Úszó EB

2022.08.11. 20:37

Aranyérmes a férfi 4×200-as gyorsváltóval Németh Nándor

Aranyérmes a Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf összetételű 4x200-as férfi gyorsváltó a Rómában zajló úszó Európa-bajnokság csütörtöki, nyitó napján! A kvartett ezzel megszerezte a magyar úszósport századik EB-győzelmét!

Nemzeti Sport

Vizes Eb – Úszás - Aranyérmes a 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó

Fotó: Czeglédi Zsolt

A siófoki származású Németh Nándor 1:46.28 perccel a svájciak és a németek mögött a harmadik helyen hozta az együttest, Márton Richárd zárkózott, 1:47.01-gyel Franciaország mögött másodikként váltott. Jött Holló Balázs, az 1:47.67 perces időeredményével a harmadik pozícióban tartotta a magyarokat, s eközben a franciák előnye csökkenni látszott. Aztán Milák Kristóf elképesztően nagyot úszott! 1:44.42 perccel a komplett mezőny legerősebb idejét úszta, és nem is volt kérdés, hogy ezzel a magyar együttes Európa-bajnok lesz – majd' egy percet verve a második olaszokra.

A srácok nemrégiben, a budapesti világbajnokságon javították meg a szám országos csúcsát. Ezt a rekordot most szintén megdöntötték, kilenc tizedmásodperccel: 7:05.38 perc a hivatalos eredményük! Milákék nem mellesleg megszerezték a magyar úszósport 100. Európa-bajnoki aranyérmét is.

Érdekesség, hogy ugyanez a csapat 2017-ben a junior világ- és Európa-bajnokságot is megnyerte, előbbit ráadásul korosztályos világcsúccsal.

 – Mondtam, hogy éremért jövünk, és azt is, hogy egy torpedót bedobunk a végére! – kezdte értékelését Németh Nándor az M4 Sportnak. – Úgyhogy nagyon örülök, hogy így sikerült, és mindenki odatett mindent. Nem tudom, mennyire úsztunk a legjobbunktól, de ahogy mondtam a vébén: ezt minél többször toljuk, annál jobb lesz, és már itt az az első eredmény, úgyhogy ezt jövőre is folytatjuk, remélem!

HOLLÓ Balázs; NÉMETH Nándor; MILÁK Kristóf; MÁRTON Richárd

Vizes Eb - Úszás - Aranyérmes a 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó.
Forrás: Czeglédi Zsolt

 – Olyan rég nyertünk legutóbb aranyérmet, hogy már nem is emlékszem rá – vette át a szót Márton Richárd. – Végre! Végre jót úsztunk, végre jót versenyeztünk! Nem tudom, hogy sikerült felhozni a többieket, nem is láttam szinte semmit, jól éreztem. Kipattantam a vízből, mentem azonnal szurkolni. Extázisban voltam. 

Holló Balázs így fogalmazott:  – Szerintem megint én voltam a leggyengébb láncszem sajnos. De harmadik emberként – itt úsznak a leggyengébbek – elfogadható. De örülök! Aranyérem az Európa-bajnokságról, nekem ez volt az első és utolsó számom itt, ugye. Megérte edzeni még ezért.

 – Bevallom őszintén, nekem már nagyon sok mindent nem kellett tennem. Az előttem lévő három fiú olyan lehetőséget adott a kezembe, amit butaság lett volna elpazarolni. Tényleg már csak beúsztam őket a célba. Természetesen nagyon örülök, öt év után nyertünk ismét a váltóval. Nagyon büszke vagyok magunkra, magamra, mindenki büszke lehet ránk. Reméljük, ezt még sikerül fokozni a következő napokban! – zárta Milák Kristóf.

Fotók: MTI 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában