RÖPLABDA

2021.07.28. 08:48

Kaposvári szakértelem az Eb-sikercsapat stábjában

Hetedik lett az U16-os Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Nagy Fanni edzőként, a Kaposvári Röplabda Akadémiához nemrég csatlakozott Papp Zsófia gyógy­tornászként és erőnléti edzőként, Inczeffy Zsombor pedig csapatvezetőként volt részese a nagy sikernek.

Molnár Gábor

Nagyszerű magyar röplabdasikernek örülhettek a sportbarátok a napokban: az előzetes várakozásokat felülmúlva a hetedik helyen végzett a leány U16-os válogatott a szlovákokkal közös rendezésű Európa-bajnokságon. A nemzeti együttes stábjában a Kaposvári Röplabda Akadémia több szakembere is helyet kapott.

A magyar lányok július elején nyitották a kontinensviadalt a csehek legyőzésével, majd másnap a belgákat is felülmúlták. Majd ezt három vereség követte még a csoportban: sorban a lengyelek, a törökök és az oroszok ellen. Így a negyedik helyen zárt a válogatott, és az ötödik–hetedik helyért Homonnán folytatta a nyíregyházi csoportmeccsek után.

A helyosztók első meccsén Kőnig Gábor szövetségi edző együttese a szerbek ellen megnyerte az első játszmát, majd a másikban 24–22-nél két játszmalabdája is volt, ám végül ezt a szettet elbukták a lányok, és a mérkőzés 3–1-es végeredménnyel az ellenfélé lett. A magyarok másnap a hetedik helyért léptek pályára, és a házigazda szlovákok ellen simán, három játszmában diadalmaskodtak.

– Szépen keretbe foglaltuk az Európa-bajnokságot, hiszen győzelemmel kezdtünk Nyíregyházán és zárásként Homonnán is nyertünk, ezzel azt hiszem, mindenki jó szájízzel mehetett haza a torna végeztével – értékelte a látottakat Kőnig Gábor, az U16-os magyar válogatott szövetségi edzője. A megszerzett hetedik helyre pedig úgy vélem, mindenképpen büszkék lehetünk. Mindenki megdolgozott érte alaposan, a játékosok és a stáb valamennyi tagja egyaránt. Ez az eredmény a hazai röplabdasportnak is komoly sikerként könyvelhető el, hiszen magyar csapat mostanában elég ritkán szokott a legjobb nyolc között végezni Európa-bajnokságon. Ez a helyezésünk most abszolút a realitást tükrözi, de bízunk benne, hogy a következő években még közelebb kerülünk majd a legjobbakhoz.

Külön öröm a kaposvári röplabdabarátok számára, hogy a magyar válogatott szakmai stábjában a Kaposvári Röplabda Akadémia több szakembere is helyet kapott. A RÖAK U21-es és U19-es csapatával is az országos hatos döntőbe jutott, Nagy Fanni edzőként, a kaposváriakhoz nemrég csatlakozó Papp Zsófia gyógytornászként és erőnléti edzőként, Inczeffy Zsombor pedig csapatvezetőként volt részese az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerének.

– Hihetetlen élmény volt egy Európa-bajnokságon a magyar stáb tagjának lenni – mondta Nagy Fanni. – Hosszú és fárasztó út vezetett odáig, de minden perce felejthetetlen marad számomra.

Május végén kezdődött a felkészülés, én egy héttel később tudtam csatlakozni, mivel az U19-es bajnokság még tartott, de úgy érzem, hamar meg tudtuk találni a közös hangot a lányokkal és a stábtagokkal is. Az Eb-n a magyar hozzátartozók és szurkolók fantasztikus hangulatot varázsoltak, nem csak a nyíregyházi Continental Arénában, a csoportkör után Szlovákiában is. Ez mindig csodálatos érzés, de egy ilyen nézők nélkül lejátszott bajnokság után még jobban felértékelődik.

Nagyon nehéz csoportba került Magyarország, de a kemény munkának meglett az eredménye, és sikerült bejutniuk a legjobb 8 közé a csehek és a belgák legyőzésével. Majd az utolsó napon a szlovákok ellen sikerült megszerezniük a hetedik helyet.

– Az élcsapatokkal is helyenként szépen fel tudtuk venni a ritmust, ami nagy szó, hiszen fizikálisan nagy különbség volt jó pár esetben – tette hozzá. – Óriási megtiszteltetés, hogy ennek a sikernek a részese lehettem. Úgy érzem, nagyon sokat tudtam tanulni Kőnig Gábortól, és nagyon hálás vagyok, hogy segíthettem a stáb munkáját.

A magyar válogatott:

Báder Júlia, Bencze Panna, Botyánszki Fanni, Borsos Katalin, Fekete Fanni, Fekete Ramóna, Erőss Mirtill, Gergácz Olga, Jámbor Cecília, Kállai Laura (Vasas), Klein Maja, Korcsok Karolina, Lázár Kamilla, Matuska Orsolya, Nagy Sophia, Nánási Zoé, Riesz Lili, Szili Kamilla, Tóth Sára, Tuska Brigitta, Ujvárosi Boglárka, Vértes Szonja.

Szakmai stáb: Kőnig Gábor (szövetségi kapitány), Csépke Gábor (másodedző), Batári Csaba (másodedző/statisztikus), Nagy Fanni (pályaedző), Csányi Roland (pályaedző), Papp Zsófia (gyógytornász, erőnléti edző), Tóth Ákos (masszőr), Kalmár Zsófia (pszichológus).

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában