RÖPLABDA

2020.05.30. 19:00

Összejött a duplázás

Három évtizede, az 1990/1991-es szezonban játszhatta az első bajnoki döntőt a Fino elődje, a Kapos Volán, egy évvel később pedig megkezdődött a legendás aranykorszak. Összeállításunkban erre tekintünk vissza.

Fenyő Gábor

Az 19991/1992-es idényben már egyértelműen a bajnoki címért – meg a kupagyőzelemért – indult csatába a Kaposvári Somogy SC névre átkeresztelt csapat. A legnagyobb igazolás egyértelműen Demeter György Kaposvárra csábítása volt, aki Törökországból tért haza, s abban az évben még játékosként, pontosabban játékosedzőként számítottak rá. A másik új szerzemény a román válogatott Nicolae Burus volt.

Bár nem volt egyszerű, mégis sikerült a csúcsra verekedniük magukat. A bajnoki elődöntőben az azóta már elhunyt Botos Ferenc edző vezette Nyíregyházával találkoztunk, amelyet itthon háromszor legyőztünk 3–2-re – az első meccsen a vendégek nyerték az első két szettet –, a nyírségi két fellépésen viszont játszma nélkül maradtunk.

A döntőben következett a Szegedi Papíron SC. Az elődöntőhöz hasonlóan itt is az ötödik összecsapás döntött – az első mérkőzést hatalmas csatában nyertük 3–2-re, majd magabiztosan hoztuk a második hazait, míg a szegediek szintén sima 3–0-ra nyertek mindkétszer otthon –, ám most Kaposváron kezdődött az aranysorozat. A mindent eldöntő ötödik találkozót április 19-én játszották. Bő jó egy órával a meccs előtt már szinte színültig megtelt a sportcsarnok. Össze is verődtünk úgy vagy kétezren. Soha nem felejtem: az első kaposvári pont után majd felrobbant a sportcsarnok, olyan hangorkán volt. Mintha csak földindulás lett volna. Az ­aranymeccs végére stílszerűen Demeter György remek blokkja tett pontot, aki így búcsúzott el az aktív játéktól. Soha rosszabb befejezést...

A Magyar Kupa döntőjét egy hónappal később, május 17-én rendezték Kaposváron, s a bajnoki finálé utolsó meccséhez hasonlóan ezt is négy játszmás találkozón döntöttük el.

A Kaposvári Somogy SC első bajnok és Magyar Kupa-győztes csapata: Kántor Sándor, Czotter Csaba, Mészáros Péter, Pásztor Attila, Demeter György, Ricardas Luksys (litván), Nicolae Burus (román), Radó Gyula, Stefik Csaba, Vörös Károly, a vezetőedző idősebb Laszczik Iván.

Pezsgőfürdő, tar kopaszra nyírt fejek a csarnokban és fülbevaló

Az első bajnoki aranyérem – bár utána még 17 következett – mindig örökre emlékezetes marad. Én mindenesetre előrelátóan beszereztem egy öt literes boglári pezsgőt, arra viszont nem maradt lehetőségem, hogy szét is locsoljam. Ezt ugyanis Czotter Csaba tette meg helyettem, aki nemes egyszerűséggel kicsavarta a kezemből az üveget, azzal a lendülettel felkapaszkodott a játékvezetői pulpitusra, s annak rendje és módja szerint elvégezte a dolgát. Mármint a pezsgőlocsolást... Aztán nagy nehezen vissza küzdötte magát, majd az üres üveget visszaadta, mondván: most már mehetsz...

A játékosok egy része és a csapat vezetői (be)tartották az ígéretüket: hogyha bajnokká avatják őket, akkor ott a csarnokban tar kopaszok lesznek.

Volt azonban egy másik fogadalmuk is: másnap az egész csapat elment egységesen az akkori Somogy Áruházba, hogy helyükre kerüljenek a fülbevalók. Pásztor Attila személyesen jött el értem, nehogy véletlenül kimaradjak a sorból. Jó ötlet volt, ám az akkori főszerkesztő(m)nek, Kercza Imrének nem igazán tetszett. Fel is tűnt neki, hogy állandóan a fülemet vakargatom.

– Mosd már meg! – mondta, miközben meglátta a fülbevalót. Vett egy nagy levegőt, majd közölte: most pedig azonnal eltakarodsz, és kiveteted!

Azt nem állítom, hogy örömmel, de kénytelen voltam engedelmeskedni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában