Segítség

2023.02.08. 11:36

Tovább támogatják a Kasit

Minden korábbinál magasabb összeg áll a magyar sportegyesületek támogatására ebben az évben – derült ki a Sportállamtitkárság és a Sportegyesületek Országos Szövetsége közös sajtótájékoztatóján.

Sonline

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Schmidt Ádám, a sportért felelős államtitkár és Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elárulta: 2023-ban minden korábbinál magasabb összeg áll a honi sportegyesületek támogatására.

– A legfontosabb célunk az, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk, ehhez az erős és jól szervezett egyesületek jelentik az alapot – hangsúlyozta a tavaly májusban kinevezett Schmidt Ádám.

Január tizenkilencedikén már tett egy, a mostanihoz hasonlóan fontos és legalább ennyire örömteli bejelentést az államtitkár. Akkor arról tájékoztatott, hogy elindult a 43 olimpiai sportágat érintő Nemzeti Versenysportfejlesztési Program, melynek keretében a tavalyi 11.8 milliárd helyett 14.5 milliárd forintnyi támogatással kalkulálhatnak a szakszövetségek.

Nő a kiemelt vidéki klubok száma és azok támogatása is – ami előbbit illeti, napokon belül várható döntés arról, hogy az eddigi 20 helyett 24 vagy 25, esetleg még több egylet vallhassa magát kiemelt vidéki sportegyesületnek, ami pedig utóbbit, 3 milliárd 236 millióról 4 milliárd 163 millióra ugrik a klubok támogatása.

A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola továbbra is azon kiemelt sportegyesületek közé tartozik, melyek a magyar állam megkülönböztetett sportszakmai támogatását élvezi. Az eseményen jelen volt a Kasi igazgatója, Fekete Ádám és az igazgató-helyettes, Lomnici Attila, akik örömmel értesültek a további támogatásról, s elmondták: reményeik szerint a támogatás a megemelkedett terhek mellett is biztosítja a Kasi sportolóinak magas szintű felkészítését és versenyeztetését.

E mellett 2015-ben megálmodták, 2016-ban pedig kidolgozták a Hiszek Benned Programot, amely a kis- és közepes sportegyesületeket hivatott segíteni. Nem is akárhogy: amíg tavaly 247, idén 500 millió forintra pályázhatnak az érintett klubok. Mint Schmidt Ádám kiemelte, ellentétben az eddigi gyakorlattal, amikor késő nyáron, kora ősszel lehetett pályázni, 2023-ban már tavasszal lehetőség nyílik erre. Az utóbbi években 300-350 egyesület jelentkezett a minimum 500 000, maximum 4 millió forintos támogatásra.

– Ahhoz, hogy az ország minden településén a fiatalok és a kevésbé fiatalok tudjanak sportolni, ezen egyesületek megerősítésére van szükség – tette hozzá a nyolcszáznál is több klubot képviselő SOSZ elnöke. Deutsch Tamás egy mondatban összegezte a lényeget: példátlan előrelépést jelent, hogy a legkisebb kluboktól kezdve a Honvédig és a Ferencvárosig 14 milliárd 400 millió forint jut a magyar sport, a magyar sportegyesületek közvetlen állami támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában