RÖPLABDA

2020.06.29. 13:30

Csodát vártunk ifjabb Nagy Pétertől

Három évtizede, az 1990/1991-es szezonban játszhatta az első bajnoki döntőt a Fino elődje, a Kapos Volán, egy évvel később pedig megkezdődött a legendás aranykorszak. Összeállításunkban erre tekintünk vissza.

Fenyő Gábor

A 2017/2018-as idény volt az utolsó a Fino-Kaposvár számára, ahol még éremmel tudták zárni a bajnoki pontvadászatot és a Magyar Kupát is.

A Demeter György vezette kaposvári együttes mindenesetre alaposan átformálódott. Bozóki Bence a francia III. osztályban érdekelt L' Asi Volley Bordeaux játékosa lett, Deák Márk követte Kecskemétre Dávid Zoltánt, a tavaly Kazincbarcikáról érkezett Csányi Tamás pedig nem tudta megváltani a világot. Ugyanakkor négyen érkeztek a somogyi megyeszékhelyre. A kecskeméti ifjabb Nagy Péter tagja volt 2007-ben a Bajnokok Ligája-győztes német VfB Friedrichshafen csapatának, legutóbb pedig a román élvonalban érdekelt Dés csatában szerepelt. A bolgár Galin Nikolov – aki korábban megfordult már Szlovéniában, Franciaországban és Libanonban is – a Minyor Pernik csapatának volt a tagja, az ex-kaposvári Pápai Péter a legutóbbi szezonban a szlovák VK Spartak UJS Komarno együttesében szerepelt, Horváth Kristóf pedig Kecskemétről érkezett.

A névsor abszolút nem hangzott rosszul, sőt... Csak hát ifjabb Nagy Péter gerincét kétszer is meg kellett műteni, így aztán több időt töltött a cserepadon, mint a pályán. Szerencsére azonban a rangadókra és a komoly(abb) tétmeccsekre összedrótozta magát, de hát mégis csak más, ha egészségesen léphetett volna pályára. Amúgy a VfB Friedrichshafen csapatával Németországban háromszor nyert bajnokságot és ugyancsak háromszor kupát, Romániában négy szezont húzott le a Rimat Zalau színeiben – 2011-ben például együtt ünnepelhetett román bajnoki címet Geiger Andrással és a korábban Kaposváron szintén megfordult Németh Szabolccsal együtt –, ahol mindenfajta medálból jutott neki, Ausztriában ezüstérmes volt, két szezont húzott le Olaszországban, s megfordult Törökországban is. Csak éppen a magyar bajnoki és kupaarany hiányzott az amúgy is tekintélyt és tiszteletet parancsoló éremgyűjteményéből...

Már a Magyar Kupában érezni lehetett, hogy valami nem igazán stimmel. Az elődöntőben nem boldogultunk a barcikai társulattal – a két bajnokihoz hasonlóan a két kupameccsen is kikaptunk tőlük –, a március 17-én Érden játszott kupadöntőben a bronzmérkőzésen viszont sima 3–0-ra vertük a Pénzügyőrt, s ezzel miénk lett a bronzérem. A bajnoki elődöntőben a Szasa Nedeljkovics által irányított HÉP-Kecskeméti RC csapatával találkoztunk, s bizony a szerencse is kellett. Kecskeméten egy 3–1-es zakóval nyitottunk, majd itthon 3–1-re, utána pedig idegenben 3–0-ra nyertünk. Ezt egy újabb sima 3–0-ás hazai zacskó követte, a mindent eldöntő ötödik kecskeméti összecsapás sorsa pedig csak az ötödik szettben dőlt el a javunkra. A döntőben aztán a Daniel Oravec vezette Vegyész RC Kazincbarcikával találkoztunk – a soraikban Mészáros Dömötörrel és Juhász Péterrel –, s az első meccset nagy meglepetésre mi húztuk be nagy csatában 3–2 arányban. A második meccset simán hozta 3–1-re a Vegyész RC Kaposváron, a harmadik pedig sima 3–0 volt a Barcikának. Érdekesség, hogy a negyedik aranymeccset is a borsodi városban játszották május 13-án – az ötödik lett volna a somogyi megyeszékhelyen –, s ezt most a házigazdák húzták be. Bár nekünk volt többször is meccslabdánk (12–14, 14–15, végül pedig 15–16), az összecsapás végén mégis a házigazda barcikaiak nyakába akasztották az aranyérmeket.

***

A 2017/2018-as szezonban a Fino-Kaposvár junior csapata bajnok volt, a RÖAK ifi és gyermek együttese bronzérmet szerzett, akárcsak az országos diákolimpiai döntőkben az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium V–VI. korcsoportos és a III. korcsoportos összevont kaposvári együttes.

(Folytatjuk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában