Konferencia

2022.09.22. 10:06

Segítik a tehetséges fiatalokat

Szeptember 15-én és 16-án Balatonbogláron folytatódott az V. Sport és Innováció Konferencia, amelynek fő tematikáját a tehetségből teljesítményt gondolatkör adja. A téma kibontására különböző kerekasztal-beszélgetéseken került sor.

Sonline

Fotó: Nemeth_Levente

Sikeresen zárult szeptember tizenhatodikán a háromnapos V. Sport és Innováció Konferencia, amelynek a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem mellett a NEKA és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ volt a társrendezője. Szeptember tizennegyedikén a Testnevelési Egyetemen kezdődött a rendezvény, majd a további két napnak már Balatonboglár adott otthont. A boglári napok után Mocsai Tamás ügyvezető értékelte az eseményt. 

A konferencia beleépül a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ éves szakmai programjába. 
– Van egy éves tematikája a módszertani központnak, amelybe beletartoznak a továbbképzések, a különböző szekciók folyamatos munkája és a szakmai egyeztetések – mondta Mocsai Tamás a NEKA online felületén. – De azt gondolom, fontos, hogy olykor megpróbáljuk tágítani azokat a határokat, amelyeket a sportágunk vagy éppenséggel maga a sport jelent. Ez tavaly és most is nagyon jó kapcsolódási lehetőséget kínált a Sportinnohoz, ezért vállaltuk ismét a társrendezői szerepet és adtunk helyet a háromból két napon át Balatonbogláron az eseménynek. 

Mocsai Tamás kezdeményezése volt a fő gondolati ív, a tehetségből teljesítményt elnevezésű mottó. 

– A tavaszi szezon végén, amikor már tudtuk, hogy a NEKA férfi- és női csapata is az NB I. szereplője lesz ősztől, felmerült az a kérdés, hogyan tudnak a tehetséges fiatalok helytállni a felnőttek között, min múlik a beválás folyamata, és felgyorsítható-e ez egyáltalán – emelte ki az ügyvezető. – Bár minket ez közvetlenül érint, az is egyértelmű volt, hogy mindez nem csak NEKA-specifikus probléma, hiszen az akadémiákról kikerülő tehetséges fiatalok ki vannak téve annak a veszélynek, hogy elkallódnak. Ez a sportágnak, sőt, az egész magyar sportnak rossz. Ahogy elkezdtük ezt a tematikát körüljárni, kidolgozni azt, hogy hányféle megközelítés lehetséges, úgy szélesedett a spektrum és kifejezetten izgalmas témafelvetéseket eredményezett. 

– Rengeteg tanulságot le lehetett vonni az elhangzott előadásokból és a kerekasztal-beszélgetésekből – hangsúlyozta. – De amit kiemelnék: fontos volt megismernünk azt, hogy a különböző területeken, a sportban, a gazdaságban, a sportpolitikában, a művészetekben és a médiában sikeres emberek teljesítménye miből tevődik össze, ők hogyan készülnek fel, hogyan tudják fenntartani és folyamatossá tenni a saját, illetve akár az általuk vezetett szervezet sikerességét. 

– Ha végignézem a résztvevők névsorát, nagy büszkeséggel tölt el, hogy ilyen sok kiváló tudású szakember elfogadta a meghívásunkat, időt szánt ránk, mi több, nagyon komolyan véve a témát, megosztotta velünk és a hallgatósággal az értékes tudását – fogalmazott Mocsai Tamás. – A választott forma, a kerekasztal-beszélgetés pedig kicsit oldotta a kereteket és segítette a befogadást, a megértést. 

Mocsai Tamás egy gondolattal zárta le önmagában ezt az eseményekben dús időszakot: érdemes kitekinteni és nyitottnak lenni mások tudásának a befogadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában