Kézilabda

2023.05.23. 13:58

Gőzerővel készülnek a junior Európa-bajnokságra

Edzőtáborba vonultak a korosztályos leány kézilabda-válogatottak, a Győrben készülő juniorokra pedig egy spanyolországi látogatás is várt, a fiatalok ugyanis két felkészülési mérkőzést játszottak a házigazdákkal.

A boglári Varga Emília is a válogatottat erősítette

Fotó: NEMETH LEVENTE FOTO

A július hatodikán Romániában kezdődő U19-es Európa-bajnokságra készülő kézisek előbb 34–23-as győzelmet arattak, majd egy nappal később 24–24-re végeztek a házigazdák ellen. A magyar csapatból mindkétszer az FTC-s, de a jelenlegi évadban kölcsönben az MTK együttesét erősítő Simon Petra szerezte a legtöbb gólt (hat, majd hét).

– Nem először edzőtáboroztunk ebben az évben, a munka viszont már a korosztályos Európa-bajnokság jegyében telt – kezdte az értékelést Szilágyi Zoltán, a juniorválogatott szövetségi edzője. – A korábbiakhoz képest tovább szűkítettük a keretünket a találkozó előtt, ám végül sérülés és betegség miatt nem lehetett teljes a létszámunk, tizenhatan utaztunk el Spanyolországba. Az előtte lévő napokat Győrben töltöttük, ahol minden adott volt, hogy minőségi munkát végezzünk. A válogatott hét során tovább körvonalazódott, hogy mit játszunk majd az Eb-n, a védekezés és a támadás tekintetében is. Megvannak azok az elemek, amik a legnagyobb erősségünknek számítanak, ezeket próbáltuk erősíteni a héten. A spanyolok elleni meccsek felemásra sikerültek; az első összecsapáson elől és hátul is jól működött a gépezet, míg a visszavágón dekoncentráltság jellemezte a játékunkat, ami rögtön a kezdés során megmutatkozott. A pozitívum, hogy a végjáték sikeres volt, ennek köszönhető a döntetlen. Nem az eredmény a fontos a felkészülési mérkőzéseken, ám mindig a győzelemre törekszünk, emellett a számszerű végkifejlet általában jól tükrözi a meccs képét.

A szakember szerint már érződik a lányokon, hogy közeleg az Eb kezdetének időpontja. A magyar csapat a norvégokkal, a franciákkal és a szerbekkel került egy négyesbe.

– Természetesen egyre többször jön szóba az Európa-bajnokság, a sorsolás óta pedig a csoportellenfeleinkről is beszéltünk már, illetve arról az ágról, amire kerültünk, ott motoszkál a fejekben a kontinensviadal – fogalmazott a szövetségi edző. – Ettől függetlenül még elsősorban a klubjukra koncentrálnak a játékosok, hiszen mindenkire komoly feladatok várnak az évad utolsó részében. Válogatott összetartás már csak közvetlenül az Eb előtt lesz, három hetet készülünk majd együtt a július eleji kezdést megelőzően.

A junior kerettel együtt készült hét NEKA-játékos, Csíkos Luca, Gém Léna, Juhász Kata, Szabó Anna, Szabó Lili, Varga Emília és Zaj Klára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában