KOSÁRLABDA

2020.05.12. 08:45

Még várni kell a visszatéréssel

Hosszú hónapokra kidőlt a sorból Hock Gergő, a Kaposvári Kosárlabda Klub fiatal játékosa. Az irányító-hátvéd még tavaly sérült meg és a műtét után sokáig tartó rehabilitáció következett, a csonka szezon miatt pedig nem is tudott visszatérni a kosárlabdapályára.

Kun Zoltán

– Mikor is sérült meg?

– Még a tavalyi felkészülés során, augusztus 15-én egy délelőtti edzésen.

– Mi történt pontosan?

– Egy játék közbeni kitámasztás során kiment a térdem.

– Mi volt a pontos diagnózis?

– A pontos diagnózisra sokat kellett várnom, mert az első pár orvosi vélemény csak részben volt helytálló. A végleges diagnózis Székesfehérváron született meg, ami egy elülső keresztszalag-szakadást és külső, belső porc sérülést takart.

– Mikor, hol és ki végezte el a műtétet?

– Augusztus végén a siófoki kórházban dr. Majzik Ernő végezte a beavatkozást.

– Miből állt a beavatkozás?

– A keresztszalagot pótolták, majd csavarokkal rögzítették a csontba. A külső porc négy részre törött, így azt ki kellett venni. A belső porc szakadása olyan helyen történt, ahol még tudott regenerálódni, így azt visszavarrták a helyére.

– Milyen szakaszai voltak a rehabilitációnak?

– A legelső szakasz egy hathetes fekvés volt. Ezen tehermentesített időszakban a láb fokozatosan való hajlítása volt a fő tennivaló. Emellett vénás tornát csináltam, ezzel segítve a keringést. Utána elkezdhettem mankózni, majd lassan letenni a lábam és sétálni. Gyógy­tornám főként lábemelésekből állt, hogy combomra visszahozzuk az izmot. November elején már tudtam sétálni, autót vezetni. A rehabilitáció többi része már folyamatosabb és izgalmasabb volt. Lassú kocogás, egylábas egyensúlyozás, guggolás volt a program. Ezek újratanulása után már a labdát is be tudtuk építeni a gyakorlatokba. A szezon vége felé már bele tudtam állni a dobásokba. Irányváltásos futó, illetve dobó feladatokat csináltam.

– Ki segített a gyakorlatok precíz elvégzésében?

– Fekete Judittal, a csapat gyógytornászával dolgoztam.

– Mikorra tervezte a visszatérést?

– A visszatérés kérdését a vírus döntötte el, az alapozást a következő szezonra már biztosan el tudom majd kezdeni a csapattal.

– Milyen érzés volt látni, hogy ez ebben a szezonban már nem sikerül a vírushelyzet miatt?

– A szezonba való visszatérés pontos időpontja nagy dilemma volt. Egyrészt a végén nagyon beálltam volna már. Másrészt tudtam, hogy még nem állok készen és csak rásérülnék. A bajnokság lefújása levette a döntés súlyát a vállamról. Mondhatni kicsit megnyugodtam, hogy lesz bőven időm felkészülni és nem a már javában zajló bajnokság ritmusát kell majd felvennem.

– Hogyan látta belülről a csapat szereplését?

– Szerintem szép kosárlabdát játszottunk idén. A csapat szerkezetileg jó volt, azonban sok ki-ki meccsben maradtunk alul, ami aztán a bajnoki tabella alsó régióiba sodort minket.

– Mit csinál most, mióta nem lehet csoportosan edzeni?

– Személyi edzővel, illetve egyénileg készülök.

– Úgy tudom élő szerződése van, milyen csapatra számít Kaposváron?

– Ez egy nehéz kérdés, kiszámíthatatlan, és a vírus sem könnyíti meg a helyzetet.

– Az egyetemen hol tart most?

– Jelenleg az online oktatásban veszek részt, ha minden jól megy jövőre végzek a tanulmányaimmal.

– Elég régóta tétlenségre van ítélve, mit csinál, amikor nem a rehabilitáció és a tanulás a program?

– Sorozatokat, filmeket nézek. A jó idő miatt próbálok mostanság több időt a szabadban tölteni. Horgászni járok és kerékpározok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában