KOSÁRLABDA

2020.05.27. 09:35

New York az úti cél a volt kaposvári kosarasnak

Nagy útra készül a Kaposvárról indult Varga Eszter. A korosztályos válogatott játékos New Yorkban, Brooklynban a St. Francis Egyetemen folytatja majd tanulmányait és ígéretes kosaras pályafutását.

Fenyő Gábor

 

– Mikor jött be a képbe az Amerikai Egyesült Államok?

– Tavaly nyáron egy válogatott tornán figyelt fel rám Lakos Ákos játékosügynök – mondta a 18 éves Varga Eszter, aki a somogyi megyeszékhelyről indult, majd Pécsen folytatta kosaras pályafutását.

– Könnyű volt rávenni a nagy utazásra?

– Eleinte nem nagyon rajongtam a lehetőségért. Aztán idővel átgondoltam a dolgot, s végül mégis csak úgy döntöttem, hogy szeretnék világot látni.

 

 

– Melyiket tartja fontosabbnak? A tanulást vagy a sportot?

– Mindkettő egyaránt nagyon fontos számomra. Azt is mondhatnám, hogy a kettő remekül kiegészíti egymást. Imádok kosarazni, de ha mégis választanom kellene, akkor azt mondom, hogy a tanulás áll a legelső helyen.

– Sokan nem igazán tudják összeegyeztetni a kettőt.

– Az az igazság, hogy volt, amikor nekem is nehezen ment, de idővel hozzá szoktam. Itthon még a szüleim segítettek és mutatták a helyes irányt. Amikor 14 évesen Pécsre kerültem, a magam ura lettem, s kitűnő tanuló maradtam.

– Várja már a nagy utazást?

– Igen. Egyébként New York, közelebbről Brooklyn az úti cél, nevezetesen a St. Francis Egyetem.

– Hogy áll egyébként az angol nyelvvel?

– Köszönöm, jól: 12 évig tanultam. Gondolkodtam is rajta, hogy leteszem a nyelvvizsgát, de nem volt rá szükségem, mert nem kaptam volna utána pluszpontokat. Majd ha újra hazajövök Magyarországra, akkor bepótolom. Egyébként meg szerintem nyelvvizsga nélkül is elboldogulok majd Amerikában.

– Mit lát az amerikai útban?

– Mindenképpen hatalmas lehetőséget, s ez ugyanúgy vonatkozik a tanulásra, mint a sportra. Egyébként a buisness, a pénzügy és a számvitel foglalkoztat igazán.

– A nevelőedzője, Dross Zoltán büszke lehet egykori kaposvári tanítványára.

– Kár lenne tagadni, hogy nagyon sokkal tartozom neki. Ugyanúgy hálás vagyok Pöttendi Gábornak, Elek Csabának, Deák Zsuzsannának és Bödő Noéminek. Imreh Ajtonynak köszönhetem, hogy Pécsre kerültem a Rátgéber Kosárlabda Akadémiára, s ugyancsak a pécsi időszakért nagy és hálás köszönet Hartung Anitának.

 

A pécsi TE Babits Mihály Gimnázium kosárcsapatával – mindjárt a bemutatkozó évében – diákolimpiai bajnoki címet szerzett, majd 2018-ban és rá két évre ezüstérmes volt. A 3X3-as országos U18-as bajnokságban 2017-ben bronzot, míg egy évvel később ezüstöt szerzett. A Rátgéber Kosárlabda Akadémia színeiben a junioroknál 2018-ban és 2019-ben is harmadik volt, akárcsak a PEAC-Pécs Pingvinek csapatával, amellyel 2019-ben a Hepp Ferenc Kupa bronzmérkőzésén legyőzte a Bajai NKK együttesét.

Varga Eszter tagja az U18-as 3X3-as és 5X5-ös nemzeti együttes mellett az U18-as kosárlabda-válogatottnak is. Az élvonalban emlékezetesre sikerült a bemutatkozása: az abban a szezonban veretlen Sopron Basket otthonában léphetett elsőként pályára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában