röplabda

2021.08.10. 10:07

Átalakul a Fino-Kaposvár kerete

A célok mit sem változtak – vagyis a következő szezonban is megcélozza a Fino-Kaposvár a bajnoki és Magyar Kupa-döntőt –, ám a somogyiak sem a CEV, sem pedig a Challenge Kupában nem indulnak idén.

Fenyő Gábor

Alaposan átalakult nyáron a Fino-Kaposvár extraligás férfiröplabda-csapata, amely hétfőn kora délután állt újra munkába (a szintén az élvonalban érdekelt 1. MCM-Diamant Kaposvári NRC kedden kezd). A somogyi alakulatot – amely az előző bajnoki idényben mind a Magyar Kupát, mind pedig a bajnoki sorozatot ezüstéremmel zárta – a 2021/2022-es szezonban is az argentin Ruben Adrian Wolochin, Demeter András György edződuó irányításával vág neki a nagy sorozatnak. A nemzetközi kupaporondról viszont hiányozni fognak, miután gazdasági megfontolásból mind a CEV, mind pedig a Challenge Kupára nemet mondtak.

A tavalyi keretből hatan is hiányoznak. Elköszönt a válogatott Keen Cameron Illés, aki Koch Róbert szövetségi kapitány osztrák klubcsapatának, a legutóbb bajnoki címet szerzett – s ezzel fennállása legnagyobb sikerét ünnepelhette – UCV Holding Graz csapatában folytatja. A francia II. osztályban a Saint Nazaire együttesében játszik majd az ugyancsak válogatott Horváth Kristóf, míg Kalmár Ákos az orosz Ilia Makarovval együtt az Extraliga újoncánál, a Bp. Kistext SE alakulatánál folytatja. A másik orosz légiós, Vitalij Melnikov hazatért, s az ukrán Denys Veletsky sem jön vissza a somogyi megyeszékhelyre. A tavaly nyáron Székesfehérvárra kölcsönadott Kulcsár Adrián végleg a MÁV Előre SC-Bericap játékosa lett, amelyet a Kecskemétről távozott kaposvári Dávid Zoltán irányít.

A hétfő délutáni első tréningen ott volt a régiek közül a saját nevelésű Bögöly Gábor és Kiss Máté, továbbá Bozóki Bence, a tavaly Dunaújvárosból érkezett Iván testvérek, Bence és Gergő, továbbá a még mindig csak 16 éves Bozóki Ben­degúz. Ott volt a Kaposvár Arénában a 26 éves Hubicska Patrik is, aki Debrecenből érkezett. Az országos strandröplabda-bajnokság egyik fordulójában ugyan megsérült, de most már játékra kész. A 23 éves, két centi híján két méter magas bosnyák Marko Milovanovics sem lehet teljesen ismeretlen számunkra. A 2019/2020-as szezonban a Bp. MAFC-BME együttesét erősítette, legutóbb pedig a francia II. osztályban szereplő Martigues Volley-Ball csapatával a nyolcadik lett; nem mellesleg 2019-ben ő volt az Ezüst Európa Liga legponterősebb játékosa. Találkoztunk a 28 éves új igazolással is, azaz a két centi híján két méteres brazil Hiago Antunes Garchettel, akinek a feladó a posztja.

Hiányzott viszont a 210 cm-re nyúlt marokkói Hamza Ouyachi, akit behívtak a válogatottba, s elképzelhető, hogy menni fog az Afrika Kupára. A saját nevelésű Fenyvesi Barnabás pedig végigjárta nyáron a korosztályos válogatott edzőtáborokat, s erre a hétre pihenőt kapott. A tervek szerint még három külföldi légiós teszi majd teljessé a Fino játékoskeretét: várnak még egy-egy venezuelai és kubai centert, továbbá egy marokkói szélső ütőt.

Változott a szakmai stáb összetétele is. Az ügyvezető Kulcsár Tibor lemondott; a gazdasági ügyeket Vígh Attila sport­igazgató intézi. Ugyancsak távozott a Fino-Kaposvár argentin erőnléti edzője, a télen érkezett Carlos Alberto Propato, akinek Csik Olivér lesz az utódja.

– Igazából már a múlt héten megkezdtük a közös munkát; szerdán és csütörtökön (két csoportra osztva) estünk át Dombóváron a kötelező orvosi protokollon, pénteken pedig fizikai tesztek, felmérők vártak a játékosokra – mondta Demeter András György.

– Nehéz és gyötrelmes két hónap vár ránk. A céljaink továbbra is változatlanok: szeretnénk eljutni a bajnoki és a Magyar Kupa döntőjébe. A legfőbb célunk, hogy sikerorientált, lelkes és szerethető csapatot építsünk Kaposváron; olyat, amely mindenkivel bátran felveszi a harcot – folytatta az argentin Ruben Adrian Wolochin.

A több mint két hónapig tartó felkészülés után október 16-án, szombaton lép majd először pályára az átalakult Fino hazai környezetben, a Kaposvár Arénában. Ez a somogyi röplabda ünnepe lesz, lévén előbb az 1. MCM-Diamant Kaposvári NRC női egylete játszik majd a bajnoki címvédő és Magyar Kupa-győztes Fatum-Nyíregyházi NRK csapatával, s utánuk következik este a Fino–Vegyész RC Kazincbarcika ütközet – a remények szerint már nézők előtt.

A szabályok értelmében nincs korlátozva a külföldi légiósok száma. Arra kell csak figyelni, hogy egy időben csapatonként két magyar játékosnak mindenképpen a pályán kell lennie. Márpedig ebből csak profitálhat a magyar röplabda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában