Úszás

2023.04.24. 13:30

Irány Fukuoka! Németh Nándor biztosan ott lesz a világbajnokságon

A Magyar Úszó Szövetség elnöksége jóváhagyta Sós Csaba szövetségi kapitány előterjesztését, melynek értelmében az ob után 23 úszó élvez védettséget, köztük a siófoki Németh Nándor is.

Molnár Gábor

Németh Nándor biztosan ott lesz a világbajnokságon

Fotó: Domotor Csaba

A siófoki Németh Nándor is ott lesz a vb-n – jelenleg huszonhárom tagú a fukuokai világbajnokságra kijelölt magyar medencés úszóválogatott; avagy a Magyar Úszó Szövetség elnöksége elfogadta Sós Csaba szövetségi kapitány előterjesztését, így a szombaton, Kaposvárott véget ért 125. országos bajnokság után tizenkét férfi és tizenegy női úszó részvétele vált biztossá.
Az olimpiai bajnok, világrekorder Milák Kristóf és az Európa-bajnok Kós Hubert egyaránt négy számban szerzett indulási jogot, a nyíltvízen olimpiai ezüstérmes, világbajnok Rasovszky Kristóf pedig akár három rajtot is bevállalhat az első hét sósvízi számai után – legalábbis a fukuokai vb-csapat „alapját” képező védettségi listán az ő nevük szerepel a legtöbbször. A hölgyeknél az Európa-bajnok Mihályvári-Farkas Viktória és az újjászületett Késely Ajna három-három távon teljesítette a szintet.

Németh Nándor ott lesz a világbajnokságon
Németh Nándor ott lesz a világbajnokságon
Fotó: Árvai Károly


Mint Sós Csaba szövetségi kapitány hangsúlyozta: a jelenlegi névsorban szereplők biztos indulók valamennyi megjelölt távon. Őket már kiütni nem lehet, csupán csatlakozni hozzájuk (netán a helyükre lépni, ha valamelyik számot inkább „leadnák”): ahol még csak egyvalaki úszott szintet, vagy mindkét hely üres, ott júniusig van lehetőség a fukuokai kvalifikáció teljesítésére.
A védettséget élvező versenyzők között akadnak régi kipróbált harcosok, így a nyáron 35. születésnapját ünneplő Verrasztó Dávid a férfiaknál, illetve a Cseh László sporttörténelmi rekordját beállítani készülő, 10. nagypályás világbajnokságán rajthoz álló Jakabos Zsuzsanna. Ugyanakkor utazik néhány újonc is: a férfiaknál abszolút elsőbálozó az 50 háton junior Eb-érmes Székely Áron, továbbá Zombori Gábor, aki olimpián már indult, de vébén még nem, illetve a nyíltvízen a váltóval tavaly érmes Betlehem Dávid a medencében debütál majd. A hölgyeknél Flück Nóra és Szabó-Feltóthy Eszter szintén első világbajnokságára készülhet.
A biztos indulók
Férfiak: Betlehem Dávid, Holló Balázs, Kós Hubert, Kovács Benedek, Márton Richárd, Milák Kristóf, Németh Nándor, Rasovszky Kristóf, Szabó Szebasztián, Székely Áron, Verrasztó Dávid, Zombori Gábor.
Nők: Burián Katalin, Fábián Bettina, Flück Nóra, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Mihályvári-Farkas Viktória, Pádár Nikolett, Sebestyén Dalma, Senánszky Petra, Szabó-Feltóthy Eszter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában