vitorlázás

2021.09.14. 14:12

Világbajnoki cím és Ezüst Sombrero, Majthényiék mindent vittek Alteában

A balatonföldvári Spartacus VE párosa, Majthényi Szabolcs, Domokos András nyerte a spanyolországi Alteában rendezett vitorlázó repülőhollandi-világbajnokságot.

Sonline

Fotó: hunsail.hu

A koronavírus-járvány miatt a tengerentúli vitorlázók nem utaztak el Európába, így ezúttal csupán hat nemzet harmincnégy hajója indult a világbajnokságon, köztük öt magyar egység. Hihetetlen formában vitorlázott a Majthényi Szabolcs, Domokos András (Balatonföldvári Spartacus VE) alkotta páros a spanyolországi Alteában rendezett vb-n, miután a megrendezett kilenc futamból hetet megnyert, és nem volt másodiknál rosszabb helyezése. Így a világbajnoki trófea mellé az idén is elhozhatták az Ezüst Sombrerót is – ez a súlyos ezüst örökös vándordíj a kieső futam nélkül számolt elsőségért jár. Az ezüstérmes a német Kai Uwe Ludtke, Kai Schaefers páros lett, a bronzérmet a spanyol kettős, Francisco Martinez Torregrosa és Jose Luis Ruiz Giron vihette haza.

A magyar indulók közül Ziegler János és Czeizel Balázs a kilencedik, Süli András és Papp Dávid a tizenharmadik, Tenke Péter és Polgár Csaba a tizennegyedik, Gáborjáni Szabó Gábor és Pfeningberger András a tizenkilencedik lett.

– Kisebb volt a mezőny a szokásosnál, de sok nagy ellenfelünk itt volt – nyilatkozta Majthényi Szabolcs. – A németekkel, a hollandokkal küzdöttünk a legtöbbet, de például a spanyol páros nagyon érezte a helyi viszonyokat. A gyenge szelet ugyanis óriási lökések kísérték, ezért nagyon nehéz és trükkös volt a hajóvezetés. Mi már tapasztaltunk ilyet, de akik például tavakról jöttek, azoknak nagyon nehéz lehetett ezekhez alkalmazkodni.

Majthényi Szabolcs hozzátette, talán az egyik legnehezebb, fizikailag legkimerítőbb versenyük volt ez pályafutásuk során, mert a futamok a megszokott 45–50 perc helyett másfél-két órán keresztül tartottak a 30 fok feletti hőségben.

Majthényi Szabolcs és Domokos András (Spartacus VE) az idén éppen harminc éve hollandiznak együtt, a spanyolországi Alteában, a Földközi tengeren megrendezett idei Repülőhollandi világbajnokságon elért első helyükkel együtt összesen húsz világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérem van a kollekciójukban. Első világbajnokságukat az ausztráliai Adelaide-ben nyerték 1994-ben, azóta töretlenül ott vannak a hajóosztály legszűkebb nemzetközi élvonalában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában