RÖPLABDA

2021.06.15. 13:00

Ünnepeltek a kaposvári röpisek a jubileumi találkozón

Tíz éve, 2011-ben alakult meg a Kaposvári Röplabda Akadémia Utánpótlás Műhely. A jeles évforduló alkalmából hétfőn délután évadzárót szervezett a RÖAK a Kaposvár Arénában.

Fenyő Gábor

A dicső múlt felidézésével kezdődött a kaposvári évadzáró, majd a szpíker, Cserhalmi Krisztián előbb a Varga Péter vezette ezüst­érmes gyermek- (U15), majd a Kovács Balázs Miklós irányította bronzérmes ifjúsági (U19) csapat tagjait szólította színpadra. A tízéves jubileumi ünnepségen részt vett a RÖAK három egykori növendéke is. A Fino-Kaposvár két játékosa, Bögöly Gábor és Kiss Máté azóta már a nagy válogatottban is bemutatkozhatott, Pedranzini Letizia pedig – aki ugyan elkésett, de végül sikeresen célba ért – még középiskolásként lett a felnőtt női csapat egyik fontos tagja, s egyetemi tanulmányai szólították Olaszországba. Annak idején mindhárman megkapták a „Jó tanuló, jó röplabdás” kitüntető díjat. Aztán még egyszer a pódiumra szólították a két siker­edzőt, Varga Pétert és Kovács Balázs Miklóst; ők ugyanis – Jezeri Tiborral együtt – a kezdetek, azaz 2011 óta a RÖAK színeiben dolgoznak. Különdíjban részesült Hanusz Réka, aki a legkiseb­bekkel, a 10 évesekkel foglalkozik az akadémián

Idén is átadták a Horváth Éva Röplabda Alapítvány „Jó tanuló, jó röplabdás” díjakat.

A díjazottak névsora:

Gyermekek (U15): Lőrincz Gabriella (Kaposvár, Honvéd Utcai Tagiskola; az edzője Fésüs Erzsébet) és Laczó Bálint (toponári tagiskola; az edzője Varga Péter).

Serdülők (U17): Pavlovics Tímea (Kaposvár, Munkácsy Mihály Gimnázium; az edzője Fésüs Erzsébet) és Zarka Márton (Kaposvár, Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium; az edzője Demeter György).

Ifjúságiak (U19): Pavlovics Zsófia és Sipos Lili (mindketten Kaposvár, Munkácsy Mihály Gimnázium; az edzőjük Nagy Fanni) és Fenyő Balázs (Kaposvár, Munkácsy Mihály Gimnázium; az edzője Kovács Balázs Miklós).

A legjobb és legeredményesebb RÖAK-os utánpótlás­edző(k)nek járó Vermesné dr. Merő Zsuzsanna-díjat Nagy Fanni kapta, aki tavaly csatlakozott a kaposvári csapathoz, a Gáspár István-díjat pedig a kezdetek óta a somogyi megyeszékhelyen sikeresen dolgozó Varga Péternek ítélték.

Az elismeréseket Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere, Orosz Ferenc, a házigazda RÖAK és az 1. MCM-Diamant elnöke, a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnökségének a tagja, Demeter György és Simonné Kutas Zita, a férfi és a női szakág vezetője, Horváth Éva, a RÖAK örökös tiszteletbeli elnöke, Karl Schultes elnökségi tag, továbbá a kaposvári, somogyi röplabdasport legendás alakja, Vermesné dr. Merő Zsuzsanna és dr. Bögöly Gyula, a Fino-Kaposvár elnöke adta át.

Ma már több mint négyszáz sportolója van a RÖAK-nak

A Kaposvári Röplabda Akadémia edzéseit négy éve kétszáznál is több leigazolt sportoló látogatta.

Két éve már több mint háromszázan voltak, tavaly pedig 430 fölé emelkedett az akadémisták száma. A 2020/2021-es szezon küzdelmeire a leány szakosztály egy U21-es, egy U19-es, két U17-es, három U15-ös és szintén három U13-as, a fiú szakosztály pedig egy U19-es, egy U17-es, két U15-ös és ugyancsak két U13-as csapattal nevezett.

A RÖAK vezetői fontosnak tartják, hogy a fiatalok ne csak a sportpályán, hanem az iskolapadban is megállják a helyüket. Ezért még 2012-ben egy sportolói pályamodellt alakítottak ki: az általános iskola befejezése után, a középiskolás korban segítik a tehetségek tanulását és kollégiumi elhelyezését. A 2019/2020-as tanévben általános képzésű sportakadémiai osztály indult a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban az egykori válogatott röplabdázó, Simonné Kutas Zita bábáskodása mellett. A jelentkezőket magasabb óraszámú testneveléssel, illetve nyelv­órákkal várják.

Az érettségi után a Kaposvári Campussal és a Pécsi Tudományegyetemmel kötött megállapodás értelmében biztosítják a röplabdázók megfelelő egyetemi képzése mellett a sportolás lehetőségét. A RÖAK sportolói egyéni tanrendet, ösztöndíjat és kollégiumi elhelyezést is kaphatnak, s figyelnek a hátrányos helyzetűekre is.

Tíz év mérlege: majd harminc alkalommal hoztak érmet a RAÖKosok

Az egy híján 30 RÖAK-érem közül csak kettő jutott a leányoknak; vagyis ők inkább a mennyiségről, míg a fiúk a minőségről gondoskodtak.

Fiúk

2012: arany a gyermekeknek (U15) és a serdülőknek (U17), bronz a junioroknak (U21).

2013: ezüst a gyermekeknek (U15), bronz a miniknek (U13) és a junioroknak (U21), míg a szuperminik és az ifjúságiak (U19) egyaránt az ötödik helyen zártak.

2014: arany a junioroknak (U21), ezüst a serdülőknek (U17), míg a szuperminik, a minik (U13), a gyermekek (U15) és az ifjúságiak (U19) egyaránt a negyedik helyen zártak.

2015: arany a kisminiknek, a gyermekeknek (U15) és a junioroknak (U21), bronz a serdülőknek (U17) és az ifjúságiaknak (U19).

2016: arany az ifjúságiaknak (U19), ezüst a miniknek (U13), bronz a serdülőknek (U17) és a junioroknak (U121).

2017: arany a serdülőknek (U17) és a junioroknak (U21), ezüst az ifjúságiaknak (U19).

2018: arany a junioroknak (U21), bronz a gyermekeknek (U15) és az ifjúságiaknak (U19), míg a serdülők (U17) az ötödik helyen zártak.

2019: arany a junioroknak (U21), ezüst az ifjúságiaknak (U19), míg a serdülők (U17) a hatodik helyen zártak.

2021: a gyermekeknek (U15) ezüst, az ifjúságiaknak (U19) bronz jutott, míg a serdülők (U17) és a juniorok (U21) a negyedik helyen zártak.

Leányok

2012: bronz a junioroknak (U21), míg az ifjúságiak (U19) a negyedik helyen zártak.

2013–2014: a juniorok (U21) egyaránt mindkétszer a hatodik helyen zártak.

2015: ezüst a junioroknak (U21).

2017: a juniorok (U21) a negyedik helyen zártak.

2021: a juniorok (U21) a negyedik, az ifjúságiak (U19) pedig a hatodik helyen zártak.

HIRDETÉS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában