Futókörök napja

2023.05.21. 17:58

Százak koptatták a cipőjük talpát a Cseri parkban

Országszerte több ezer profi és amatőr sportoló húzott futócipőt vasárnap, hogy akár egy, akár egy maratonnál is több kilométert teljesítve segítse települését az első helyhez az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Futókörök Napján.

Klein Péter

Fotó: Lang R.

Folyamatosan bővülnek a futókörök hazánkban, ennek apropóján pedig már harmadik alkalommal rendezte meg a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) a Futókörök Napját. Ebben az évben minden eddiginél több, 25 helyszínen csatlakozhattak a rendezvényhez a futás szerelmesei. Vármegyénkben az idén is a kaposvári Cseri park rekortán borítású, egy kilométer hosszú pályája várta a sportolni vágyókat, akik bármikor bekapcsolódhattak a helyszínek között zajló küzdelemsorozatban, hogy akár egy, vagy lényegesen több kilométerrel segítség településünket az első helyre.
– Nagyszerű érzés volt, mikor megláttam, hogy már az első negyed óra után Kaposvár vezetett, s folyamatosan érkeztek a helyszínre a futók – mondta Péter Attila, a kaposvári verseny szervezője. – Feldobta a résztvevői létszámot és a hangulatot is, hogy a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola családi pikniket szervezett a helyszínre. A helyzetünk abból a szempontból évről-évre nehezebb, hogy az országos futópályaépítési program folyamatosan halad előre, amit jól mutat, hogy első alkalommal, tíz, míg tavaly tizenöt, ezúttal pedig már huszonöt helyszín van országszerte. 
A verseny kezdetekor, vasárnap kilenc órakor már kígyózó sorban álltak a Cseri parkban a futók, hogy átvegyék a chipeket, s megkezdhessék a körözést. A résztvevők között számos amatőr futót fedeztünk fel, de mellettük igazolt sportolók is rótták a köröket, hiszen a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola növendékei és Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia játékosai, edzői is gyűjtötték a kilométereket, sőt a város alpolgármesterei közül Pintér Rómeó és Borhi Zsombor is futócipőt húzott, hogy ezzel is dobogóra segítse az idén 150. születésnapját ünneplő Kaposvárt.


A Cseri parkban lévő futókörön kiválóan indítottak a résztvevők, hiszen már az első órában nyolcszáz kilométert tettek meg, amivel Kaposvár több mint száz kilométerrel vezetett a második helyen álló, kétszeres győztes Dabas előtt. Féltávnál, négy óra elteltével viszont átvette a vezetést a dabasi pálya, amely csupán tizenkét kilométerrel teljesítette jobban. A verseny vége előtt két órával már újra a somogyi megyeszékhely vezetett, egy órával a zárás előtt pedig, mikor már bőven ötezer (!) kilométer felett jártak az élen haladók újra Dabas állt az első helyen, s ezt már nem engedte át senkinek. 

Kattints a képre több fotóért! 
Fotó: Lang R.


Kaposvár az első kiírásban sokáig vezetett, végül a második helyen zárt, míg az előző évben a hetedik helyet szerezte meg a települések közötti rangsorban. Két évvel ezelőtt 292 futó 2493, tavaly pedig 504 induló 3391 kilométert teljesítette a Cseri parkban. A harmadik alkalommal megrendezett Futókörök Napján, a Rippl-Rónai festmény ihlette célkapun összesen 732 futó haladt át, akik 6333 kilométerrel az országos második helyet szerezték meg.

Az összes egyéni eredmény ide kattintva tekinthető meg! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában