Nagyatád EXTREMEMAN

2022.08.15. 09:04

A fővárosi zöld-fehér újoncok dupláztak a somogyi erőpróbán

Kettős Fradi-sikerrel zárult szombaton Nagyatádon a sorrendben 32. eXtremeMan hosszú távú országos triatlon-bajnokság; a férfiaknál Berekméri Levente, a nőknél pedig Tomaschof Kata érkezett elsőként a célba. Mindkettőjüknek ez volt élete első hosszú távú erőpróbája.

Fenyő Gábor

Fotó: Lang Róbert

Korán reggel, pontosabban még valamikor hajnalban fújtak ébresztőt szombaton az eXtremeMan Nagyatád 2022 mezőnyének. A népes csapat tagjai – egészen pontosan 319 férfi és 43, nem kevésbé elszánt nő sorakozott fel a gyékényesi bányató partján a rajthoz – gyaníthatóan tovább nyomták volna az ágyat, lévén rendesen esett az eső, amikor a vízbe csobbantak. Nyolcvan perccel később kezdte meg a csatározásokat (egymással és az égiekkel is küzdve) a 143 váltó, a színeikben félezernél is több sportemberrel. 
Az első etapot, a 3,8 km-es úszást a Diósgyőri VTK versenyzője, Hankó Dávid tudta le a leggyorsabban: ehhez 53:10-es idő kellett. Mögötte Szilágyi Péter (TVSE) érkezett másodikként, míg a harmadik legjobb úszó a címvédő Badar Gergő (Veszprémi Egyetem SC) volt. A nagy küzdelmet bizonyítja, hogy a második két, a harmadik pedig négy másodperccel úszott csak rosszabb időt Hankónál. A hölgyeknél Balogh-Baksza Anita (Vágta Multisport Club) volt a leggyorsabb; utána Lénártné Bene Kinga (Egri TK) és Tomaschof Kata (Ferencváros) volt a további sorrend. 
A második számban, a 180 km-es kerékpározásban aztán Badar látványosan megnyomta az első kört, s már ekkor átvette a vezetést. Közben Erdélyi Dániel (Székesfehérvári Honvéd Szondi SE) és Berekméri Levente (Ferencváros) is meg tudta előzni Hankót, míg az ötödik helyen Szilágyi kerekezett be. A nőknél Balogh-Baksza Anita továbbra is maradt az élen; Tomaschof Kata hagyhatta el másodikként a kerékpáros depót, Nagy Réka pedig harmadikként. 
A versenyt záró maratoni, 42,2 km-es futásban aztán a jól hajrázó Berekméri megelőzte Erdélyit – a nyitó szám, az úszás után még csak negyedik volt, innen verekedte magát az élre –, s végül több mint négy perces előnnyel nyerte a sorrendben 32. nagyatádi eXtremeMan hosszú távú országos triatlonbajnokságot, egyben nyílt nemzetközi versenyt. A bronzérem Szilágyié lett. A hölgyeknél Tomaschof Kata gyűjtötte be az aranyat, míg az ezüstöt a külföldről érkezett Marjeta Sibelja nyakába akasztották, Balogh-Baksza Anita pedig visszacsúszott a harmadik helyre. 
– Az volt a legfőbb célom, hogy egyáltalán célba érjek életem első hosszú távú versenyén – mondta Berekméri Levente. – Előtte középtávon indultam, s ott nyolcadik voltam. Végül is az, hogy rajthoz álltam Nagyatádon, az edzőm érdeme, lévén ő beszélt rá. A második számnál, a kerékpározásnál már-már azon gondolkodtam, hogy feladom a versenyt. A közvetlen előttem haladó azonban lelassult, s ez erőt adott a folytatásra. 
– Az edzőm azt mondta, hogy 12 óra alatt kell teljesítenem az atádi pályát, én viszont 11 órán belülre akartam szorítani az időeredményemet. A kerékpározás jelentette a holtpontot; az esős idő, a csúszóssá vált pálya sokat kivett belőlem is – folytatta Tomaschof Kata, akinek szintén ez volt élete első hosszú távú versenye. 

 

A 32. nagyatádi eXtremeMan hosszú távú országos bajnokság végeredménye 

Férfiak (319 induló – 20-an nem fejezték be): 1. Berekméri Levente (Bp. Ferencváros) 8,36:55, 2. Erdélyi Dániel (Székesfehérvári Honvéd Szondi SE) 8,41:07, 3. Szilágyi Péter (TVSE) 8,59:42, 4. Hankó Dávid (Diósgyőri VTK) 9,02:26, 5. Simon Péter (Titán TC) 9,13:11, 6.Badar Gergő (Veszprémi Egyetem SC) 9,15:17. 
Nők (43 induló – négyen nem fejezték be): 1. Tomaschof Kata (Bp. Ferencváros) 10,53:07; 2. Marjeta Sibelja (Triatlon Klub Ajdovščina) 11,17:41, 3. Balogh-Baksza Anita (Vágta Multisport Club) 11,12:47. 


A váltón – ahol végül 143 csapat rajtolt el – hazai siker született: a „Három szépség, öt szörnyeteg” alkotta Tiatád csapata diadalmaskodott. 
Több kísérőversenyt is rendeztek az eXtremenMan-nel párhuzamosan Nagyatádon és Gyékényesen. Az extremeManó-futamon (2–9 évesek) több mint kétszázan rajtoltak el, míg a hölgyek számára meghirdetett futóversenyen 57-en sorakoztak fel a rajthoz. Csak a történeti hűség kedvéért: a 2170 méteres viadalt Katona Korinna nyerte. 
Szombaton a kerékpárosok Gyékényesről elrajtolva a Giro d’Italia Somogyot átszelő szakaszát ismerhették meg. A 98,5 km-es versenyszámot a férfiaknál (38 induló) Tóth Gábor nyerte Janota Zoltán előtt – mindketten jól ismert somogyi Ironmanek –, míg a nőknél (10 induló) Vándor Nóra (VTE) diadalmaskodott. Az ITT 92 km-es viadalon a férfiaknál (11 induló) Szél Gábor (K3se), a nőknél (2 induló) pedig Halász Mónika (K3se) győzött. A szintén első alkalommal meghirdetett nagyatádi maratoni futást ketten, a félmaratont hárman, a negyed maratont kilencen, míg a nyolcad maratont 16-an vállalták. 
 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában