úszás

2021.10.21. 19:09

Érmeket halmoztak a Kovács-lányok

Nagyszerűen szerepeltek a Kaposvári 1.MCM-Diamant Adorján SE egykori növendékei az olaszországi uszonyos- és búvárúszó masters Európa-bajnokságon. Kovács Zsófia és Kovács Szonja összesen hét arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szerzett.

Klein Péter

Második alkalommal rendezték meg az uszonyos- és búvárúszók masters Európa-bajnokságát, melynek ebben az évben az olaszországi Lignano adott otthont. A szervezők nemzeti és csapatszinten is várták az érdeklődők nevezését. Búvárúszásban azon sportolók indulhatnak masters kategóriában, akik az élsporttal minimum két éve felhagytak és elmúltak harminc évesek. Ebben a korosztályban első alkalommal 2019-ben került lebonyolításra a megméretés, majd 2020-ban a koronavírus-helyzet miatt a szervezők kénytelenek voltak lemondani a rendezésről. Idén már nem volt jelentősebb akadálya a sporteseménynek, igaz, nagyon szigorú előírások mellett (maszkhasználat, COVID-teszt) sikerült megvalósítani az Európa-bajnokságot, amelyen összesen 42 csapat indult. A magyar színeket négyen képviselték, köztük két kaposvári érdekeltségű sportoló: Kovács Zsófia (a város első egyéni női világbajnoka) és Kovács Szonja, a Kaposvári 1.MCM-Diamant Adorján SE korábbi versenyzői.

A két hölgy több év elteltével húzott ismét uszonyt a lábára és összesen 14 számban álltak rajthoz. Kovács László mesteredző volt tanítványai igencsak kitettek magukért, hiszen 14 rajtból 13 érmet szereztek, hét arany, három ezüst és egy bronz felosztásban. A sportolók a több egykori Adorjános sportolót felvonultató pécsi Medikus Sportegyesület színeiben indultak az Európa-bajnokságon.

– Csodálatos érzés volt ismét versenyhelyzetbe kerülni, felvenni az uszonyt és újra átélni azt a rég elfeledettnek hitt édes mellkasszorító érzést, a rajt előtti drukkot – mondta Kovács Szonja. – Nagyon hálás vagyok, hogy megadatott ez a lehetőség és elindulhattunk az olaszok által színvonalasan megrendezett Európa-bajnokságon, ahol az elejétől fogva emelkedett hangulatban, olykor meghatódva szurkoltuk végig minden futamát a senior mezőnynek. Gyerekkorunkban a sport és versenyzés szerves részét képezte a mindennapoknak. Mostanra már a család és munka mögött kullog a prioritási sorban, ezért is örülök, hogy sikerült találni egy olyan célt és közeget, ahol továbbra is erős mezőnyben versenyezhetünk.

– Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy részt vehettünk az Európa-bajnokságon, sosem gondoltam volna, hogy újra uszonnyal a lábamon képviselhetem a hazám – fogalmazott Kovács Zsófia. – Utoljára nemzetközi szinten 2017-ben, egy egyetemi világbajnokságon versenyeztem, ahol bronzéremmel zártam a pályafutásomat. A mindennapokban a munka mellett nehéz időt szakítani a sportolásra, főleg a rendszerességre, de nagy motiváló tényező, ha van mire készülni és kipróbálni magunkat versenyszituációban. Ezen a szinten persze nem feltétlen a csúcsok megdöntése számít, hanem az élmény, a kikapcsolódás és a társaság. Fantasztikus volt látni, hogy 80 év felettiek is rajthoz álltak és végig úszták akár a 800 métert is. Hihetetlen kultúrája van a senior szintű sportolásnak egyes országokban, tényleg csak buzdítani tudok mindenkit, hogy ha teheti, csobbanjon ússzon, uszonyosússzon.

A két kaposvári kötődésű sportolónő nagyszerű eredményekkel tért haza Olaszországból. Kovács Szonja 50 és 100 méteres uszonyos gyorsúszáson is a második helyen ért célba, míg a 200 méteres uszonyos gyorsúszó számban bronzérmet szerzett. Kovács Zsófia 50, 100, 200 és 400 méteres felszíni úszáson, illetve 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban sem talált legyőzőre, így összesen hét aranyéremmel gazdagodott. Emellett 50 méteres búvárúszáson a második helyezett lett. Az pedig külön kiemelendő, hogy az uszonyos gyorsúszó távokon és a 400 méteres felszíni úszó számban is korcsoportos világcsúcsot úszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában