KÉZILABDA NB I., NŐK

2021.12.01. 08:56

Bregar új lendületet hozott a Siófoknak

Két hét távlatában rengeteg minden történt a női kézilabda NB I.-ben szereplő Siófok KC csapatánál, Uros Bregar vette át az együttes irányítását és szó szerint a dolgok közepébe belecsöppent. A szlovén szakember három fontos győzelemmel debütált, miközben véget is ért az őszi szezon.

MW-összeállítás

Fotó: NemA

Erről a rövid, ám annál tartalmasabb periódusról beszélgettek a Siófok KC hivatalos honlapján a szlovén vezetőedzővel, s természetesen a folytatásról is szó esett.

– Sok évet töltöttem a Ljubljana élén, és nyilvánvalóan nem így képzeltem el ezt a szezont – nyilatkozta a siofokkc.hu-n Uros Bregar. – Minden olyan gyorsan történt, edzői pályafutásom során ez egy nagyon egyedi szituáció volt. Siófokról nem most kerestek először, a párbeszéd, a kapcsolatfelvétel már évekkel ezelőtt megtörtént. Különleges volt egy edzéssel a hátunk mögött kupamérkőzést játszani. A hangsúly az eredményességen volt, hiszen tíz nap alatt három összecsapást kellett megnyernünk ahhoz, hogy a klub által megfogalmazott cél, a nemzetközi kupaindulás a tavaszi folytatást nézve realitás maradjon. Mivel ez sikerült, így ennél eredményesebb kezdésről nem is álmodhattam volna, de nem szeretnék elrugaszkodni a realitás talajától.

Adódik a kérdés, az eredményesség ténye mellett, a mutatott játékkal mennyire volt elégedett?

– Az Alba Fehérvár és az Érd ellen rengeteg hibával kézilabdáztunk, szerencse is kellett a győzelemhez, főként a kupameccs végjátékában – válaszolta a szakember, aki a szerb női válogatott szövetségi kapitánya. – Sok probléma és hiányosság van, amit be kell látni és fel kell ismerni. Több területen is komoly fejlődésre, jelentős javulásra lesz szükség. Az MTK Budapest elleni bajnokin már jobb volt az összkép.

A fővárosi kék-fehérek ellen rég nem látott felszabadult, sőt helyenként tetszetős játékot produkált a Balaton-parti alakulat.

– Az öltözőben feldobtam a labdát, és azt mondtam a csapatnak, ha nyernek, akkor a meccs után kapnak négy szabadnapot – elevenítette fel az SKC mestere. – Ezt a labdát lecsapták, a motiváció adott volt, így már tudom, mihez nyúlhatok a későbbiekben. A viccet félretéve, nagyon tetszett amit láttam, ennyire jó játékot nem is vártam egyhétnyi közös munka után. Összességében viszont még mindig a védekezésünk okozza a legtöbb problémát. Harminc kapott gól fölött kimondottan nehéz mérkőzést nyerni, így ha hosszú távon sikeresek akarunk lenni, akkor ezen változtatnunk kell. Az első két hét nagyon intenzív volt, kis túlzással beköltöztünk az arénába. A számos megbeszélés, videózás és edzés azonban eredménnyel párosult és azt be kell látni, hogy a mai világban mindenkit az eredmények alapján ítélnek meg.

A vezetőedző célja egyértelmű, vissza akarja tenni az együttest a nemzetközi kézilabdatérképre.

– A Siófok az eredményeivel felhelyezte magát az európai kézilabdatérképre, még akkor is, ha azokat nem a Bajnokok Ligájában érte el – hangsúlyozta Uros Bregar. – Az elmúlt években a klub rengeteget fejlődött, most viszont tapasztalható egy kis törés. A fejlődési ív adott, erre szeretném visszavezetni a csapatot. A nyári felkészülés során a kaproncai négyes tornán testközelből láttam játszani a Siófokot, így voltak előzetes ismereteim a jelenlegi csapatot illetően. Továbbá a balkáni edzőtársadalom egyik legnagyobb és legelismertebb alakja Zdravko Zovko, akire felnézek, és akivel jó viszonyt ápolok. Nem titok, hogy az érkezésem előtt felhívtam és kimondottan sokat beszélgettünk. A cél adott, nemzetközi kupaindulást érő szereplést kell bemutatnunk. Ez nem lesz egyszerű, de nem is lehetetlen. Megvannak az elképzeléseim, ami alapján az építkezést elkezdtük. Vannak fiatal és tehetséges játékosaink, vannak a keretben rutinosabbak is, akik a folytatásban tapasztalatukkal segíthetik a csapatot. Fontos volt számomra a másodedző, Ziga Novak személye. Régóta ismerjük egymást, egy fiatal, ambiciózus és dinamikus szakemberről van szó, akiben a végletekig megbízok. Szövetségi kapitányként a szerb válogatottat irányítom a spanyolországi világbajnokságon, távollétemben pedig teljes egészében ő veszi át a státuszom.

Azok a játékosok, akik nem kaptak meghívót már elkezdték a munkát

A négynapos szünet, melyet a csapat a pályán elért eredményével kiérdemelt, lejárt.

– Számos játékos hazája nemzeti csapatával készül a decemberi világbajnokságra, illetve Lapos Laura a korosztályos válogatottban kapott szerepet. A játékoskeret többi tagja azonban már elkezdte a téli alapozást, mely klasszikus értelemben vett száraz munkát takar. Én jelenleg a szerb válogatottat készítem fel a spanyolországi vb-re, a Siófokra való visszatérésem időpontja pedig a szereplésünk függvénye. A pontos menetrendet december húszig összeraktuk, a két ünnep közötti és az újév utáni időszakról pedig a következő napokban egyeztetünk a stábbal. Látnunk kell, mikor lehet újra teljes a keret, ahogy azt is, ki hogyan ér vissza.

Uros Bregar első alkalommal vezetheti világversenyre a szerb válogatottat. – Világbajnokságra vezetni egy országot mindig nagy megtiszteltetés – hangsúlyozta a szlovén szakember. – A szerb válogatott jelentősen átalakult, több korábbi klasszis sem tagja már az együttesnek. Egy új csapatot építünk, mellyel szemben jelenleg nincsenek akkora elvárások. A koronavírus azonban így is rengeteg dolgot átírhat. Bízom benne, hogy a kézilabdán lesz a hangsúly, nem pedig a külső tényezőkön.

Fotó: Németh András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában