TRIATLON

2021.07.27. 08:56

Triatlonban elmaradt az úszás, illetve quadrathlonban a kajak is

Futás, kerékpározás és újra futás szerepelt a hétvégén a Desedán rendezett triatlon- és quadrathlonversenyen, miután a vízbe nem mehettek be a sportolók.

Molnár Gábor

A hétvégén traitlon- és quadratlonversenyzők vették birtoka a Deseda tavat és környékét. A Kaposvár melletti tározónál rendezték meg ugyanis – némi csavarral – az eXtreMan 113 és 25,7 megméretést, illetve quadrathlon világkupa és világbajnoki futam is lett volna tónál. Az embert próbáló versenyre Lengyelországból, Csehországból, Belgiumból, Németországból és Olaszországból is érkeztek mindenre elszánt versenyzők.

– Szombaton egy rövidebb távú triatlonversenyt terveztünk, mellyel egy időben egy quadrathlon megméretés is zajlott – tájékoztatott Péter Attila főszervező. – Utóbbi annyiban különbözik az előbbitől, hogy ott még kajakozni is kell, a kerékpározás után tehát nem egyből futni kezd a sportoló, hanem evez egy jót, azaz náluk a sorrend úszás, kerékpározás, kajakozás és futás. Azért lehetett ezt a két számot „egymásra szervezni”, mert mindkettő sprinttáv, tehát ugyanolyan hosszú az úszás, a kerékpározás és a futás is.

Aztán úgy döntöttek a helyi szervezők, a Magyar Triatlon Szövetség vezető versenybírójával és technikai küldöttjével közösen, hogy az algásodás miatt egyik megméretés során sem mennek bele a vízbe a versenyzők.

– Ez a triatlonban amúgy nem ritka, hiszen ha lecsap a vihar vagy olyan hideg a víz, hogy az már veszélyeztetné a résztvevők testi épségét, akkor törlik az úszást, s az esemény duatlonversennyé alakul – tette hozzá Péter Attila. – Sőt az is előfordult, hogy ily módon hirdettek országos bajnokot. Baján például annyira megemelkedett a Duna vízszintje, hogy befolyt a Sugovicára, s egy csomó hordalékot hozott magával, ráadásul a szennyvízgödrök szintjét is elérte, így nem lehetett úszást rendezni. Amúgy itt volt a Desedán versenyzőként a quadrathlon nemzetközi szövetség elnökségének két tagja is, a kaposvári Csima Ferenc és egy német sportoló, akik szintén úgy határoztak, hogy a vizes részt kihagyják a programból. Ez annyiban hátrányosan érintette az erőpróbát, hogy a quadrathlonnak van egy szabálya, miszerint ha két sportágat törölnek, ebben az esetben ugye az úszást és a kajakozást, akkor duatlon lesz és már nem értékelhető. Szombaton egy sprintvilágkupa lett volna, de ezt törölték, ahogy a másnapi hosszútávú világbajnokságot is. Ennek ellenére is sokan itt maradtak és vállalták a nagy próbát. Aki kevésbé jó úszó, annak kedvezett ez a szabály, aki jó úszó, de a futással vannak gondjai, annak hátrányos volt ez a változtatás. A triatlonban azonban mindkét napi verseny megmaradt Magyar Kupa-fordulónak.

Az első napon 2,5 kilométer futás, húsz kilométer kerékpározás és öt kilométer futás szerepelt a programban.

– Másnap egy 5275 méteres futással kezdtek a résztvevők, ez egy általunk kijelölt kör volt a tópart toponári oldalán – fogalmazott Péter Attila. – Majd jött a kilencven kilométeres bringa, melyet egy teljesen új pályán kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Toponárról indulva Kaposfüreden, majd Somogyaszalón át következett az autópálya melletti új szervizút Mernyéig és onnan vissza – ezt háromszor kellett végrehajtaniuk az indulóknak. Így háromszor elmetszette a mezőny a Deseda völgyét, tehát hatszor kellett felkaptatniuk az arborétum előtti emelkedőn, ami elég megerőltető volt. Az okozott némi problémát, hogy Füred mellett lezárták az elkerülőt, mivel bővítik az utat, így a komplett balatoni forgalom a településen ment át, ezért a mi segítőinken kívül négy rendőr is ügyelt a biztonságra. Zárásként jött aztán a 21,1 km-es félmaratoni futás.

Szombaton országos bajnokságot rendeztek a Belügyminisztérium számára, melyen a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem sportolói vettek részt.

Eredmények:

eXtreMan 25.75, abszolút, nők: 1. Soós Dorka (Százhalombatta), 2. Ligetkuti Rita (575 Team), Kovács Szonja (KISTRI). Abszolút, férfiak: Márkus Noel (Triatád), 2. Cserepes Márton (Egri Városi Úszóklub), 3. Tátrai Brúnó (Triatád). eXtremeMan 113, abszolút, nők: 1. Pászti Edit (Hírős ESC), 2. Vándor Nóra (Veszprémi Triatlon Egylet), 3. Túri Zsuzsanna (Fitbike Sportegyesület). Abszolút, férfiak: 1. Sinkó-Uribe Aurél (Tiszaújvárosi Triatlon Klub), 2. Tóth Gábor (Nagyatádi Triatlon és Szabadidő SE), 3. Kocsis Péter (Triatád SE).

A szikrázó napsütésben rótták a kilométereket a sportolók

A BM Triatlon Országos Bajnokságot a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Kaposvári Szabadidő Egyesület közösen szervezte.

A versenyre csaknem harmincan adták le nevezésüket. A megméretésen minden induló bizonyíthatta fizikai felkészültségét, kitartását és erőnlétét. A szervezők döntése alapján a versenykiírástól eltérően 750 méter úszás helyett két és fél kilométer futással kezdődött az erőpróba, majd a versenyzők kerékpárra pattantak, hogy 20 kilométert tekerjenek a Toponárt és Kaposfüredet összekötő úton.

A tűző napsütés és a dombos terep igencsak próbára tette a sportolókat, akik a táv teljesítése után ismét futócipőre váltottak és a harmadik számban még öt kilométeren át küzdöttek az értékes másodpercekért, a Deseda partján. A versenyt a nagy meleg ellenére minden induló sikeresen teljesítette, sérülés nem történt.

A legeredményesebb sportolóknak Török Sándor tűzoltó alezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője adta át a díjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában