úszás

2021.02.25. 11:47

Kaposváron edz Milák Kristóf az olimpiára

Kaposváron készül a közelgő nagy versenyekre Milák Kristóf. A világ- és Európa-bajnok, valamint háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok úszó két társával együtt, Selmeci Attila irányításával tempózik a Csik Ferenc Versenyuszodában.

Klein Péter

Madeira, Dubai és Tenerife helyett a Kaposvárt választotta hazánk egyik legtehetségesebb úszója, Milák Kristóf. A Budapest Honvéd sportolója valamint két társa, Biczó Bence (ifjúsági olimpiai és háromszoros magyar bajnok) és Márton Richárd (junior világ- és Európa-bajnok) Selmeci Attila irányításával készül az előttük álló versenyekre.

– Ebben az időszakban hagyományosan egy meleg égövi edzőtáborba szoktunk utazni, általában Dél-Afrikába vagy Thaiföldre – fogalmazott Selmeci Attila. – Idén, a pandémia miatt súlyos fertőzések fordultak elő, emiatt a megfelelő időpontban nem tudtunk elutazni. Gyorsan kellett dönteni, először Tenerife merült fel lehetőségként, de ott olyan edzésidőpontokat kaptunk, melyek háromnaponta változtak, ezt pedig nem vállaltuk. Így maradt Magyarország. Korábban voltunk Debrecenben, nagyon jók a körülmények, de ott délután csak a 25 méteres medencében tudtunk volna edzeni. Balatonfűzfőn a rajtkővel akadtak problémák, így Kaposvárra esett a választás. Ismertük a helyszínt, a decemberi országos bajnokságon nagyon jó tapasztalatokat szereztünk róla, illetve a szállásunkról is, ezért is döntöttünk úgy, hogy három hétig itt készülünk. A körülményekkel teljes mértékben elégedettek vagyunk, a konditerem remekül felszerelt, délelőtt pedig csak mi vagyunk a medencében.

Az úszók egy rangos versenyről, a Golden Tour nemzetközi úszóverseny-sorozat első állomásáról érkeztek Kaposvárra. A Nizzában rendezett eseményről élményekkel térhettek haza. Milák Kristóf 100 és 200 méteres pillangón is nyert, előbbiben pont társát, Márton Richárdot győzte le.

– A nizzai volt az idei első versenyem, ami pont két edzőtábor közé esett – mondta Milák Kristóf. – Az időeredménnyel nem voltam elégedett, de láttam értelmét a versenynek, úgy vélem, hasznos volt számomra. Fontos volt, hogy legyen egy versenylehetőség az edzések között. Ebből tanulva már sokkal jobban úsztam a Tüske uszodában és sokkal jobban éreztem magam a vízben.

A 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója jelenleg a Kaposváron, a Csik Ferenc Versenyuszoda medencéjében tempózik.

– Amiatt döntöttünk amellett, hogy itthon maradunk, mert külföldön nem voltak meg azok az edzéslehetőségek, amikhez hozzá vagyunk szokva, nem tudtunk volna abban az időpontban, azon a színvonalon, olyan környezetben készülni és nem mellékesen pandémia van, így nem láttuk annak értelmét, hogy elutazzunk – fogalmazott Milák Kristóf.

Több fontos viadalon is rajtkőre állnak a válogatottak

Szerintem jelen helyzetben Magyarországon a legjobb felkészülni a sport szempontjából. Teljes mértékben elégedettek vagyunk a kaposvári körülményekkel – mondta Milák.

Az úszó számára nem idegenek a kaposvári körülmények, hiszen a decemberi országos bajnokságon két aranyérmet is nyert a Csik Ferenc Versenyuszodában.

– A verseny mellett nem igazán volt idő felfedezni a várost, talán most az edzőtábor alatt, bár a vírushelyzet miatt nem igazán lehet mit csinálni – tette hozzá az úszó.

A sportolóra igen fontos versenyek várnak ebben az évben, hiszen márciusban az országos bajnokságon, míg májusban a budapesti Európa-bajnokságon áll majd rajtkőre, majd ezeket követi az idei fő megméretés, a tokiói olimpia.

– Az Európa-bajnokságra és az olimpiára is úgy készülök, mint eddig – mondta Milák Kristóf. – Szeretném a pillangón kívül más számban is megmutatni magam. Meglátjuk, hogy ebből mi fog kisülni, de bízom a legjobbakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában