Kaposvári Rákóczi FC

2024.06.12. 09:00

Székely Tibor: nem csináltam csodát, csak növeltem a labdabirtoklást 

A télen vette át az NB III. Dél-Nyugati csoportjában érdekelt Kaposvári Rákóczi FC irányítását Székely Tibor, akinek érkezésével egy teljesen új utat járt be a csapat a tavaszi szezonban.

Klein Péter Nándor

Fotó: Lang Róbert

– Amikor télen Kaposvárra érkezett, azt mondta szeretné lerakni az alapokat. A lelátóról nézve ez sikerült, hogy érzi ezt a kispadról? 
– Úgy érzem, sikerült, egy jó szezont zártunk – mondta Székely Tibor, a Kaposvári Rákóczi FC vezetőedzője. – Kiemelném, ez legfőképp a játékosoknak köszönhető, akik éhesek voltak a munkára, minden újdonságot hamar magukba szívtak, gyorsan tanultak. Amikor a télen egyeztettem Prukner Lászlóval (a Kaposvári Rákóczi elnöke - a szerk.) vázoltam neki az elképzeléseimet, de azt nem gondoltam, hogy a játékosok ezeket ilyen gyorsan elsajátítják. Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy kész a csapat, ugyanis többször kerültünk hullámvölgybe. Összességében viszont örülök annak, hogy lehetőséget kaptam a Rákóczinál, büszke vagyok a srácokra, akik pedig az elmúlt idényre lehetnek büszkék. 

– Kiemelendő, hogy a magasabban jegyzett, a tabellán a Rákóczi előtt álló csapatok ellen tavasszal rendre jó játékot mutattak. A Dunaföldvárt kiütötték, Nagykanizsáról tíz emberrel is elhozták a három pontot, Iváncsán pedig csak centiken múlt, a győzelem, hiszen a 94. percben elhibáztak egy büntetőt. 
– Azon csapatok ellen, melyek bátran felvállalták a támadófocit, magasan letámadtak nagy területet hagytak maguk mögött, jól ment a játék. Voltak azonban olyan csapatok, melyek visszaálltak, nem hagytak olyan területeket, amiket ki tudtunk volna használni. Ez természetes, hiszen mindenki készül a másikra és eredménykényszerben van, emiatt eleve úgy futballoztak, hogy visszaálltak a tizenhatosra. Volt két olyan meccsünk, mikor emberelőnyös helyzetbe kerültünk, látszott, hogy nehezen találjuk ennek a játékszituációnak a megoldását. Ezt gyakorolnunk kell a jövőben. Azok a csapatok ellen, melyek visszaállnak és egy ötös, vagy hatos, az Érd például kilences láncba, húsz méterre a kaputól, nehéz passzsávokat találni, hiába mozgatod a játékot. Ha leosztjuk, akkor négy-hat méterre mindig jut egy új játékos, ezt pedig megszenvedtük. A rangadókon viszont az ellenfél is dominálni és nyerni akart, ez jobban feküdt nekünk, jobb játékot is tudtunk nyújtani. 

Kaposvári Rákóczi FC
Fotó: Lang Róbert

 – Fiatal csapatot vett át, melynek átlagéltkora 21,5 év. Több akadémista először kapott lehetőséget a felnőttek között, elégedett a teljesítményükkel?  
– Ilyen szezon után nehéz kritikát megfogalmazni, mégis vegyesek az érzéseim a fiatalokkal kapcsoltban. Azokat, akik rendszeresen az első csapattal készültek, nem érhet kritika, minden edzések próbáltak maximumot nyújtani, a munkájukkal kivívták maguknak, hogy bemutatkozhattak a harmadosztályban. Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy többször kértünk fel nagyobb létszámban az utánpótlásból játékosokat. Azoknál viszont, akik alkalomszerűen jártak az első csapat edzéseire, éreztem mentális problémákat. Többször keresni kellett őket, hogy jöjjenek edzésre. Kicsit azt tükrözte a viselkedésük: örüljünk, hogy itt van. Úgy érzem, ezeket el kell mondanom, mert bízom a változásban. 

– A tavaszi szezon egy igazi sikertörténet, hiszen a tizenhárom bajnoki meccsből csupán egyet veszített el a csapat. Elégedetten dőlhet hátra? 
– Tényleg elégedett vagyok, nemcsak az eredménysorral, hanem a látottakkal is. Vannak olyan játékosaink, akik rengeteget léptek előre. Nem csináltam csodát, csak azt szerettem volna, ha nő a labdabirtoklásunk, emiatt egy más jellegű futballra váltottunk. Ebben tudtunk előrelépni, ráadásul még eredményesek is voltunk, így egyáltalán nem lehetek elégedetlen. A jövőben azon leszünk, hogy ezt tovább fejlesszük. Azt viszont nem tudom megígérni, hogy szezononként csak egy vereségünk lesz, de dolgozunk rajta – tette hozzá mosolyogva. 

Hampuk Ádám és Babinszky Bence volt a Rákóczi két legeredményesebb támadója
Fotó: Lang Róbert

– A csapat szinte végig harcban volt a dobogóért. Okozott az némi csalódást az öltözőben, hogy végül nem szerezték meg a bronzérmet?
– Nem csalódottságnak mondanám, de a pályafutásom során szerzett tapasztalatok alapján tudom, ritkán adódik ilyen lehetőség a sportban. A kezünkben volt a harmadik hely, mert az MTK második csapata ellen az utolsó tíz percben még vezettünk, Iváncsán a 94. percben tizenegyest hibáztunk. Ha ezek a pontok megvannak, akkor a Nagykanizsának nincs beleszólás a harmadik helybe, de tegyük hozzá, ők is megdolgoztak érte. Viszont rajtunk is múlt, ez pedig egy kicsit fáj, a srácok is, mivel célként tűzték ki a dobogót, amiért sokat tettek. Összességében viszont nem csalódás a negyedik hely. 

– Ha volt is csalódottság a játékosokban, azt nem lehetett érzeni az utolsó Érd elleni bajnokin, ami az idény egyik legizgalmasabb meccsét hozta. 
– A srácok csalódottak voltak a harmadik hely miatt, de gyorsan feltalálták magukat. Amikor biztossá vált, hogy nem lehetünk bronzérmesek beszéltem a srácokkal és új célt tűztünk ki: azt, hogy az utolsó találkozón biztosítsuk be a negyedik helyet és játszunk egy jó meccset a szurkolóinkért. Azt viszont nem gondoltam, hogy ennyire változatos lesz a mérkőzés, melyen, sokat kell izgulni, de ezért szép a futball. 

Kaposvári Rákóczi FC
Fotó: Lang Róbert

 – Most ért véget a szezon, de a következő szezon már itt van a nyakunkon, ugyanis június 17-én még egyénileg, majd egy hét múlva közösen is elkezdik a felkészülést a labdarúgók. Átalakul a keret a következő idényre? 
– Azon dolgozik a vezetőség, velem együtt, hogy megtartsuk az értékeinket és adott esetben pár poszton erősítsünk – tette hozzá Székely Tibor, aki a következő idényben is marad Kaposváron. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában