Kézilabda

2023.03.03. 13:35

Egy rakás meghívót kaptak a somogyi kézicsapatok

A junior lányok Siófokon, a serdülők Gyálon készülnek a legfontosabb versenyekre, az ifjúságiak pedig március elején útnak indultak Romániába, hogy egy barátságos tornán vegyenek részt.

Trancsik Zsanett

Fotó: Németh Levente

Első idei összetartása került sorra a magyar junior leány kézilabda-válogatottnak, amely február 27-én kezdte meg a munkát Siófokon. A korosztály a múlt nyáron még ifjúságiként szerepelt a világbajnokságon, amelyen végül a harmadik helyet szerezte meg. A lányok ősztől már a legidősebb korosztály tagjaiként viselhették a címeres mezt. 

A Szilágyi Zoltán szövetségi edző által vezetett együttesnek az idei célversenye a július 6-án kezdődő junior Európa-bajnokság lesz, amit Romániában rendeznek meg. A csapat addig többször is találkozik majd, a felkészülés első 2023-as állomása pedig hétfőn kezdődött Siófokon. A hét közepéig a labdás edzéseken és az erőfejlesztésen volt a hangsúly, utána pedig felkészülési torna kezdődött a városi sportcsarnokban. A magyar lányok mellett érkezik a spanyol, a német és a román válogatott, utóbbi kettő a nyári kontinensviadal mezőnyét is erősíti, a románok az Eb házigazdáiként. 

A női juniorválogatottba nyolc NEKA-játékos kapott meghívást; Csíkos Luca, Gém Léna, Juhász Kata, Kovalcsik Bianka, Szabó Anna, Szabó Lili, Varga Emília és Zaj Klára. 

Az Európai Kézilabda Szövetség elkészítette a női U19-es Európa-bajnokságának csoportbeosztását. A tavalyi U18-as világbajnokságon harmadik helyen záró magyar együttes a C csoportban szerepel majd Norvégia, Franciaország és Szerbia társaságában. 

A juniorok mellett a serdülők is itthon készülnek a héten. A Penszki Gergely vezette korosztály Gyálon találkozott és edz február 27-től. 

A serdülők között a Nemzeti Kézilabda Akadémiából Csóti Petra, Katona Lujza, illetve Nagy Bianka gyakorol együtt Gyálon a kerettel, valamint a siófoki Bozsodi Eszter. 

Elkészült a nyári német-görög rendezésű férfi junior (U21-es) kézilabda-világbajnokság csoportbeosztása is. A nemzetközi szövetség által lebonyolított sorsoláson a tavalyi U20-as Európa-bajnokságon az ötödik helyen záró magyar együttes az athéni E csoportban szerepel majd Dánia, Argentína és Óceánia fiataljai ellen. 

A januári edzőtáborban kilenc NEKA-játékos szerepelt a válogatottal; Bodócs Marcell, Karai Miklós, Krakovszki Bence, Krakovszki Zsolt, Palasics Kristóf, Papp Tamás, Szilágyi Benjamin, Tárnoki Márkó és Temesvári Gábor. 

A juniorokhoz és a serdülőkhöz hasonlóan a magyar ifjúsági leány kézilabda-válogatottnak is felkészülési hét kezdődött. A Bohus Beáta vezetőedző és dr. Woth Péter edző által irányított korosztály a következő napokban hazai környezetben készült, majd március elsején útnak indult a romániai Brailába, hogy részt vegyen a Carpati Trophy elnevezésű barátságos tornán. 

A csapat eredményes évet zárt tavaly, hiszen – még serdülőként – aranyérmet szerzett a nyári EYOF-on, amely a korosztály első komoly nemzetközi megméretése volt, míg decemberben a lengyelországi Olimpiai Reménységek Versenyén diadalmaskodott. 

A már említett romániai felkészülési tornán három ellenfele lesz a lányoknak, amelyek közül – még serdülőként – minddel találkozott a besztercebányai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A szlovákokat tizenhét, a románokat jóval kiélezettebb meccsen, hét góllal győzte le az akkor még Penszki Gergely által irányított válogatott a csoportkörben, míg az elődöntőben a norvégok ellen vívta a legszorosabb mérkőzését a tornán. Az északiakkal 30–30-ra végződött a rendes játékidő, a hosszabbítás viszont a magyar fiatalok akarata szerint alakult 6–3-ra. A szlovákokkal az ORV-n is összefutottak a magyar játékosok, akkor tizenegy gólos sikert ünnepelhettek. 

Az ifjúsági válogatottal öt NEKA-játékos, Bali Boróka, Fazekas Virág, Hornyák Anna, Keceli-Mészáros Renáta, Szebeni Dorina, illetve a siófoki Grebenár Réka és Baranyi Dorottya készülhet. 

Az Európai Kézilabda Szövetség a lányok nyári montenegrói U17-es Európa-bajnokságának csoportbeosztását is elkészítette. Az első nagy nemzetközi versenyén résztvevő U17-es magyar ifjúsági válogatott a D jelzésű négyesben kapott helyet Románia, Franciaország és Észak-Macedónia mellett. 

A Siófok KC gárdájánál nem csak az utánpótláskorúak és a magyarok kaptak válogatott meghívót. A magyar felnőtt kerettel Papp Nikolett és Debreczeni-Klivinyi Kinga készülhet, míg a horváttal Dejana Milosavljevic, a mon­tenegróival Marina Rajcic, a szlovénnel Tamara Mavsar, a szerbbel Ana Kojic, a szenegálival pedig Hawa N’Diaye, illetve Dounia Abdourahim. 

Ahogy a bogláriak közül sem csak a fiatalok érdekeltek, hiszen keretet hirdettek a Svájc elleni eb-selejtezőkre is. A válogatott Budaörsön készül a találkozókra, a keretben pedig a HSA NEKA csapatában szereplő Palasics Kristóf, Krakovszki Zsolt és Krakovszki Bence bizonyíthat majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában