úszás

2020.04.02. 09:30

Egyelőre még várni kell a medencés edzésmunkára a koronavírus miatt

Mint arról már lapunkban beszámoltunk pozitív lett Kapás Boglárka világbajnok úszó koronavírus-tesztje. Jelenleg nincsenek tünetei jól van, akárcsak edzője, a kaposvári Virth Balázs is. Utóbbinak mindkét elvégzett tesztje negatív eredményt hozott.

Kun Zoltán

Összesen kilenc személy esetében lettek pozitívak az elvégzett koronavírus-tesztek – ezt kedden este közölte hivatalosan a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ).

A testület azok után adott ki közleményt, hogy a nap folyamán elsőként Kapás Boglárka, majd Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid jelentette be, hogy megfertőződött. A válogatott tagjai közösségi oldalukon, vagy nyilatkozatban ismerték el, hogy pozitív lett a tesztjük.

A kiváló eredményeket elérő úszók a közelmúltban két csoportban többhetes thaiföldi, illetve törökországi edzőtáborban voltak. A hazaérkezést követően estek át a teszteken.

„A tesztelésen részt vett a válogatott keret valamennyi tagja, illetve a válogatott mellett dolgozó szakemberek (edzők, gyúrók) is. A szövetségbe folyamatosan érkeznek az eredmények, melyek kedd estig kilenc személy esetében mutattak pozitív eredményt. Ők valamennyien külföldi edzőtáborokban jártak, melyeket követően 14 napra karanténba vonultak, azaz hazatérésük óta egyikük sem vett részt edzéseken. A szövetség teljes mértékben együttműködik az egészségügyi szervezetekkel, és kizárólag azon úszóinak teszi lehetővé a medencés edzések elkezdését, akik esetében kizárható a fertőzés – azaz az egy vagy két negatív teszt mellett az is, hogy bármilyen formában érintkeztek fertőzött társaikkal akár a karantén kezdete előtt, akár annak letelte után. A zárt edzőtáborok során az úszók folyamatos orvosi felügyelet alatt dolgoznak majd, és rendszeresen részt vesznek egészségügyi vizsgálatokon.” – írta közleményében a MÚSZ.

 

Karanténban

A hazaérkezést követően kezdte meg kéthetes karanténját Kapás Boglárka. Az első, negatív eredményt hozó tesztet követően úgy tűnt, hogy a válogatott tagjaival együtt folytathatja majd a felkészülést a medencében is. Sajnos nem ez történt, így ismét megszakad a munka.

Érthetően csalódottak az úszók és az edzők, akik legszívesebben már gőzerővel dolgoznának az újabb sikerek megalapozásán. Így van ezzel a kaposvári Virth Balázs is, aki Kapás Boglárka felkészülését irányítja.

– Bogira most újabb két hét karantén vár, mivel hiába lett negatív az első tesztje, a második már ezzel ellentétes eredményt hozott – nyilatkozta lapunknak Kapás edzője Virth Balázs. – Nekem mindkettő negatív lett. Boginak nincsenek tünetei jól érzi magát. A közös munkát azonban csak később folytathatjuk. Most újabb kéthetes karantén vár rá, majd utána újabb két teszt jön. Amennyiben ezek negatív eredménnyel zárulnak, utána folytathatjuk a felkészülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában