Röplabda

2022.08.10. 09:36

Egy év után visszatért Kalmár

Tavaly nyáron Budapestre az Extraliga újoncához, a Bp. Kistext SE csapatához szerződött Kalmár Ákos. A fővárosi kiruccanás nem sokáig tartott: a 24 éves válogatott röplabdázó újra visszatért a somogyi megyeszékhelyre, s a korábban eltöltött fél évtized után a 2022/2023-as bajnoki évadnak is a Fino-Kaposvár színeiben rajtol majd.

Fenyő Gábor

– 2016 és 2021 között már szerepelt a Fino-Kaposvár színeiben, s mindjárt az első évében a bajnokcsapat tagja volt. Megnyerték a Magyar Kupát, aranyérmesek voltak az U21-es csapattal is, míg az ifjúsági (U19) együttessel ezüstérmes lett. A sok emlékezetes ütközet közül melyik maradt meg leginkább az emlékezetében? 
– 2017-ben volt utoljára bajnok a Fino – mondta a 24 éves 12-szeres válogatott Kalmár Ákos. – A döntő első kaposvári összecsapásán – amelyen egyébként kikaptuk – 22 pontig jutottam. Igaz, akkor még feladó-átlóként játszottam, s a következő szezonban kerültem át centerposztra. 

– Miért váltott tavaly nyáron klubot? 
– Fél évtized hosszú idő. Úgy voltam vele, hogy ideje lenne más klubban is kipróbálni magam. 

– Egyévnyi szünet után aztán visszatért a somogyi megyeszékhelyre. 
– Engem is meglepett, hogy ilyen gyorsan megkerestek a kaposvári klub vezetői, s gyorsan meg is állapodtunk egymással. Még nem tudom, hogy a Fino-Kaposvár nyáron érkezett új mestere, a szerb Slobodan Prakljacsics milyen szerepkört szán nekem. Én igazából feladó-átló vagyok: 2018-ban kényszermegoldás volt, hogy centerként szerepeltem Demeter György mester csapatában. 

– Furcsának tűnhet a kérdés: csak egy éve ment el, mégis a csapattársai nagy része új ember. 
– Tény, hogy mind a hét külföldi légiós elköszönt Kaposvártól, köztük az a marokkói Hamza Ouyachi is, akivel a 2020/2021-es idényben még együtt játszottam. Nincs már ott a régiek közül Kiss Máté sem, aki a következő bajnoki szezonban a nagy rivális Vegyész RC Kazincbarcika alakulatát erősíti majd. A többiekkel viszont jóban vagyok. Bögöly Gáborral mindig is jó haverok voltunk, s Bozóki Bencével, Iván Bencével és Fenyvesi Barnabással is megértjük egymást. Mivel a barátnőm, Szedmák Réka itt van – ő a Kaposvári NRC és a női válogatott tagja –, így többször is ellátogattam a somogyi megyeszékhelyre, s láttam őket játszani az arénában is. A tavaly nyáron Debrecenből érkezett Hubicska Patrik sem ismeretlen a számomra: az egyetemi bajnokságban is egy csapatban szerepeltünk. Amúgy a csapattársaim nevében is mielőbbi teljes felépülést kívánok neki. 

– Régi-új kaposvári csapata céljai egyértelműek: a bajnoki pontvadászat végén és a Magyar Kupában is a döntő. Összejön? 
– Mondjuk inkább úgy, hogy reális esélyünk van rá. Lehetetlen egyébként ezt most megjósolni, lévén még a felkészülés elején járunk. Nagyjából egyforma képességű csapatok alkotják az idei Extraliga mezőnyét, s úgy vélem, hogy mi és a bajnoki címvédő és kupagyőztes Bp. Pénzügyőr SE talán jobbak és erősebbek vagyunk a többi csapatnál. Az is fontos szempont, hogy a kluboknál milyen szakmai munka zajlik. Én mindenesetre maximalista vagyok, de mindannyiunknak ugyanaz a célja. 

Az éremgyűjtő 

Bajnokság. Egy aranyérem (2016/2017), két ezüstérem (2017/2018 és 2020/2021), egy bronzérem (2018/2019). A 2019/2020-as bajnoki évadban a pandémia miatt nem hirdettek végeredményt. 
Magyar Kupa. Egy ezüstérem (2020/2021), két bronzérem (2017/2018 és 2019/2020). 
A Fino-Kaposvár juniorcsapatával (U21-es) egymás után háromszor volt bajnok (2016/2017, 2017/2018 és 2018/2019), míg az első kaposvári évében ezüstérmet szerzett az ifjúsági (U19-es) együttessel (2016/2017). 

Korábban Dunaújvárosban a serdülő (U17), az ifjúsági (U19) és a junior (U21)-csapat tagjaként is bajnoki címet ünnepelhetett, s szintén Újvárosban volt diákolimpiai bajnok is. 
Tavaly – miután fél évtizedet lehúzott a somogyi megyeszékhelyen – az Extraliga újoncához, a Bp. Kistext SE-hez igazolt. Ez a bajnoki szezon nem igazán sikerült jól: végül a Dunaújvárossal játszottak a kiesés elkerülése miatt. Idén nyáron visszatért a Fino-Kaposvár csapatához. 
2018-ban lett tagja a válogatottnak, amelynek a színeiben tucatnyi fellépése volt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában