ÉLETÚT

2021.02.26. 08:03

Edzőként és elnökként is magasra tört

Jeles napot ünnepelt a héten a toponári Brunczfig Ferenc: az egykori labdarúgó-játékos, majd edző, később sportvezető 2021. február 25-én ünnepelte a 80. születésnapját.

Fenyő Gábor

 

Azon sportemberek közé tartozik, akik bátran vállalják a véleményüket. Állítólag a derék sporik, mielőtt jelt adnak a középkezdésre, előtte megnézik, hogy kint van-e Brunczfig Ferenc, s miután meggyőződtek arról, hogy most sem hiányzik, mehet a meccs. S ez nem csak a Toponár hazai meccseire vonatkozik...

– Az idei télen megszakadt ez a sorozat. Hiányoztam a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémián az egyik műfüves felkészülési mérkőzésünkről, ugyanis a többiek mindenáron le akartak beszélni a vírusjárvány miatt. Sajnos, hallgattam rájuk – kezdte Brunczfig Ferenc, akit 2007-ben a Toponár SE örökös tiszteletbeli elnökének választottak meg, s mind a mai napig tagja az elnökségnek.

Brunczfig Ferenc 1970-ben mondott végleg búcsút a játékos-pályafutásának. Három évig az ifiket, majd utána hét esztendőn át a felnőtt csapatot irányította. Egy rövid időre belekóstolt a játékvezetésbe is, de nagyon hiányzott neki a foci. Miután Toponáron megszüntették a labdarúgást, így a szomszédos Zimány felé vette az irányt. Tizenkét idényt húzott le a kispadon, s a zimányi együttest a járási bajnokságból felvitte a megyei I. osztályba.

– 1995-ben aztán újjá alakult a toponári klub. Az első években szakosztályvezetőként ténykedtem, 1997-től pedig kerek egy évtizedig klub­elnökként dolgoztam. Sikerült megismételnünk a zimányi menetélést; Toponáron is három osztályt léptünk felfelé – folytatta a toponári örökös tiszteletbeli elnök.

Ám Brunczfig Ferenc nem csak erre lehet büszke. 1998 és 2006 között képviselő volt a kaposvári közgyűlésben, s munkáját 2004-ben Kaposvár Város Szolgálatárt díjjal ismerték el. Egyetlen munkahelye volt, ahol egyetlen év híján fél évszázadon át dolgozott. Még anno 1958-ban került a Kaposvári Ruhagyárba, s bár 2001-ben nyugdíjas lett, 2007-ig dolgozott még.

– Hogy mire vagyok most a legbüszkébb? A helyi fiataljainkra, akik mindig kitesznek magukért, s rendre minden évben ott vannak a tabella élén. Nem egy igazi őstehetség van köztük – mondta búcsúzóul Brunczfig Ferenc.

Amikor felkerestük a toponári exelnököt, csatlakozott hozzánk Keller Imre is.

– Öt éve szerepelünk folyamatosan a megye egyben. Most hajszálnyira vagyunk a dobogótól, de ha behúzzuk most a hétvégén a Marcali elleni, tavaszról elhalasztott bajnokinkat, akkor a harmadik helyről fordulnánk. Ennél szebb születésnapi ajándékot el sem tudok képzelni a volt elnökünknek – mondta amolyan zárszóként Keller Imre technikai vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában