kézilabda

2021.06.24. 15:20

Feltöltődve készül a válogatott az olimpiára Balatonbogláron

Balatonbogláron kezdte meg az olimpiára való felkészülést a magyar női kézilabda-válogatott. A korábban sérüléssel bajlódó somogyi származású Kovacsics Anikó teljes erőbedobással edz, és mindannyian abban bíznak, hogy az erős ellenfelekből álló B csoportból sikeresen továbbjutnak.

Góz Lilla

Fotó: Nemeth_Levente

Mosolygós és nagyon elszánt arcokból nem volt hiány a magyar női kézilabda-válogatott közös csapatfotózásán a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián. Sokáig viszont nem időztek a lencsevégek előtt, kezdődött a délutáni edzés. Elek Gábor tizenkilences kerete Balatonbogláron kezdte meg az olimpiai felkészülést három hét pihenő után.

– Először az erőnléti edzésekkel kezdtünk, amely azt mutatja, hogy a csapat fizikálisan rendben van, de nyilván még több hét munka van előttünk, hogy mindent összerakjunk fejben – mondta Elek Gábor szövetségi kapitány. – Miután az olimpiára csupán tizennégy játékos, valamint egy tartalék nevezhető, így négyen maradnak itthon. Olyan játékos nem lesz, aki csak védekezésben vagy támadásban használható, van egy elképzelés a fejemben, úgy kezdtem a megérkezés utáni eligazítást, hogy 19 mosolygós arcot látok, és valószínűleg négyen a köszönésemet sem fogják fogadni életem végéig, de meg kell tenni a szűkített keret kijelölését, nyilvánvalóan lesz beálló és kapus is a kiesők között, de közülük ketten maradnak tartalékban, akiket be is vethetünk menet közben.

 

Elek Gábor megjegyezte: a B csoport, melybe kerültünk a legnehezebb.

– Nem pofozógépnek megyünk, szeretnénk azt az arcunkat mutatni, amelyet az olimpiai selejtezőnél láthattak, és olyan játékkal van esélyünk – hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

A korábban sérüléssel bajlódó Kovacsics Anikó teljes erőbedobással dolgozik a csapattal. – Három hete már labdázok, jól haladok a rehabilitációval, fájdalmam nincs, az kell, hogy bátor legyek, de nem izgulok ezen – mondta el a somogyi származású játékos. Kovacsics Anikó kiemelte: a nemzeti együttesben egyedül Tomori Zsuzsanna vett részt eddig olimpián.

– Óriási lehetőség, hogy tizenhárom év után újra ott lehet az ötkarikás játékokon a válogatott, megpróbálunk mindent kihozni ebből, nehéz meccsek várnak ránk, de azon vagyunk, hogy a legjobb formában legyünk és továbbjussunk – emelte ki Kovacsics Anikó.

Szöllősi-Zácsik Szandra ugyancsak sérüléssel küzdött, de már ő is részt vesz az edzéseken.

– Százszázalékosan edzettem már hétfőn is, és nincs fájdalmam, azt gondolom – fogalmazott a balátlövő. – A védekezés az alapja az egész játéknak, erre kell nagyon figyelnünk, hiszen komoly tartást ad a csapatnak. Tavaly, amikor a selejtezőt elhalasztották, mi már edzőtáboroztunk, és nagyon rossz érzés volt, hogy mehettünk haza, de amikor kijutottunk, akkor tudatosult bennünk, hogy tizenhárom esztendő után újra ott lehet a magyar csapat az olimpián, élőben néztem a sorolást és jobban leizzadtam, mint aki a golyókat húzta, ha a csoportból a harmadik helyen sikerülne továbbjutnunk, akkor a négy között lehetünk.

Szöllősi-Zácsik Szandra elárulta azt is: itthon párja, a szintén kézilabdás, egykor Csurgón is játszott Szöllősi Szabolcs vigyáz lányukra és fiukra, de a nagymamák is besegítenek. Mindannyian lelkesen szurkolnak majd neki a tévé előtt.

– Kondival és futóedzésekkel kezdtük a felkészülést, hogy jó erőnlétben legyünk – mondta Szucsánszki Zita. – Az izmok felpakolása után már a labdás edzések is megkezdődtek, melyek célzottan a védekezésre és a támadásra irányulnak. Börtönolimpián veszünk részt, nem lesznek közös étkezések, minden csapat elzártan lesz elhelyezve, sorozatos tesztelés vár ránk, és sajnos a hazai közönség sem lehet ott – tette hozzá az irányító.

A magyar női kézilabda-válogatott a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián kezdte a felkészülést, majd június 28-án Székelyudvarhelyen folytatja a munkát, július 4-étől pedig Siófokon zajlanak az edzések. A balatoni városban Montenegró és Brazília ellen játszanak felkészülési találkozót. A csapat július 16-án utazik ki Tokióba, ahol első csoportmérkőzését július 25-én játssza Franciaország ellen.

A magyar női kézilabda-válogatott bő kerete

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (Siófok KC).

Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO).

Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC).

Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler).

Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Helembai Fanny (Váci NKSE), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeff­ler).

Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest).

Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria).

Az edzői stáb. Szövetségi kapitány: Elek Gábor, edző: Danyi Gábor szakmai tanácsadó: Görbicz Anita.

A felkészülés menetrendje

Június 21–26.: Balatonboglár, Nemzeti Kézilabda Akadémia, június 28. – július 2.: Székely­udvarhely, július 4–13.: Siófok, július 16.: utazás Tokióba.

Felkészülési mérkőzések Siófokon

Július 6. 18.15: Magyarország–Montenegró, július 9. 18.30: Magyarország–Brazília, július 12. 16 óra: Magyarország–Brazília.

A válogatott menetrendje a B-csoportban

(magyar idő szerint)

Július 25., 14.30: Magyarország–Franciaország, július 27. 4 óra: Magyarország–Brazília, július 29. 12.30: Magyarország–Orosz Olimpiai Bizottság csapata, július 31., 12.30: Magyarország–Spanyolország, Augusztus 2. 9.15: Magyarország–Svédország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában