ÍJÁSZAT

2021.11.29. 08:38

Kóti Dávid két fényes ezüstérmet szerzett a sötétvölgyi versenyen

Igaza lett néhai edzőjének, Gombai Tibornak, amikor azt mondta Kóti Dávidról, hogy született íjásztehetség ez a fiú. Ugyanis a nyáron a Szekszárd-közeli Sötétvölgyben rendezett háromdimenziós világ- és Európa-bajnokságon két fényes ezüstérmet szerzett vadászreflex kategóriában. De a fiatal sportoló már gőzerővel készül a jövő évi szlovéniai vb-re.

Gamos Adrienn

2018-ban alakult a Kiliti Íjász és Szabadidő Egyesület, rá négy hónapra már benevezték az erőpróbára a gyerekeket, hogy szokják a körülményeket, ismerkedjenek a vetélytársakkal, s mielőbb szerezzenek versenytapasztalatot. Az esélytelenek nyugalmával szinte minden indulójuk megnyerte kategóriáját.

– Az emberek igénylik a közösségi programokat, s elismerően szólnak versenyeinkről – nyilatkozta Kótiné Molnár Szilvia, a Kiliti Íjász és Szabadidő Egyesület elnöke. – A pandémia ellenére az elmúlt esztendőben és az idén is megrendezhettük saját versenyeinket, valamint a családi napjainkat is.

Kótiné Molnár Szilvia hozzátette: több helyen is voltak megkeresésre íjásztatni, s ez külön öröm és egyfajta elismerés is. Rendszeresen publikálják eredményeiket, eseményeiket, ezáltal megismertetik másokkal az egyesületben folyó munkát. Jó érzés megtapasztalni, hogy ott lehetnek a közéletben.

– Vannak diákok, akik három-négyféle szakkörre is járnak, egyszerre több sportágat űznek, így többen közülük már lemorzsolódtak – fogalmazott a Kiliti Íjász és Szabadidő Egyesület elnöke. – Az egyesület taglétszáma jelenleg huszonhat, s közülük tizenegy az aktív íjász.

A csapatnál abban bíznak, hogy lesznek olyanok, akik majd csatlakoznak a klubhoz. Már egészen pici gyermek is íjat vehet a kezébe, természetesen a korosztályának megfelelő erősségűt. Mindig azzal bátorítják versenyek előtt a kicsiket-nagyokat, hogy tudásuk legjavát adják, de ne csüggedjenek, ha nem sikerül nyerni, vagy dobogóra állni. Hiszen például korcsoportváltásánál idő kell a felzárkózáshoz.

Kótiné Molnár Szilvia elárulta azt is, hogy rengeteg megméretésen voltak az idén, szinte minden hétvégéjük foglalt volt, ezért az edzések is elmaradtak.

Az egyesület legkiemelkedőbb versenyzője a mindössze tizennégy esztendős Kóti Dávid. Az elnök szülőként is támogatja fiát mindenben, hiszen látja, hogy mennyi időt s energiát fektet abba, hogy a sportága legjobb legyen. Dávidot az örömíjászversenyeken elért sikerei után a nyáron a Szőcsénypuszta-Somogyzsitvai terep országos bajnokságra nevezték. Még ismeretlen volt számára a terepíjász versenyek világa, ennek ellenére magabiztosan véve az akadályokat, vadászreflex kategóriában, a kadettek mezőnyében a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Majd a szekszárdi 3D országos bajnokságon is remekelt, hiszen az előkelő második helyen végzett.

Ezután jött a gondolat, hogy jó lenne eljutni a hazai rendezésű világversenyre… Anyaként és egyesületi vezetőként is kihívást jelentett, hogy valóra váltsa egy tehetséges ifjú íjász álmát. Hogy részt vehetett a Szekszárd-közeli Sötétvölgyben rendezett háromdimenziós világ- és Európa-bajnokságon az a támogatóknak, és az íjászbarátok összetartó erejének köszönhető.

Tizenkét ország képviseltette magát a tolnai viadalon, mely vb és Eb is volt egyben, Sötétvölgy erdejében három napon át megterhelték a terepviszonyok, a rekkenő hőség Kóti Dávidot. Ám mégis két csillogó ezüstéremmel térhetett haza.

A fiatal sportoló azonban ezután sem pihen, gőzerővel készül már a jövő évi szlovéniai világbajnokságra. Nem kérdés, hogy tudása, elszántsága, illetve szorgalma alapján ott a helye a világ élmezőnyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában