KVSC

2023.01.25. 12:42

Az energiaválság sem tudta sarokba szorítani a kajakosokat

Mosolygós arcokkal telt meg a desedai csónakház, ahová ezúttal nem edzeni, hanem évet zárni érkeztek a Kaposvári Vízügyi SC sportolói.

Klein Péter

Fotó: Muzslay Péter

Nem változtatott bevált szokásán a Kaposvári Vízügyi SC, amely ezúttal is januárban rendezte meg a mögöttünk hagyott esztendőt lezáró ünnepségét.

– Már hagyomány, hogy januárban tartjuk az évzárót, melyen köszöntjük a legjobbjainkat, összefoglalójuk az előző évet és ismertetjük az előttünk álló eseményeket, feladatokat – mondta Faludy András, a Kaposvári Vízügyi SC vezetőedzője. – Sikeres évet zártunk, hiszen nemzetközi porondon is érmeket szereztünk, ami a folyamatos, tudatos építkezés eredménye, emellett pedig a magyar mezőnyben is voltak kiemelkedő eredményeink.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség versenysport bizottságának elnökeként is dolgozó Faludy András hozzátette: a szövetség kiemelkedő évet zárt, de az idei nagyon kemény lesz, hiszen kvótákat kell szerezni a párizsi olimpiára és vannak olyan szakágak, mint a férfi felnőtt, ahol ez hatalmas erőkifejtést fog igényelni.

Az évzárón Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere kiemelte: egy sportág akkor sikeres, ha sokan űzik és jó eredményeket érnek el, Kaposváron pedig ilyen a kajak-kenu. Hozzátette: az energiaválság sok egyesületet sújtott, azonban a Vízügyi SC-nél nem siránkoztak a tanmedence bezárása miatt, hanem keresték a megoldást, léptek egyet előre és alkalmazkodtak a helyzethez.

Ezzel kapcsolatban Faludy András elmondta, az egyesület a történelme során először nem tudjuk használni a tanmedencét, így a csónakházban készülnek, aminek a fűtése bár nagy terhet ró rájuk, de nem tudja őket sarokba szorítani.

– Mindent megteszünk azért, hogy zökkenőmentes legyen a felkészülés, ennek érdekében ergométereket szereztünk be a szövetségtől, emellett pedig egy konditermet is berendeztünk a csónakház emeletén – tette hozzá a vezetőedző. – A tanmedence hiánya a kis csoportot érinti érzékenyen, de ezt igyekszünk ezt tornatermi edzésekkel, ügyességi feladatokkal, játékos megoldásokkal áthidalni.

A Kaposvári Vízügyi SC desedai csónakháza folyamatosan szépül és fejlődik. Ennek egyik legékesebb bizonyítéka, hogy már erre az évre is több egyesület bejelentkezett, hogy Kaposvárra érkezne edzőtáborozni.

– Az előző év végén fogata el a szövetség a következő tíz évre vonatkozó stratégiát, melyben egyértelműen megjelennek a vidéki műhelyek, melyek fontos alappillérei a sportágnak – mondta Szakács Bálint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség ügyvezető igazgatója. – A remek nemzetközi eredmények nem jöhetnének létre azok a versenyzők, edző, szülők nélkül, akik a hátországban végzik a munkát, emiatt is kiemelt fontosságú, hogy segítsük a kisebb egyesületeket, még ebben a nehéz időszakban is. Megemeljük a tagszervezeti, illetve az edzői támogatásokat is, hiszen mindegyik egyesület fontos számunkra, ezért mindenkin próbálunk segíteni.

Az évzárón egyesület mindennapi életéből összeállított videót követően díjazták 2022. év legjobbjait. Masters kategóriában a Kovács „Roba” Róbert vándorserleget Csima Ferenc vihette haza, a legjobb utánpótláskorú sportolónak járó elismerést a nőknél Szerafin Zsófia, míg a férfiaknál Skobrák István vehette át. Rajtuk kívül a pontszerző helyen végzőket is jutalmazták, név szerint Tóth Adorjánt (U23 K-2 500 m 3. hely), Rajnics Benedeket (felnőtt KL-3 5000 m 3. hely), Kuzma Lujzát és Tóth Filoménát (U12 MK-2 5000 m 4. hely), Kohulák Mátét (U12 MK-1 2000 m 8. hely, 5000 m 11. hely), Ipoly-Várkonyi Zétényt és Mácsai Zsombort (U17-18 5000 m 5. hely), Csapó Izabellát (U13 MK-1 2000m 16. hely), Bajzik Annát (U13 MK-1 2000 m 18. hely), Szerafin Mátyást (U13 C-1 2000 m 14. hely), valamint Bajzik Péter (U10 MK-1 2000 m 11. hely).

 

– A tavalyi év az olimpia utáni folytatásról szólt, próbáltuk fenntartani az eredményességünket, amit megszokhattak a sportág követői – fogalmazott Szakács Bálint, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség ügyvezető igazgatója. – Úgy érzem, hogy ez sikerült, annak ellenére is, hogy az olimpiai bajnokaink közül csak Kopasz Bálint csinálta végig a versenyszezont. A többiek különböző okok miatt sokat kihagytak, mégis az összes nemzetközi megméretésen a ponttáblázat élén tudtunk zárni. Az éles versenyek viszont csak most jönnek, a célunk, hogy ezeken minél több kvótát szerezzünk az olimpiára. Emellett a nemzetközi versenyek rendezésében is szeretnénk tovább fejlődni.

A Kaposvári Vízügyi SC-nél nemzetközi vizeken Szerafin Zsófia érte el a legkiemelkedőbb sikereket, aki korosztályos maraton Európa-bajnokságot arany- míg a világbajnokságot ezüstéremmel zárta.

– Nem gondoltam volna, hogy sikerül idáig eljutnom, nagy büszkeséggel töltenek el az eredmények– mondta Szerafin Zsófia. – Ebben az évben rövidebb távra, 500 méterre készülünk, bízom benne, hogy ez az év is hasonlóan sikerül, mint az előző. Sok munkát fektetünk ebbe, heti hét edzésem van, úszással, futással, kondival, már várom a desedai edzéseket, remélem, hamar beköszönt ez az időszak. Május huszadikán rendezik az első válogatót, pont az érettségi időszakában, de próbálom a vízen és a tanteremben is megállni a helyem.

A kaposvári kajak-kenusok ebben az évben is a Héraklész fizikai felmérővel kezdik a versenyszezont, de addig is vezetőedzőjükre, Faludy Andrásra még adminisztratív feladatok is várnak, hiszen hazai szövetségben még véglegesíteniük kell versenynaptárt, valamint pontosítaniuk a versenyszabályokat, ezek mellett pedig Bulgáriában, a nemzetközi maraton szakág megbeszélésén is képviseli a magyar érdekeket.

A Desedán a hagyományos Vígh Sándor emlékversennyel indítják majd a szezont. A kétnapos megméretésre, melyet április végén rendeznek majd az első napra a maraton szakág legjobbjait várják, míg a másodikon rendezik a klasszikus kajak duatlont a fiatalok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában