Vitorlázás

2021.07.26. 09:21

Gyenge szelet fogtak a hajók vitorlái az idei Kékszalagon

Mint arról már írtunk, gyenge szélben zajlott az idei, immár 53. alkalommal megrendezésre kerülő Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, melyre 556 hajó adta le nevezését.

Klein P.

Balatonfüred, 2021. július 22. Az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezõnye rajtol Balatonfüreden 2021. július 22-én. A tókerülõ vitorlásversenyre 556 hajó nevezett. MTI/Vasvári Tamás

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Balatonkerülő vitorlásversenyt kiélezett, izgalmas véghajrában a Vándor Róbert kormányozta RSM nyerte meg 11 óra 42 perces idővel. A katamarán legénysége ezzel megvédte címét. A második helyen, mindösszesen két perccel lemaradva a Raiffeisen Fifty-Fifty ért célba. A szervezők tájékoztatása szerint az indulók 60 százaléka teljesítette a Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred közötti, légvonalban 155 kilométeres távot a 48 órás szintidő alatt. A limitidőn (48 óra) belüli utolsó befutó szombat reggel 8 óra 32 perckor a Reider Péter kormányozta Szelíd lett, amelyet a hagyományok szerint a győztes hajó legénysége köszöntött a célban. A közel kétnapos vitorlázáshoz képest a Szelíd legénysége viszonylag fitten és jókedvűen fejezte be a versenyt.

– Az élelmünk a végére pont elfogyott, ital még maradt valamennyi – mondta Reider Péter, a Szelíd kormányosa az RSM csapatának.

A verseny díjátadóján, melyet a balatonfüredi Gyógy tér­en tartottak, az egyes hajóosztályok legjobbjainak és a különdíjasoknak járó elismerésekkel együtt 56 különböző díjat adtak át. A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő-vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A versenycsúcsot a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt ért célba. A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas nyerte meg a Kékszalagot, aki ezúttal nyolcadik lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában