Úszás

2022.06.23. 12:18

Zárásként ötödikként végzett a női gyorsváltónk

Az ötödik versenynapon négy magyar döntősért – elsőként a 200 méteres pillangóúszásban Kapás Boglárkáért, aztán a 100 méteres gyorsúszásban a siófoki származású Németh Nándorért, aki előző nap lapzártakor új országos csúccsal nyerte az olasz Lorenzo Zanetti elleni szétlövést, majd a 200 méteres vegyesúszásban Kós Hubertért, a nap zárásakor pedig a délelőtt fináléba jutott 4 x 200 méteres női gyorsváltónkért – szoríthattunk.

Fenyő Gábor

Budapest, 2022. június 21. Kapás Boglárka a nõi 200 méteres pillangóúszás elõdöntõje után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. MTI/Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

Az első magyar fellépő Gyurinovics Fanni volt, aki a 100 méteres gyorsúszás futamában a nyolcadik lett, s végül a 19. helyen zárt. A 200 méteres hátúszásban Telegdy Ádám a második, Kovács Benedek pedig a negyedik lett a futamában; előbbi a hetedik, utóbbi pedig a nyolcadik helyen jutott tovább. A 200 méteres mell­úszásban Békési Eszter ötödikként zárt az előfutamában, de a 16. idővel ő is tovább folytathatta. A délelőtti programot a Jakabos Zsuzsanna, Pádár Nikolett, Késely Ajna, Molnár Dóra összetételű magyar 4 x 200 méteres gyorsváltónk zárta, amely a harmadik helyen érkezett a célba, összesítésben pedig az ötödik legjobb idővel került az esti döntőbe. 

A döntők sorát Kapás Boglárka nyitotta – csak egyben, női 50 méteres hátúszásban nem volt magyar úszó –, aki két hónapon át deréksérüléssel bajlódott, s csak két hete dőlt el, hogy bevállalja a budapesti világbajnokságot. Ez a döntése még a mesterét, a Kaposvárról indult Irth Balázst is – aki a világbajnok Milák Kristóf edzéseit is irányítja – alaposan meglepte. Kapás egy helyet tudott javítani az előző naphoz képest, s hetedik lett 200 méteres pillangóúszásban, amelyben egyébként korábban szerzett már világbajnoki és Európa-bajnoki aranyat, utóbbiból kettőt is. A következő döntősünk Németh Nándor volt, aki előző nap este csak szétúszásban biztosította helyét a fináléban. Itt még tovább javított a helyezésén, s végül a hatodik helyen csapott a célba. Ugyanezt tette Kós Hubert 200 méteres vegyesúszásban, vagyis hatodik lett. 

Ezután következtek az elődöntők. Először a női 200 méteres mellúszás, majd a férfi 200 méteres hátúszás. Előbbi számban Békési Eszter a 16. helyen zárt, utóbbiban pedig Telegdy Ádám az ötödik, míg Kovács Benedek a nyolcadik helyen lett finalista. A napot a Pádár Nikolett, Késely Ajna, Molnár Dóra, Kapás Boglárka összeállítású női 4 x 200 méteres gyorsváltónk zárta, akik ötödikek lettek. 
Telt ház, hatezer néző előtt kezdte meg szereplését a magyar férfi vízilabda-válogatott. 

Magyarország–Montenegró 12–8 (3–3, 3–1, 3–2, 3–2) 
A gólszerzők: Zalánki Gergő 4 gól, Vámos Márton és Jansik Szilárd 2–2 gól, Varga Dénes, Angyal Dániel, Pohl Zoltán és Burián Gergely 1–1 gól. 
A nők szerdán este lapzártánk után Olaszországgal játszottak, míg a férfiak csütörtökön, ugyancsak este Brazíliával mérkőznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában