Járványügy Somogyban

2020.05.11. 14:02

Kezdhetik elölről a munkát

Minden sportágat, így az uszonyos- és búvárúszást is érzékenyen érinti a koronavírus-járvány okozta szünet. A Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján Sport Egyesületnél is leálltak az edzések, a sportolók saját otthonukban igyekeznek formában tartani magukat, de ez medence nélkül ez elég nehéz.

Klein Péter

Fotó: Huszar Mark

A kaposváriak számára jól indult az év, hiszen az egri világkupáról nyolc éremmel tértek haza, azonban az április közepére tervezett, hazai rendezésű nemzetközi búvárúszó kupát a járvány miatt már nem rendezték meg.

– A búvárúszó versenyeket törölték, de nem csak Magyarországon, az egész világon, sőt a Világjátékokat sem rendezik meg 2021-ben, csak egy évvel később – tette hozzá id. Kovács László, a Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE mesteredzője. – Az Adorján Kupa amellett, hogy anyagi bevételt is jelentett volna az egyesület számára, egy remek versenyzési lehetőséget biztosított volna a sportolóknak. Az edzők pedig láthatták volna, hogy min kell javítani a folytatásban. Most úgy állunk, hogy, ha majd ismét vízbe mehetünk, akkor újra kell kezdenünk a felkészülést. Fel kell mérnünk mindenkit, hogy ki, milyen szinten áll. Az úszóknak online küldjük ki a szárazföldi edzésgyakorlatokat, ezeket becsülettel végig is csinálják, de a vizet nem lehet pótolni.

A koronavírus-járvány miatt a kaposvári sportolók nem tudták megmutatni, hogy milyen remek munkát végeztek a kényszerszünetig az edzéseken, hiszen a magyar bajnokságot, az olaszországi világkupát, felnőtt a világbajnokságot és a junior Európa-bajnokságot is elhalasztották.

Az Adorján SE egy akciótervet dolgozott ki a sportolók számára a karanténidőszakra. Ennek célja, hogy az úszok megtartsák a testtömegüket, sportágspecifikusan tudjanak edzeni, fizikálisan és mentálisan is felkészültek legyenek, hogy a járvány végén minél gyorsabban vissza tudjanak állni az úszásprogramba.

– Interneten keresztül próbáljuk tartani a kapcsolatot a sportolóinkkal, hogy ezáltal is érezzék, hogy egy egyesülethez tartoznak – mondta id. Kovács László. – A lehetőségeinkhez mérten próbáljuk megmozgatni őket, a kisebbek számára például rajversenyt is szervezünk. Tudjuk, hogy a szülők is nehéz helyzetben vannak, hiszen ez a bezártság senkinek sem kedvez, főleg nem a sportoló gyerekeknek, akiknek hatalmas a mozgásigénye.

A nehéz időszakban három korosztály számára is rajz és fotópályázatot hirdetett az egyesület, „Formáld meg az első napod az uszodában!” címmel. A pályázóknak az feladata, hogy elképzeljék és megjelenítsék, mit fognak csinálni első alkalommal az uszodában miután újranyit. Az alábbi korosztályok (3-6, 7-10 és 11-14 éves) pályamunkáit a [email protected] e-mail címre várják. Az alkotások kiállításra kerülnek az uszoda nyitásának a napján az egyesület fix és mobil felületén az uszoda előterében. A korcsoportok nyertesei ajándékcsomagot kapnak fiú és lány kategóriában. Az egyesület emellett film, illetve könyvajánlóval is szeretné könnyebbé tenni a pandémia időszakát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában