MOTOKROSSZ

2021.09.16. 09:26

Századszor is feláll a padlóról Szvoboda

Miután felépült gerincsérüléséből, újabb baleset érte Szvoboda Bencét. A kiváló kaposvári motokrosszozónak elszakadt a térdében a keresztszalag. De nem adja fel, már azért dolgozik, hogy 2022-ben újra a céljaiért küzdhessen.

Molnár Gábor

– Ez egy ilyen év... – írta hivatalos Facebook-oldalán a tízszeres egyéni (korosztályos és felnőtt) magyar bajnok motokrosszozó Szvoboda Bence. – Nem igazán tudok mit mondani, sajnos emiatt a térdsérülés miatt az idén már nem láthattok motorozni. Mindent megtettem azért, hogy ebben az esztendőben a legjobb a formámat mutathassam. A tél során sokkal tudatosabban készültem, mint valaha. Nagyon jó formában is voltam. Aztán jött a motorhiba miatti csigolyatörésem még március elején.

Minden csalódottsága ellenére összeszedte magát, türelmesen megvárta a fűzőben, hogy a csigolyája összeforrjon és újra motorra ülhessen.

– Megint csak nagyon sokat dolgoztam azon, hogy versenyképes állapotba kerülhessek – tette hozzá a sportoló, aki 2018-ban futamgyőzelmet ünnepelhetett Möggersben az ADAC MX Mastersen. – Az első motorozásaim egyikén egy banális szituációban elakadt a lábam, és a jobb térdem a rossz irányba visszahajlott. A keresztszalagom elszakadt, műteni kellett, nem azt a lábam, melyet már operáltak, hanem a másikat, így már mindkettő fel van már vágva... Annyira padlóra kerültem lelkileg, hogy nem volt kedvem semmihez. Nagyon sok munka ment a kukába megint, és kezdhetek mindent elölről. De nem adom fel! Ahogy mondani szokták, a nehéz időkben ismerszik meg az, kik azok, akik melletted vannak. Csapatom, a HTS Team a történtek ellenére teljes vállszélességgel mögöttem van, és továbbra is támogat abban, hogy visszatérjek a versenypályákra. Hatalmas köszönettel tartozom ezért az egyesület vezetőjének, Horváth Lajosnak, illetve mindazoknak, akik támogatnak ezekben a nehéz időkben. Ez az év már elment, de századszor is össze fogom kaparni magam a padlóról, és 2022-ben megvalósítjuk azt, amit ebben az évben szerettünk volna.

– Vannak, akik szeretnek pálcát törni mások felett – fogalmazott a motokrosszozó. – Sokszor voltam én is ennek a mentalitásnak az elszenvedője. De nem baj, nem veszem zokon, már megtanultam kezelni. Valamikor azt mondták, nem vagyok elég a cseh bajnoki címhez, mert mindig hibázok. Aztán bajnok lettem MX2-ben. Utána azt mondták, hogy én csak egy MX2-es versenyző vagyok, az MX1-be nem leszek elég. Mégis dobogóra tudtam állni az ADAC Mastersben és MX1-es cseh bajnokságot nyertem. Most azt mondják, innen nem fogok tudni felállni, kár erőltetni. Hogy most mi lesz, azt egyelőre még nem tudom, a jövőbe nem látok. Azt viszont tudom, hogyan kell a padlóról felállni, mert volt már benne részem párszor.

A márciusi balesetével ötszáz óra edzésmunka veszett kárba, a nyári térdsérülésével körülbelül kettőszáz ment a kukába.

– Tudom, milyen minőségű és mennyiségű munkát kell elvégeznem ahhoz, hogy ebben a sportban eredményes legyek – hangsúlyozta. – Ezúttal is megteszek mindent, ami tőlem telik, aztán úgyis úgy lesz, ahogy lennie kell.

Szvoboda Bence eredményei önmagukért beszélnek, a kaposvári kiválóság legutóbb 2019-ben teljesített egy teljes szezont, akkor sérülten is megnyerte a cseh MX1-es bajnokságot. De nem csak a teljesítménye, hanem kitartása és példaértékű lehet a fiatalok előtt.

Fotó: Nagy Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában