Úszás

2023.01.04. 15:36

Nehéz másfél év elé néz a szövetségi kapitány

Sós Csaba szövetségi kapitány szerint fő a fejük annak kapcsán, hogyan állítsák össze a magyar úszók programját a 2024-es, párizsi olimpiáig. Bár 2023 hagyományos év lesz egy világbajnoksággal, ám 2024-ben vb, országos bajnokság és Európa-bajnokság is lesz három hónapon belül.

MW

– Három hónapon belül három ilyen verseny nagyon durva – emelte ki Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség kapitánya. – A váltók olimpiai kvalifikációja a 2024-es, februári dohai vb-n dől el, így bár szívem szerint azt tenném, nem tehetem, hogy negligálom, mert akkor a váltóink nem tudnak Párizsban indulni.

Megjegyezte, a várhatóan áprilisi országos bajnokság arról határoz majd, mely versenyzők kerülnek be a csapatba, kik lesznek védettek, így arra is mindenki igyekszik majd csúcsformában érkezni.

Milák Kristóf idei évére visszatekintve kiemelte, hogy új edzőjével is két világbajnoki és három Európa-bajnoki aranyat nyert, ráadásul 200 méter pillangón újra világcsúcsot úszott, de szerinte még ennél is több van benne.

– Szakmailag a budapesti vb-döntős úszása nem volt okos, előtte beteg is volt, ami zavarta a felkészülését, ráadásul hazai medencében, a hazai közönség előtti úszásban még tapasztalatlan – mondta a szövetségi kapitány. – Milák ugyanakkor egy zseni, bármikor bármire képes, és biztos vagyok abban, hogy ennél még legalább egy másodperccel képes gyorsabban teljesíteni a távot.

A Honvéd huszonkét éves olimpiai bajnokáról megjegyezte, hogy még gyorsúszó is lehet belőle, ugyanis a római Eb-n csak a világcsúcstartótól kikapva lett ezüstérmes százon, a 4x200-as váltót pedig aranyérmes helyre hozta be.

Az idén Milák Kristóf, Holló Balázs, Németh Nándor, Márton Richárd összetételben szerepelt gyorsváltóval kapcsolatban kijelentette, hogy a négyesben bármi benne van, mert "négy nagyon klassz gyerek" alkotja a stafétát, akiknél jól lehet variálni, ki melyik pozícióban úszik. Az előjelek ráadásul azt mutatják, a jövőben még lehet fejfájása a váltó összetételével kapcsolatban, ugyanakkor azt egyértelművé tette: az egyéni szereplést nem áldozzák fel a váltóért, mert az úszás alapvetően egyéni sportág.

A háromszoros ötkarikás bajnok Hosszú Katinkával kapcsolatban kifejtette: az idei év előtt azt gondolta, reális cél lehet, hogy elérje a 100 érmes álomhatárt a felnőtt világversenyeken, most azonban már úgy véli, ez egyre nehezebb lesz, mert ha ez a terve, akkor bele kell raknia három hónap olyan munkát, amit már nagyon régen nem csinált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában