Lovassport

2024.07.08. 13:01

Magyar sikerek születtek a kaposvári lovasakadémián

Az országos díjugrató verseny után a lovastusázók mérettették meg magukat a Lovasakadémián a múlt hétvégén. A háromnapos erőpróbán a legmagasabb kategóriában magyar sikerek születtek, élete első versenyén kaposvári versenyző is győzelemmel bizonyított.

Navracsics Zsófia

Fotó: Lang Róbert

A nemzetközi versenyre közel 130 ló érkezett a hétvégén Kaposvárra. Európa számos országából várták az indulókat, akik három versenyszámban mérték össze tudásukat. A pénteki napon hagyományosan a díjlovaglás szakágában bizonyíthattak, ahol a lovak idomíthatóságágát, mozgását pontozták az ítészek. Szombaton a verseny leglátványosabb részeként a terepversenyen vettek részt a versenyzők. A régen katonai sportként ismert szám igazi kihívás elé állította a lovasokat. Természetes akadályokon nehezített feladatokat hajtottak végre, ahol a lovak kitartását és bátorságát figyelték. Az utolsó napon díjugratással zárták a versenyprogramot.

Villányi Krisztina, a verseny szervezőjeként elmondta: – a szabadtéri versenyt az időjárás is befolyásolta. A pénteki nap kellemesebb időjárása után szombaton a meleg megterhelő volt a lovak számára, amely nehezítette a versenyzők dolgát, de összességében sikeresnek ítélték meg a rendezvényt.

Egy rutinos csapat vett részt a szervezésben. A hazai építők több mint egy héten át alakították ki a több nehézségi szintű tereppályát a külföldi és hazai szakemberek tervei alapján. Külön pályabíró felügyelte az egyes versenyszakaszokat. Az akadémia lovasedző szakos hallgatói az oktatásuk részeként szintén segítették a verseny lebonyolítását, de önkéntesként külsős lovasok is pályaszolgálatot teljesítettek.

A nemzetközi mezőnyből kiemelkedő magyar sikerek születettek: mindhárom versenyszámban a legkiválóbb eredményt hozta Pintér Vanda, PSH Cross Dylan nevű lovával, aki megnyerte az egyik legmagasabb kategóriát 3 csillag rövid formátumban. Több magyar győzelem mellett helyi sikerre is büszkék lehetünk. Élete első versenyén rögtön első helyet tudhatott magáénak Gyuris Noémi, Hannibál nevű lovával. A Lovasakadémia SC lovasedző szakos hallgatója AK kezdőlovas kategóriában lett a legjobb.

Eredmények

3* Hosszú formátum:
1. Matej Sukdolak (CZE) – Quida nevű lovával
2. Tuska Péter (HUN) – Rádiháza Junior nevű lovával
3. Grósz Kata (HUN) – Kantharos BP nevű lovával

3* rövid formátum eredménye:
1. Pintér Vanda (HUN) – PSH Cross Dylan n.l.
2. Pasquale Migliaccio (ITA) – Latemar del Fontanile n.l.
3. Rády Anna (HUN) – Cin-Cin Kisegér

2* hosszú formátum:
1. Andrea Novotná (CZE) – Kurier n.l.
2. Miroslav Trunda (CZE) – Evita n.l.
3. Király Alíz (HUN) – Délibáb Felhő n.l.

2* rövid formátum:
1. Miroslav Trunda (CZE) – Corneritas n.l.
2. Gabriela Slaviková (CZE) – Moony Rain n.l.
3. Sarka Stvanova (CZE) – Visty n.l.

1* rövid formátum:
1. Hock Zsófia (HUN) – Valencia n.l.
2. Varga Fanni Sára (HUN) – Carmen n.l.
3. Czirok Márton (HUN) – Kilimanjaro n.l.

Hazai versenyszámok:

A amatőr győztese: Sára Strakosová (CZE) – Konie n.l.
A kezdő ló győztese: Gabriela Slaviková (CZE) – Gatsby Low
A ifjúsági győztese: Király Alíz – Coral
A nyitott győztese: Csiba Zsuzsa – Rádiháza Elina
A0 nyitott győztese: Papdiné Szabó Kinga – Csiperke
A0 előkezdő ló stílusverseny: Somlóvári Gergő – GRANTSTOWN GRAND GESTURE
A0 ifjúsági stílusverseny győztese: Hajdu Luca – Crystal
AK kezdő lovas győztese: Gyuris Noémi – Hannibál (Kaposvári Lovasakadémia SC versenyzője)
A nyitott szám győztese: Cseppentő Regő – Babilon

A kaposvári lovassport élet nem áll le a nyári időszakban sem. Két hét múlva szintén háromnapos díjugrató versenyre várják az érdeklődőket, augusztus végén pedig ismételten a lovastusázók veszik birtokba a Pannon Lovasakadémia versenyistállóit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában