Úszás

2022.04.13. 10:19

Bejött az élet Amerikában a kaposvári úszónak

Bozsó Sára 2019 augusztusa óta tengeti a napjait Amerikában, Ohio államban. Az egyetem mellett az úszást sem hagyta abba, sőt, nagy célokkal vág neki minden egyes szezonnak.

Trancsik Zsanett

Fotó: Muzslay Péter

Bozsó Sára négyéves korában ismerkedett meg közelebbről a medence közegével. Édesapja, Bozsó Zoltán 2013-ban kvalifikált a Las Vegas-i Ironman 70,3 triatlonos világbajnokságra. Kihívás volt neki, hogy harminc év fölött kellett megtanulnia úszni, így megfogadta, ha valaha gyermeke lesz, nem fogja még egyszer elkövetni ezt a hibát.

– A Kaposvári Sportközpont és Sportiskolában kezdtem az úszást, utána átkerültem Hebbache Szabrinához, aki a nyílt vízen volt nagyon jó és egy ideig a városban lakott – emlékezett vissza Bozsó Sára. – Aztán elköltözött Budapestre, így átmentem az 1. MCM-Diamant Adorján SE csapatába. Majd 2019-ben én és az adorjános edzőm, Hajdu Sándor is a Kasi színeiben edzettünk együtt tovább.
Bozsó Sára sok szép eredményt ért el, de mindig inkább az időeredményekre volt büszke, sosem szeretett volna gyenge idővel dobogós lenni. Viszont felnőtt országos bajnokságokon épphogy lecsúszva az éremről háromszor lett negyedik, 2017-ben az ifjúsági ob-n pedig sikerült elcsípni a dobogó harmadik fokát 200 méteres mell­úszásban, valamint ugyanebben az évben és 2018-ban is vezette a korosztályos ranglistát.

2017-ben kereste meg az EasyGo to the USA csapata, akik hazai sportolóknak segítenek kijutni Amerikába. Velük másfél évig dolgozott együtt, körülbelül ötszáz egyetemre küldték el a tanulmányi és időeredményeit.

– Amikor tizenegyedikes voltam a Munkácsy Mihály Gimnáziumban, három ajánlatot kaptam, először majdnem el is fogadtam a Cleveland State University ajánlatát, de ezzel egyetemben az University of Akron is felkeresett – mondta nevetve a huszonkét éves sportoló. – Csupán egy hetem volt eldönteni, hogy melyiket írom alá, aztán végül hat nap alatt született meg a választás, hogy az Akronba megyek 2019 augusztusától. Nagyon erős az úszócsapata, hat éven keresztül ők nyerték a közép-amerikai konferencia­bajnokságot.

Akron Ohio államban van, kicsi város, tipikusan amerikai, illetve LeBron James­nek a szülővárosa. Az egyetemen Exercise Science-Physiology szakon tanul, ebből 2024-ben szerzi meg a diplomáját, ám e mellé szeretne csinálni egy mellékdiplomát is Athletic Coaching Educationből, amely jobban arra szakosodik, amellyel szívesen foglalkozna a jövőben.

– Jó összhangban van az órarendem és a tréningeim száma, az NCAA amerikai programszabályzat szerint amúgy is csak húsz órát edzhetünk egy héten a szezon alatt – fogalmazott.
Szerinte Amerika sok mindenben más, mint Kaposvár. Nem érzi magát annyira túlterheltnek, a tanárok imádják az akcentusát, ha pedig hétvégén versenye van, akkor adnak plusz egy hét felkészülési időt a vizsgákra. Hozzá kellett szoknia ahhoz is, hogy az első évében kollégiumban lakott szobatárssal, Kaposváron pedig családi házban szülőkkel, akiktől nehéz volt elszakadnia. Most már az a furcsa neki, amikor hazamegy és az édesanyja főz rá.

Az úszás világában is más a két lakhely. Amerikában az erőfejlesztésre fókuszálnak, hogy minél nagyobb súlyokkal tudjanak dolgozni a sportolók kevesebb ismétlésszámmal. Valamint Akronban mindössze huszonhárom méteres medencében edzenek és a sprinteket nyomják meg, ritkán úsznak hosszú, monoton sorozatokat. Örül, hogy mindkét világot megtapasztalhatta.
– Nem volt sajnos egyszerű első évem, sok hibát vétettem, egy kulturális sokk ért talán, pluszban a szervezetem sem úgy kezelte az amerikai ételeket, ahogy kellett volna – hangsúlyozta. – A második évben viszont a konferenciabajnokság ötödik és hatodik helyén álltam, idén pedig negyedik lettem 100 méter mellúszásban, ismét pont lecsúsztam a dobogóról. A négyes szám úgy érzem, végig fog kísérni.

Idén május végén hazautazik Kaposvárra és júliusban már repül is vissza, ugyanis még vár rá néhány bajnokság, ezúttal már ötven méteres medencében.
– A hazautam egy kaposvári edzőtábor lesz, mivel nagyon szeretek otthon edzeni, jók a körülmények és tudom, hogy az edzőimmel egy sikeres edzésprogramot fogunk majd összeállítani – mondta Bozsó Sára.

– Addig szeretném ezt folytatni, amíg még van bennem, sok munkát belefektettem már és nagyon várom, amikor majd kifizetődik – emelte ki a sikeres úszó. – Ha az ötödik évem után nem lesz bennem több, akkor maradnék Amerikában, hiszen szeretnék szerezni egy mesterdiplomát is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában