MEGYEI LABDARÚGÁS

2019.12.09. 11:14

Fejvakarósan indult, ám nagy küzdelmet hozott a megye egy

Az utóbbi esztendők legkiélezettebb bajnoksága zajlik a megyei első osztályban, az élcsapatok izgalmas meccseket vívnak egymással.

Molnár Gábor

Lezárult az őszi szezon a Somogy megyei labdarúgó-bajnokságokban, szinte az összes osztály tartogatott meglepetést a szakemberek számára, de már a kiírás elkészítése sem ment zökkenőmentesen.

– Nagy fejtörést okozott a megye egy mezőnyének összeállítása, hiszen bőven a határidő lezárulta után lépett vissza hivatalosan a Babócsa – mondta Nemes Nándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség Somogy Megyei Igazgatóságának igazgatója. – Nem könnyítette meg a feladatot az sem, hogy hiába maradt bent a Balatonföldvár, nem vállalta az indulást. A Segesd papíron kiesett, de a feltöltés miatt – hosszas huzavona után – végül élt a lehetőséggel. Nehéz volt tehát kialakítani a mezőnyt, bizton állíthatom, ennyire fejvakarós megye egy még sohasem volt a sok faktoros tényezők miatt. A feltöltési szabály adta lehetőséget maximálisan kihasználtuk az első és a másodosztályban is.

Az eredmények önmagukért beszéltek: rég volt ennyire kiélezett a bajnoki címért zajló harc a somogyi élvonalban. – Sokkal kiegyenlítettebb lett az első osztály felső fele, s ez jót tett a pontvadászatnak, hiszen sokkal látványosabbak és izgalmasabbak a mérkőzések – tette hozzá Nemes Nándor. – A Kadarkút üde színfoltja a kiírásnak, le a kalappal az őszi teljesítményük előtt. Még akkor is, ha az utolsó mérkőzésükön kikaptak a Nagyatádtól és azon a napon esélyük sem volt Keszei Ferenc vezetőedző egylete ellen. Ráadásul Kaposmérőben játszanak, hiszen még nincs kész az új pályájuk, ami egy impozáns létesítmény lesz. A szurkolóik azonban Mérőbe is elkísérik és buzdítják is a csapatukat.

A Segesd sokáig a sereghajtó pozícióban állt, aztán megtáltosodtak és a 13. helyről várhatja a tavaszi folytatást. – Ehhez kellett egy edzőváltás is, hiszen onnantól jöttek a pontok – jegyezte meg az igazgató. – A bajnokság előtt tudták, mit vállalnak és sok forduló van még hátra, így bármi előfordulhat.

A másodosztályban nagy a szakadék az élmezőny és a többi gárda között. – Az eddigi tapasztalatok és a visszajelzések alapján jó döntés volt az egycsoportos második vonal – hangsúlyozta Nemes Nándor. – Már jelentkeznek a szakadékok, de ezt döntően befolyásolja a csapatok átigazolási politikája, valamint az utánpótlás-nevelés is. Én úgy látom, a tabella második felében álló egyletek is igyekeznek és mindent megtesznek azért, ne csak adminisztratív úton maradjanak bent, de hektikus teljesítményt nyújtanak, hiszen egy-két labdarúgó kiesése már komoly gondot jelent nekik. Kicsit olyan, mint a magyar labdarúgó-válogatott, melyből ha pár meghatározó láncszem hiányzik, nem tudják pótolni, mert nincs merítési lehetőség és ez az utánpótlásra is visszavezethető.

A megye három zökkenőmentesen zajlott, a negyedosztályban azonban két szereplőt is ki kellett zárni.

– Sajnos hiába adta be a nevezését az Orci és a Kutas, nem tudtak élni a lehetőséggel – elevenítette fel az igazgató. – Előbbi pályára sem lépett, utóbbi együttes pedig egy vagy kettő meccset tudott lehozni. Pedig a bajnokság(ok) előtt hangsúlyoztuk, csak azok az egyesületek nevezzenek és abba a kiírásba, melyet becsülettel be tudnak fejezni. Legalább ennyivel tiszteljék meg az ellenfeleiket, akik hétről hétre felkészülnek az összecsapásokra. Ez morális kérdés, amiben sokan sajnos nem állnak túl jól…

Ahogy a korábbi esztendőkben, úgy ezúttal is minden segítséget megadott a csapatoknak a MLSZ Somogy Megyei Igazgatósága, melyre komoly adminisztrációs terhet ró egy-egy szezon megszervezése. – Rengeteg átigazolás volt, melyet a rajtra le kellett zárnunk, illetve olyan logisztikai feladataink is akadtak, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy gördülékenyen menjen le a pontvadászat – emelte ki Nemes Nándor.

– Ehhez még hozzájött az NB II.-ben az U17-es és az U19-es délnyugati országos bajnokság versenyszervezése is. Folyamatosan voltak játékvezetői, illetve edzőképzéseink, de ezek állandó dolgok, hiszen minden lehetőséget meg akarunk adni ahhoz, hogy szakmailag is fejlődjenek a somogyi együttesek. De hiába zárult le az ősz, most is bőven van munkánk, hiszen már a futsalbajnokságo(ka)t készítjük elő, s örömmel jelenthetem, hogy rekordmennyiségű, százhúsz nevezés érkezett. Viszont vannak korlátaink, ennyi termet nehéz találni és ennyi résztvevőnél az utaztatás sem egyszerű, de hál’ istennek a nagybajomi és a NEKA-csarnok is a rendelkezésünkre áll, ráadásul Balatonbogláron egyszerre három pályán lehet rúgni a labdát. S akkor még ott van a műfüves bajnokság, melynek a napokban készült el a kiírása.

Az igazgató beszélt arról is, hogy Csányi Sándor, az MLSZ elnöke bejelentette, hogy az utánpótlás-koncepció mellett egy amatőr stratégiai koncepció is készül, melynek már zajlik az előkészítése. Kiadnak egy öt évet átfogó országos irányvonalat és természetesen ennek egyes szegmenseibe a helyi igazgatóságokat is bevonják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában