MOTOKROSSZ

2020.12.29. 08:37

Az Eb-n is elindul Szvoboda

A kaposvári motokrosszozó, Szvoboda Bence gőzerővel készül 2021-re, a németországi ADAC MX Masters mellett, az EMX Open Európa-bajnokságon is szeretné megméretni magát.

Molnár Gábor

Fotó: Laszlo Szirtesi

– Ez volt az első év hosszú idő után, amikor nem végeztem tervszerű edzéseket, s csak a saját szórakoztatásomra motoroztam – mondta Szvoboda Bence. – A koronavírus miatt nem tudtam a sérült vállamat szeptember előtt megműttetni, ezért versenyeken sem indultam, pedig lett volna rá lehetőségem. Korábbi csapatommal, a HTS KTM-mel júliusban megegyeztem a folytatásról, de nem akartam elkapkodni a visszatérést, úgy döntöttem, 2021-re koncentrálok.

A jobb válla még 2012-ben sérült meg, de nem várta ki a rehabilitációs időt, egy-két héttel később már versenyzett.

– Azóta sok terhelést kapott, estem is rá párat, ezért a 2019-es szezon végjátékára már sok gondot okozott – emlékezett vissza a tízszeres magyar bajnok motokrosszozó. – Székesfehérváron feküdtem kés alá, s szerencsére jól sikerült a beavatkozás. Nem kellett izmot és ideget átvágni, egy speciális eljárással rögzítették az izmot a lapockámhoz és a rotátor-köpenyhez is hozzá kellett nyúlnia Gulyás Károlynak. A műtét utáni hat hét volt kellemetlen, mert folyamatosan viselnem kellett egy kötést – még alvás közben is –, aztán elkezdődött az óvatos gyógytorna, november közepe óta pedig visszatértem a motoros edzésekhez is.

A vírushelyzet komoly kihívást jelent mindenkinek, így az élsportolóknak is.

– Az uszodák és a konditermek is zárva vannak, szerencsére, igazolt sportolóként tudok már edzeni a kaposvári Cutlerben, a motoros tréningekben pedig nem okozott fenn­akadást a vírushelyzet, igazolt versenyzőknek látogathatóak a magyarországi pályák – tette hozzá. – Természetesen otthon is sokat készülök: erősítem a vállam, spinningelek, illetve futok a szabadban.

Szvoboda Bence cseh csapatának főmecénása, Ales Buksa hosszú betegség után a nyáron elhunyt, így ott megszűntek számára a lehetőségek.

– Nagyon sokat köszönhetek a Buksa/Ados KTM-nek, hiszen Ales Buksától a legjobb időben kaptam lehetőséget a bizonyításra, és nagy szerepe volt abban, hogy elindult a profi pályafutásom – elevenítette fel. – Kilenc évet versenyeztem velük, nyertem MX2-es és MX1-es, valamint csapatbajnoki címeket is Csehországban. A francia Florent Richier mellett én vagyok a második külföldi versenyző, aki mindent megnyert a cseh felnőtt bajnokságban. Számomra ez egy szép, kerek történet, nincs bennem hiányérzet. A HTS KTM-mel a januári elválás után újra egymásra találtunk, a csapat tulajdonosával tisztáztuk a félreértéseket, és ez a kis szünet jót tett a kapcsolatunknak. Komoly célokat tűztünk ki 2021-re. A németországi ADAC MX Masters mellett az EMX Open Európa-bajnokságon is szeretném megméretni magam. Utóbbi versenysorozat a világbajnokság betétfutamaként szerepel, így a világ legjobbjaival versenyezhetek, még ha nem is közvetlenül ellenük, hanem csak ugyanazon a pályán. Már ez az apróság is sokat számít a motokrosszban, hiszen nehéz, nyomos, gödrös pályán fejlődik igazán a sportoló.

Konkrét célokat még nem fogalmaztak meg, mert a Covid miatt még bizonytalan a jövő.

– Mindent megteszek azért, hogy kihozzam magamból a legjobb eredményeket – hangsúlyozta. – Céltudatosan edzek, ahogy eddig is megszokhatták tőlem a szurkolók és a támogatóim. Huszonkilenc évesen már nem sok időm maradt nemzetközi viszonylatban, ezért maximális elhivatottsággal állok a sporthoz, hogy olyan eredményt érjek el, amit eddig még nem. Ezért sem számolunk teljes szezonnal a cseh és a magyar bajnokságban, de – ahogy eddig is – hazai versenyeken is indulni fogok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában