2020 IPF RAW

2020.10.12. 14:57

Tudatos munkával éri el sikereit a fiatal erőemelő

Kolozsi Sándor harmadik helyezést ért el a 2020 IPF RAW erőemelő kupán a 120+ kilós súlycsoportban. Hatalmas testében sokakat inspiráló alázat bújik meg a súlyok és a tudományosan felépített edzések iránt.

Barkóczy László

– Régóta súlyzózom – mesélt a kezdetekről Kolozsi Sándor erőemelő, a Thor Gym Kaposvár edzője. – Komolyabban 2018 szeptemberétől kezdtem el edzeni, ekkor határoztam el végleg, hogy erőemelő leszek. Már tavaly is elindultam a másod osztályú RAW OB-n, amit kifejezetten amatőröknek rendeztek. Sajnos ez idén a koronavírus miatt elmaradt, pedig tanítványaimat szívesen indítottam volna.

A verseny az IPF, vagyis a Nemzetközi Erőemelő Szövetség szabályrendszere szerint zajlott, A RAW pedig jelen esetben azt jelenti, hogy az erőemelés három versenyszámát, a felhúzást, a guggolást és a fekvenyomást segítőruha nélkül kellett teljesíteni.

– Kívülálló számára nem tűnik ez komoly megkötésnek – folytatta Sándor. – De egy ilyen ruha, pláne ha több rétegű, rengeteget tud segíteni a sportolónak. Csak a példa kedvéért: fekvenyomásban a világrekord speciális ruha nélkül 350 kiló, míg ruhában 501. Ez azért jelentős különbség.

Sándor az idei versenyén mindegyik fogásnemben elérte, vagy túlteljesítette előzetes elvárásait. 165 kilóval nyomott fekve, 220 kilóval guggolt, és sikerült neki a 265 kilót is felhúzni. Érvénytelen fogása nem volt.

– Elégedett vagyok az eredménnyel – elemezte Kolozsi Sándor. – Úgy gondolom egyenletesen fejlődöm, talán a guggolásom van kicsit elmaradva a többihez képest. Szeretnénk egy következő versenyen 230-240 kiló körül guggolni.

A múlt évi tűzoltó bajnokság óta dolgozik együtt Neszveda Tamás edzővel, és a szovjet erőemelő módszert alkalmazva készülnek a versenyekre.

– Nagyon különleges edzésmódszert választottunk – meséltte a részletekről Kolozsi Sándor. – Folyamatosan, edzésről edzésre hullámoztatjuk a terhelést, amellett, hogy a gyakorlatok is változatosak.

Kolozsi Sándor mára nem csak versenyző, de edzőként is dolgozik, tanítványai is vannak. Sokakat megdöbbenthet, de csapata csak lányokból áll.

– Ők nagyon elszántak, és szorgalmasak – mondta el büszkén Sándor. – Fegyelmezetten hajtják végre a számukra előírt edzésprogramot. Ketten a Power Builder kupán fognak bemutatkozni, egyikük pedig az idei női országos bajnokságon fog versenybe szállni. Hiszem, hogy szép eredményeket fognak elérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában