Járványügy Somogyban

2020.05.04. 18:00

Újra megrendeznék a röplabdázók döntőjét

A 2019/2020-as tanévben a különböző sportágakban több mint 320 ezren neveztek a diákolimpiai küzdelmekre, amely egyértelműen a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) legnagyobb rendezvénye.

Fenyő Gábor

Az országos szövetség még április 20-án úgy döntött, hogy az idei szezonnak vége. Ez azonban nemcsak a gyermekeket, a diáksportolókat érinti, hanem a felkészítő tanárokat, edzőket, szakembereket és természetesen a gyermekükért anyagi áldozatot vállaló szülőket is.

– A kialakult helyzetben ez volt az egyetlen választási lehetőségünk: más út egyszerűen nem volt – mondta Rózsáné Ősz Márta, a Somogy Megyei Diáksport Szövetség titkára. – Volt, aki azt javasolta, hogy az atlétikai versenyeket nyáron, júliusban rendezzük. Hogyan, amikor még a körzeti versenyeket sem tudtuk lebonyolítani...? Mások azt mondták, hogy az új tanévben, szeptemberben pótoljunk majd. Igen ám, csak a tanévvel együtt változik a korcsoport is. Egyszóval lehetetlen lett volna ennek a kivitelezése.

A február végén, március elején Kaposváron rendezett országos középiskolás diákolimpiai röplabdadöntő nagyon jól sikerült, sokan voltak rá kíváncsiak. Ezért a rendezők úgy döntöttek, hogy jövőre is megpályázzák: május 15-ig lehet nevezni. A címvédő házigazda Munkácsy Mihály Gimnázium fiú röplabdázói végül másodikak lettek, ám az országos döntő első három-három helyezettjeinek jár a plusz 10 felvételi pont. Jövőre – vagy ismét a somogyi megyeszékhelyen, vagy más városban – lehet folytatni a pontgyűjtést...

Nem vész kárba az eddig elvégzett sok edzésmunka

„Fájdalmas, és mindeddig példa nélküli döntést kellett meghoznunk” – írta közleményében a Diákolimpiai versenyek lezárásával egy időben a szervező Magyar Diáksport Szövetség. „Tudjuk, hogy az idei tanévi Diákolimpia végleges félbeszakítása, lezárása hozzánk hasonlóan nagyon sok gyereknek, pedagógusnak és szülőnek jelent csalódást és szomorúságot. Sőt, Nektek diáksportolóknak (és természetesen a felkészítő tanároknak) valószínűleg ennél sokkal többet: a rengeteg befektetett energia és munka látszólagos hiábavalóságát, a kiemelkedő diákolimpiai eredmény esélyének elveszítését, az iskola–település–megye méltó képviseletének ellehetetlenülését. Ezek valódi veszteségek, amelyeket nem szabad alábecsülnünk, és nem is tettük, amikor a döntés következményeit mérlegeltük.”

Mindenesetre az elvégzett sok-sok munka, a rengeteg edzés nem megy kárba. A diáksportolókkal egyetemben a Magyar Diáksport Szövetség vezetői, dolgozói is előretekintenek. Bíznak abban, hogy a diákolimpiai mozgalom mit sem veszít a népszerűségéből, s a következő tanévben még nagyobb motivációval várja majd mindenki a versenyidényt és tudása legjavát próbálja nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában