2024.09.19. 13:13
Egészséges táplálkozásra nevelik az akadémistákat
A NEKA étterme reggel hat órától este kilencig napi legalább háromszori étkezéssel várja az akadémistákat. A menü összeállításánál a változatosságra törekednek, s mindig friss alapanyagokból készülnek az ételek és ha valaki kér, repetát is kap.
– Hogyan telt a nyár és vele együtt a holtszezon?
– A kollégisták júniusi kiköltözésével számunkra nem ér véget a munka, hiszen indul az edzőtáborok sora – mondta Miseta Péter mesterszakács, étteremvezető. – Vannak rendszeresen visszatérő csapatok, természetesen más-más igényekkel, és ezeket megpróbáljuk egytől egyig kielégíteni. Néhány együttessel már az érkezés előtt leegyeztetjük a menüt, de sokan ránk bízzák az összeállítását.
– Július végén újra benépesül a Lakófalu. Hogyan készülnek fel az akadémisták visszaérkezésére?
– Könnyített étlapot állítunk össze, amely igazodik a nagy meleghez, de tápláló is, hiszen a felkészülési időszakban sok edzés vár a fiatalokra. Fontos, hogy felmérjük az újonnan érkezettek étkezési szokásait, és felhívjuk a figyelmüket a megrendelés fontosságára és a tudatos étkezésre.
– Mikor kezdődik, illetve fejeződik be a mindennapi munka?
– Két műszakban dolgozunk: délelőtt és délután. Az étterem reggel hattól este fél kilencig tart nyitva. Nyitáskor már zajlik a munka a konyhában, készül a svédasztalos reggeli, amelyet a gyerekek edzés előtt és után is igénybe vehetnek. Eközben természetesen már készül az ebéd, amelyet fél tizenkettőtől – az iskolai elfoglaltságokhoz és az edzésekhez igazodva – fél háromig lehet elfogyasztani. A délutános munkatársak 13 órára jönnek, ők segítenek az ebéd tálalásában, és közben nekilátnak a vacsorának. Általában este fél kilenc és kilenc óra körül zárunk. Jelenleg tizenheten vagyunk a konyhán, ebből műszakonként két szakács, két-három konyhai kisegítő és egy cukrász dolgozik.
– Mi a legfontosabb szempont a menü összeállításánál?
– A változatosság! Többféle húst használunk, különböző tésztaételeket készítünk, a leveseket is igyekszünk kicsit feldobni, és az évszaknak megfelelő alapanyagokat használunk. Mindig van primőr és kész saláta, többféle öntettel. Az idényjellegű gyümölcsök mellett süteményekkel és pohárkrémekkel várjuk a gyerekeket.
– Ha rendezvény van, akkor is biztosítják a cateringet?
– A NEKA életében sok olyan saját rendezvény van, amelyre mi készítjük az ételeket, de mindig az adott eseményhez igazodó menüt állítunk össze. Ezek az események nagy kihívást jelentenek, hiszen a saját munkatársainkat kell vendégül látnunk, vagy éppen a számukra fontos meghívottaknak kell ízelítőt adnunk a NEKA konyhai vendégszeretetéből.
– Melyek az akadémisták kedvenc ételei?
– A corn flakes csirke, a cordon bleu és a hasábburgonya a „legmenőbb”. Sokat küzdünk azért, hogy megváltoztassuk a gyerekek otthonról hozott étkezési szokásait, hiszen van élet a rántott húson túl is. De már sokan a változás útjára léptek, szeretik a különböző töltött húsokat, a főzelékeket, szívesen eszik a hússal készült leveseket, és már a halat is jóízűen el tudják fogyasztani.
– Ha úgy adódik, kaphatnak a gyerekek repetát?
– Ha valaki éhes marad, nyugodtan visszajöhet, és kérhet még. Amúgy svédasztalos rendszerben zajlik a kiszolgálás, azzal a különbséggel, hogy szakácsok segítik az adagolást, mert így gyorsabb, és ha úgy adódik, tanácsot is tudnak adni a gyerekeknek, ráadásul a pazarlást is vissza tudjuk szorítani.