diákolimpia

2021.02.12. 07:35

A virtuális térben vetélkednek a somogyi diákolimpikonok

Ebben a tanévben eddig csak két országos (atlétikai) diákolimpiai döntőt tudtak megrendezni; még tavaly októberben Székesfehérváron találkoztak egymással a IV., illetve az V–VI. korcsoportos atléták. Hogy a kényszerszülte helyzeten javítsanak, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) elnöksége új ötlettel állt elő.

Fenyő Gábor

20201128 Szekszárd NŐI NB I. A kosárlabda mérkőzés Atomerőmű KSC Szekszárd - PINKK-Pécsi 424. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság Képen: Studer Ágnes

Fotó: Mártonfai Dénes

– Valójában már tavaly tavasszal megkezdődött a III–IV. korcsoportosok, azaz a felső tagozatos általános iskolások (10–14 évesek) számára az online diákolimpiai GameTime, amely most ugyanezzel a korosztállyal tovább folytatódik – mondta Ősz Márta, a Somogy Megyei Diáksport Szövetség titkára. – Hét plusz egy sportágban kérték fel az adott sportág jeles képviselőit, hogy állítsanak össze feladatokat. Ezeket egyénileg is lehet teljesíteni, de úgy is, hogy összeállnak a gyermekek csapatot alkotva.

Az online diákolimpiai GameTime2-ben mindenkinek rögzítenie kell a saját mozgását. Vannak – pontosabban voltak – körzeti döntők, amelyeket most a megyei finálék követnek, s aztán a legjobbak kerülnek be az országos döntő(k)be.

A tavalyi első megmozduláshoz hasonlóan idén is hét plusz egy sportágban várják a résztvevőket, s az online-sorozatban nem akárkiktől lehet tanulni; olyan versenyzőktől leshetnek el különböző fortélyokat, akik a diáksportolók példaképei. A labdarúgó-feladatokat Dzsudzsák Balázs, míg a kézilabdát a Somogyból indult Kovacsics Anikó, Lukács Viktória és Ligetvári Patrik, a kosárlabdát Hanga Ádám és Studer Ágnes, a röplabdát Sándor Re­náta, a tornát Böczögő Dorina és Balázs Krisztián, az atlétikát Baji Balázs és az MDSZ elnöke, a korábban olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor, az asztaliteniszt pedig Majoros Bence népszerűsíti, míg az úgynevezett multisport követe Dombi Rudolf ötkarikás aranyérmes kajakos.

Amúgy érdemes indulni, hiszen a játékban részt vevők pontokat kapnak, amelyeket az MDSZ internetes shopjában válthatnak be különböző ajándékokra.

Ezen kívül még válogatott felszereléseket, fülhallgatókat, elektromos rollereket lehet nyerni, a sikeresen toborzó pedagógusok pedig okosórákat, sportszereket és sportruházatot szerezhetnek az összegyűjtött pontjaikért.

A tavalyi játék jól sikerült: akkor majd 1100-an vettek részt, s több mint hétezer videófelvételt küldtek be. Az idei tanévben még ennél is többre számítanak.

A tavalyi tavaszi idényben a Csapó Gábor testnevelő vezette kaposvári Toldi Lakótelepi Tagiskola kosarasai szerepeltek a legjobban a somogyi résztvevők közül, akik másodikak lettek, míg a Bálint Jánosné irányította siófoki Széchenyi István Általános Iskola atlétikában a negyedik helyen zárt.

– Ebben a tanévben eddig a tabi Takáts Ferenc Általános Iskola diákjainak nagyon megy, akik multisportban jelenleg (holtversenyben) vezetik a 20 csapatot számláló mezőnyt, s atlétikában is a harmadik helyen állnak. Idén újraindult a siófoki Széchenyi István Általános Iskola csapata is atlétikában; ők jelenleg szintén dobogós helyen találhatók – mondta Bálint Jánosné, az Észak-somogyi Diáksport Bizottság vezetője.

A körzeti döntők a hétvégén zárultak; hétfőtől már az (ugyancsak három plusz egy fordulós) megyei döntőket rendezik.

Fotóillusztráció: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában