Kajak-kenu

2022.05.24. 12:39

Tíz éremmel tértek haza a kajakosok

Három napon át versengtek egymással a kajak-kenusok a győri Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokságon melyről a kaposváriak és a siófokiak is öt-öt éremmel tértek haza.

Klein Péter

Megdőlt a nevezési rekord a győri versenyen, ahol s Kadler Gusztáv Maraton Magyar bajnokságon 2092 versenyző, míg a Graboplast Masters Maraton Magyar Bajnokságon 223 kajak-kenus állt rajthoz. Előbbire 81, míg utóbbira 48 egyesület sportolói utaztak el, hogy magyar bajnoki címmel térjenek haza a különböző korosztályokban. 

– Remekül szervezett verseny volt, jó pályákat alakítottak ki – mondta Faludy András, a Kaposvári Vízügyi SC vezetőedzője. – Győrben sokat változott a vízhelyzet, a Mosoni-Duna vízállása állandó lett azáltal, hogy elkészült a küszöb Gönyűnél. A régi pályát viszont kibetonozták a parton, így nagyon hullámzott, ezért csak a legfiatalabbak nem is versenyeztek ezen a pályán. 

A Kaposvári Vízügyi SC 14 sportolót indított. Masters kategóriában Csima Ferenc két számba indult, s mind a kettőt megnyerte. A kaposváriak rutinos kajakosa egyéniben és párosban – Siha Zsolttal kiegészülve – is tíz kilométeren diadalmaskodott. Szerafin Zsófia is közel állt az aranyéremhez, azonban a végén három másodperccel lemaradt Horváth Majától, aki 1:22:37-es idővel ért célba. 

Szerafin Zsófia az éppen regnáló világbajnokkal hatalmasat küzdve második helyen ért célba, csak az utolsó száz méteren dőlt el az aranyérem – tudtuk meg Faludy Andrástól. – Végig taktikusan versenyzett, a nagy maratonisták is elismerően nézték a futamát. Ezzel az eredménnyel kvalifikálta magát a dániai Európa-bajnokságra. Azt viszont még nem tudjuk, hogy elindul-e rajta, mivel pont abban az időpontban rendezik a síkvízi világbajnokság válogatóját is. A következő hetek feladata az lesz, hogy felmérjük melyik verseny lesz a legideálisabb számára. Skobrák István a legnépesebb mezőnyben ért el szép eredményt, tudatosan felépített evezéssel. A Kuzma Lujza, Tóth Filoména páros negyedik helye meglepő, de ők már évek óta párosban eveznek, s kezdenek összeérni. Mándli Csongor bombaerős futamban lett tizenkettedik, de ezzel az időeredménnyel a másik futamban az előkelő ötödik helyen zárt volna. A kisebbik csoportnál pedig a tanulás olt a cél, hiszen sokan először eveztek folyóvízen. Sajnos sérülések miatt Szerafin Mátyás, Bajzik Anna és Csapó Izabella sem tudott elutazni Győrbe.

A Siófoki Kajak-Kenu SE nagy csapattal indult el Győrbe, hiszen négy masters versenyző mellett 28 ifjú kajakos is rajthoz állt. A balatoniak előbbiben értek el kiemelkedő eredményeket, hiszen két arany mellett három ezüstöt is bezsebeltek. A kaposvári Sarkpont Kajak-Kenu és Quadratlon SE egy sportolója állt rajthoz a győri viadalon. Masters (45-49 éves korosztály) kategóriában. Horváth Attila bronzéremmel térhetett haza. 

 

A Siófoki Kajak-Kenu SE dobogósai: 
K-2 férfi masters (45-49), 10 km: 1. Varga Gábor, Varga Zoltán. 
K-2 férfi masters (35-39), 10 km: 1. Németh Ádám, Kovács Tamás. 
K-1 férfi masters (45-49), 10 km: 2. Varga Gábor.
K-1 férfi masters (40-44), 10 km: 2. Varga Zoltán. 
K-1 férfi masters (35-39), 10 km: 2. Németh Ádám. 
A Kaposvári Vízügyi SC dobogósai
K-2 férfi masters (50-54), 10 km: 1. Csima Ferenc, Siha Zsolt (Kis-Tisza VSE).
K-1 férfi masters (50-54), 10 km: 1. Csima Ferenc. 
MK-2 női gyermek U12, 5 km: 4. Kuzma Lujza, Tóth Filoména.
K-1 férfi serdülő U15, 15 km: 3. Skobrák István. 
K-1 női ifjúsági U17-U18, 18 km: 2. Szerafin Zsófia Sára. 
A Sarkpont Kajak-Kenu SE dobogósa
K-1 férfi masters (45-49), 10 km: 3. Horváth Attila. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában