jól kihasználtunk. Mindenki a maximumot nyújtotta, aki a pályán volt. Köszönjük szurkolóink segítségét; az ilyen játékkal lehet megtölteni a csarnokot.

Dzunic Branislav: – Gratulálok a kaposváriaknak a magabiztos győzelmükhöz. Végig fásultan, enerváltan játszottunk. Sajnálom, hogy gyorsan eldőlt a meccs sorsa...

Ezek is érdekelhetik