Fotók

2024.07.08. 12:17

Játékos formában élték meg a sportágak nyújtotta élményt

Nyári napközis tábort szervezett a Somogy Megyei Diáksport Szövetség a múlt héten Kaposváron. A rendezvény célja volt, hogy játékos formában, tematikus mozgásprogramokra épülve, tartalmas elfoglaltságot biztosítson a gyerekek számára.

Navracsics Zsófia

Sporttábor Idén negyedik alkalommal szervezett diákolimpiai tábort a Somogy Megyei Diáksport Szövetség Kaposváron. Egész héten tartalmas programokkal tölthették a szünidőt a mozgásra vágyó diákok a Munkácsy Mihály Gimnázium tornacsarnokában. 

– A résztvevőket az 1–4. osztályos korosztályból várták a szervezők. Ebben a korban még nem dől el a sportágválasztás, ezért tartották fontosnak, hogy a kisiskolásokat szólítsák meg a programmal – fogalmazott Rózsáné Ősz Márta, az SMDSZ vármegyei titkára. A testnevelők a táborzáráskor tájékoztatást is adtak a szülőknek, hogy milyen mozgásformát javasolnak a gyermekeknek, segítve a jövőbeni sportágválasztást. 

Idén ötven fő részvételével zajlott a rendezvény, ahol a sport mellett az egészséges életmód is fókuszba került. Rózsáné Ősz Márta a tábor szervezőjeként lapunknak elmondta, sok sportágat érintettek játékos jelleggel, amellyel a gyermekek nem találkozhatnak a testnevelésórákon a mindennapokban. A résztvevők különleges formában ismerhették meg a diákolimpiai sportágakat. Ilyen volt az ülő röplabda vagy a footgolf, de a szabadtéri vízipisztolyos számháború is nagy élményt nyújtott a kicsiknek a Berzsenyi parkban. A tábor két éve életmódprogrammal is kiegészült. Az idei évben gyümölcsökből szobrokat készítettek a résztvevők, amelyeket utána el is fogyaszthattak. A sportolás élményét fesztiváljellegű légkörben igyekeztek megvalósítani a szervezők, hogy a mozgás örömét minden diák élményként vihesse magával. 

Az esemény másik célja volt a szakmai fejlődés is. – A Magyar Diáksport Szövetség meglátása, hogy a testnevelés oktatásának is meg kell újulnia, hiszen a mai gyermekeknek sokkal színesebb mozgásprogramot kell adni – fogalmazott Rózsáné Ősz Márta, aki hozzátette: – Az MDSZ által szervezett központi képzések alapján a kaposvári táborvezető, Rózsa János testnevelő új módszertani elemek alapján állította össze a programokat. 

Kaposváron a tavalyi évtől újításként a rendezvény zárónapján a szülők is bekapcsolódhattak a táborba. Egy különleges sorverseny keretében nem gyermekeikkel egy csapatban versenyeztek, hanem ellenfélként bizonyíthatták tudásukat. A sorverseny 5-6 feladatból álló tematikus programként zárta a hetet, amely az idén a négy évszak jegyében zajlott. Kellékként előkerültek a sílécek is, de a szőlőfürtöt szimbolizáló lufik is megoldandó feladatok elé állították a kicsiket és nagyokat közösen. 

Évről évre országosan is egyre nagyobb az érdeklődés a sporttábor iránt, így a szervezők szinte biztosak abban, hogy lesz folytatás. Az elmúlt évek pozitív tapasztalatai után pedig bizakodnak, hogy minél több fiatallal megismertetik és megszerettetik a sportolás élményét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában